Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 06 02 /11:13

Nelegalūs migrantai į Lietuvą jau plūsta, o baltarusių pareigūnai apsimeta jų nematantys

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė teigia, kad nelegalių migrantų, kertančių Baltarusijos sieną, skaičiai auga, o baltarusių pareigūnai aiškina nieko apie į juos nežinantys. „Tai yra požymis, kad yra sąmoninga politika ir sąmoningi veiksmai prieš Lietuvos valstybę“, – Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) posėdyje kalbėjo ministrė.
Agnė Bilotaitė pasiskiepijo „AstraZeneca“ vakcina nuo COVID-19
Agnė Bilotaitė pasiskiepijo „AstraZeneca“ vakcina nuo COVID-19 / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

A.Lukašenka praėjusią savaitę leido suprasti, kad baltarusiai nebestabdys migrantų bei narkotikų kontrabandos per valstybės sieną į kaimynines šalis.

NSGK pirmininkas Laurynas Kasčiūnas trečiadienį atkreipė dėmesį į tai, kad šiemet, lyginant su pernai, nelegalios migracijos mastai akivaizdžiai išaugo.

„Klausimų daug ir įvairių – pradedant nuo to, ar tie nelegalūs migrantai, kurie atvyksta į Lietuvą, jiems Baltarusijoje netrukdoma tą padaryti. Ar tai netgi yra organizuota veikla“, – kalbėjo parlamentaras.

A.Bilotaitė posėdyje sakė, kad per Baltarusijos sieną nelegaliai šiemet atvyko 189 žmonės.

„Skaičiai yra dvigubi, jei lyginsime su praėjusiųjų visų metų laikotarpiu (...) Aišku yra viena, kad pareigūnai iš tos pusės galimai bendradarbiauja ir dalyvauja tame organizuotame nelegalių migrantų gabenimo sraute“, – kalbėjo ministrė.

Jos teigimu, kiekvieną savaitę iš Stambulo ir Bagdado vyksta keturi skrydžiai į Minską. „Tad apie 600 žmonių atskrenda į Minską ir tie žmonės pajuda organizuotai, kaip mes matome, Lietuvos link. Turime žinių, kad tai yra gerai organizuotų nusikalstamų struktūrų darbas, bendradarbiaujant galimai su pareigūnais“, – kalbėjo ji, pabrėžusi, kad tokios kelionės kaina šeimai siekia 35 tūkst. eurų.

Anot ministrės, kai šį klausimą imama kelti Baltarusijos pusei, gaunami atsakymai, kad jie nieko panašaus nemato.

Matoma, kaip bandoma slėpti tuos pačius pėdsakus.

„Matoma, kaip bandoma slėpti tuos pačius pėdsakus. Taip, tai yra požymis, kad yra sąmoninga politika ir sąmoningi veiksmai prieš Lietuvos valstybę“, – kalbėjo A.Bilotaitė.

Ministrės teigimu sienos apsaugai svarstoma pasitelkti net ir šaulius, be to, yra atnaujintas sienos priedangos planas, kuris būtų aktyvuotas, jei per parą sulauktume daugiau nei 30 nelegalių migrantų, vykstančių per vieną užkardą.

Ministrė sakė, kad planuojama mažinti mūsų šalies patrauklumą migrantams. Vienas iš svarstomų dalykų – nebeleisti išvykti už migrantus apgyvendinančių institucijų ribų.

„Ir tas pats grąžinimo procesas – jis yra komplikuotas, nes dabar yra kovidas“, – kalbėjo ministrė.

Jos duomenimis, tik 38 procentai sienos su Baltarusija yra nuolat stebima, 12 procentų – padengta tvora.

„Iš ministerijos pusės galime pasakyti, kad yra politinė valia ir ministerijos sprendimas iki 2022 metų visą likusią dalį padengti“, – pabrėžė politikė.

VRM skaičiavimais, tam prireiks 38 mln. eurų.

VSAT vadas: vilčių nebeturime

VSAT vadas, generolas Rustamas Liubajevas komiteto posėdyje kalbėjo, kad anksčiau vykusiame susitikime su Baltarusijos kolegomis dar buvo vilčių, kad vyks bendradarbiavimas.

Viltis, kuri, kaip sakoma, miršta paskutinė, pagaliau mirė.

„Tačiau tie politiniai įvykiai ir lėktuvo užgrobimas, kai A.Lukašenkos režimas peržengė tas raudonas linijas, ta viltis, kuri, kaip sakoma, miršta paskutinė, pagaliau mirė. Tai tikrai mes tokių vilčių nebeturime“, – sakė jis, pabrėžęs, kad dabar svarbiausia orientuotis į savo gebėjimų stiprinimą ir aiškaus plano parengimą.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Rustamas Liubajevas
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Rustamas Liubajevas

Baltarusių kolegos, anot vado, nereaguoja į mūsų pateikiamą informaciją, o kai mūsų pasieniečiai pateikia pakankamai svarius įrodymus ir argumentus dėl sienos pažeidimo – nepripažįsta pažeidimo fakto, nuolat reikalauja papildomų įrodymų.

VSAT vadovas posėdyje net demonstravo vaizdo įrašą, kaip Baltarusijos pasieniečiai bando paslėpti sienos pažeidimo faktą.

„Ten, kur buvo sulaikyta nelegalių migrantų grupė, beveik neužilgo po pažeidimo atsirado Baltarusijos pasieniečiai, kurie tuos pėdsakus užlygina paslėpdami patį faktą. Kai sienos įgaliotinis informavo apie sienos pažeidimą ir paprašė atvykti nustatyti patį faktą, Baltarusijos kolegos tą padaryti atsisakė ir paties fakto nepripažino“, – kalbėjo jis.

VSAT vado teigimu, Lenkijoje padėtis su migrantų kiekiu panaši, tuo metu kolegos latviai su šia problema kol kas nesusidūrė, nors pokalbiuose ir nuogąstavo, jog netrukus grupės ims veržtis ir pas juos.

Į Lietuvą, anot R.Liubajevo, daugiausiai veržiasi Irako piliečiai, tuo metu į Lenkiją – rusai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius