-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 07 16

Neries pakrantės Vilniuje: vienur – bėgikų rojus, kitur – apleisti krūmynai

Sostinę į dvi dalis skiriančios Neries pakrantės vis dar gana prastai pritaikytos kasdieniam lankymui. Miesto centre krantinės išklotos plytelėmis, kurios vietomis nėra itin lygios, tačiau čia vis tiek gausu bėgioti ar pasivaikščioti išsiruošusių vilniečių. O kiek toliau nuo centro vaizdas jau kitoks – prie Neries sunku ir prasibrauti per užžėlusius krūmus ir vietomis žydinčius Sosnovskio barščius.
Neries pakrantės Vilniuje
Neries pakrantės Vilniuje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Laivų ir laivelių Neryje kasmet vis daugiau. Be didžiojo garlaivio, plaukiojančio nuo Karaliaus Mindaugo tilto link Valakampių ir Geležinio Vilko tiltų, plaukioja ir mažesni. Upę sostinės centre mėgsta ir baidarininkai. Jų ypač gausu savaitgaliais, plaukiančių po vieną ar grupelėmis.

Tačiau iš laivo ar baidarės matomi pakrančių vaizdai ne visada nuteikia itin maloniai.

Toliau nuo centro – liūdniau

Plaukiant Nerimi nuo Baltojo tilto aukštyn upe į akis pirmiausia krinta tai, kad miesto centre gyvenantys vilniečiai labai mėgsta sportuoti. Bėgikų gausu abiejuose upės krantuose. Kaip ir išėjusiųjų pasivaikščioti – lėtai ir ramiai, romantiškai ar žaismingai.

Tačiau kuo toliau nuo miesto centro, tuo vaizdas abipus Neries liūdnesnis. Jau praplaukus vietą, kur į Nerį įteka Vilnios upelis, kairysis krantas ima atrodyti itin nykiai – jokių įrengtų krantinių, jokių takų prie vandens pėstiesiems, bėgikams ar dviratininkams.

Dar toliau panašus vaizdas atsiveria iš abiejų pusių. Žolė, krūmai, vietomis net pražydę Sosnovskio barščiai neleidžia grožėtis upe nei nuo Antakalnio, nei nuo Žirmūnų pusės. Tik kai kur meškeres įmerkę sėdi žvejai.

Šienauja kelis kartus per sezoną

Vilniaus savivaldybės atstovų teigimu, miestas pakrantes kiek išgali, tiek tvarko. „Centrinėje miesto dalyje, kur Neries pakrantės sutvirtintos, taip pat Žirmūnų dalyje, kur įrengti dviračių ir pėsčiųjų takai, šienaujama 3 kartus per sezoną, kitose pakrančių vietose, kur nėra pėsčiųjų takų, dviračių takų, neužstatytos teritorijos – 1 kartą. Pakrantėse ir kitose neužstatytose teritorijose aptikti Sosnovskio barščiai naikinami“, – 15min.lt sakė Teritorijų tvarkymo poskyrio vedėja Rasa Ražanauskienė.

Jeigu šie pavojingi augalai veši privačiose valdose, tuomet jų savininkai privalo tvarkytis patys – savivaldybė juos įpareigoja nušienauti teritorijas raštu.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Neries pakrantės Vilniuje
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Neries pakrantės Vilniuje

Tiesa, Neries pakrantėje esama ir gyventojų. Ant gražaus aptvarkyto kranto stovi palapinė, šalia – sofa. O kitame krante smilksta laužo dūmai, tik kas jį kūrena, neaišku, nes gal išgirdęs atplaukiantį laivelį, gal dėl kitų priežasčių ketinęs pasišildyti žmogus jau dingęs.

Tikra atgaiva akiai – Žirmūnų paplūdimys su nauja kavine, vaikų žaidimų aikštelėmis, smėliu ir tvarkingais takais.

Planų – daug, įgyvendintų – nė vieno

Planų, kaip atgaivinti, sutvarkyti Neries krantines, buvo ne vienas. Kol kas sėkmingesnis tėra laivybos Vilniuje gaivinimas, nes laivų daugėja, nuolat valomas upės dugnas, traukiami didžiuliai akmenys.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Neries pakrantės Vilniuje
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Neries pakrantės Vilniuje

Populiarumo sulaukė ir antrą vasarą veikiantis restoranas ant vandens „Barža“. Geru oru čia patekti nėra itin lengva – norinčiųjų netrūksta. Šalia plūduriuoja ir tibetietiška arbatinė.

Tačiau kitos idėjos, pristatytos prieš kelerius metus, bent kol kas taip ir liko tik popieriuje. Prieš dvejus metus fotomenininkas Saulius Paukštys, Vilniaus rotušės ceremonmeisteris, sostinės istorija besidomintis menotyrininkas Saulius Pilinkus ir architektas Valdas Ozarinskas buvo užsidegę įgyvendinti Lietuvoje unikalią idėją – Neryje tarp Žaliojo ir Karaliaus Mindaugo tiltų statyti plaustų koloniją, kur būtų galima kavos išgerti, ilsėtis ar net gyventi.

Vėliau minties apie gyvenamuosius būstus ant vandens atsisakyta, nes tam nepritarė Vilniaus savivaldybė. Tačiau net ir be jų projektas kol kas nepajudėjo iš mirties taško.

Pernai kalbėta ir apie meno galeriją netoli Karaliaus Mindaugo tilto, vietoje, kur nuo 2008-ųjų iki 2013 metų žiemos stovėjo „KultFlux“ meno platforma. Tai turėjo būti vienos tinklinės galerijos padalinys Vilniuje, kurioje parodos būtų eksponuojamos vieną dieną. Tačiau galerija taip ir nebuvo įrengta.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Neries pakrantės Vilniuje
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Neries pakrantės Vilniuje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius