Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 02 18

Teismas dėl ekstradicijos: kas laukia Neringos Venckienės ir kam ji renka pinigus?

Graudų laišką išplatinusi trejus metus JAV gyvenanti Neringa Venckienė ketvirtadienį paprašė žmonių paaukoti jai pinigų, nes JAV teismas esą nagrinės „neištirtą tragišką pedofilijos bylą“. Iš tiesų JAV teismas spręs tik dėl N.Venckienės ekstradicijos, o su tuo susijusios išlaidos gali būti apmokėtos JAV mokesčių mokėtojų pinigais.
Neringa Venckienė
Neringa Venckienė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

N.Venckienė ketvirtadienį išplatintame laiške aiškino, jog jos istorija persikels į užsienio teismą, taip pat – ir visa „neištirta tragiška pedofilijos byla.“

„Stengsiuosi parodyti kas padaryta iš Lietuvos per Nepriklausomybės laikotarpį: visiškai supuvusi teisėsauga, korupcija, iškrypėlių gynimas, aukų persekiojimas…“ – laiške teigia buvusi parlamentarė. 

Tačiau JAV teismas pedofilijos bylos, kaip teigia N.Venckienė, tikrai nenagrinės – jis spręs, ar pakanka duomenų apie jos padarytus nusikaltimus. 

JAV apmoka visas kitas JAV su ekstradicijos procesu susijusias išlaidas. 

Lietuvos ir JAV pasirašytoje sutartyje dėl ekstradicijos teigiama, kad tokiais atvejais, kai Lietuva prašo perduoti JAV esantį žmogų, JAV konsultuoja, padeda teisme ir atstovauja prašančios valstybės interesams visuose procesuose. 

Lietuva tuo tarpu įsipareigojusi apmokėti visas išlaidas, susijusias su ekstradicijos dokumentų vertimu ir perduodamo asmens vežimu.

O JAV apmoka visas kitas JAV su ekstradicijos procesu susijusias išlaidas. 

Lietuvos prokurorai procese nedalyvaus

Vasario pradžioje naujasis generalinis prokuroras Evaldas Pašilis paskelbė, kad  JAV Teisingumo departamentas priėmė prašymą dėl bėglės išdavimo Lietuvai ir jį pripažino vykdytinu. Tai reiškia, kad pateikti dokumentai atitinka šios šalies reikalavimus, prašymas bus svarstomas ir vėliau bus priimtas sprendimas. 

Pagal JAV įstatymus, JAV teisingumo departamentui gavus prašymą dėl ekstradicijos ir pripažinus jį vykdytinu, reikalo imasi apygardos, kurioje gyvena bėglys, prokuroras.

Prokuroras kreipiasi į teismą, ir jei teismui atrodo, kad įrodymų pakanka, išduodamas orderis asmens suėmimui. 

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Piketo akimirka
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./N.Venckienės gerbėjų plakatai

Lietuvos prokuratūros atstovai šiame procese nedalyvaus. 

Asmuo gali atsisakyti savo teisės į bylos nagrinėjimą teisme – tuomet jis yra išduodamas kitai valstybei, tačiau akivaizdu, kad N.Venckienė to daryti neketina. 

Nesant šio atsisakymo teismas pradeda nagrinėti bylą ir svarsto įrodymus. 

Įrodinėti savo tiesas teisme N.Venckienei gali padėti JAV skirtas valstybės advokatas, tačiau jeigu ji nori rimtesnės gynybos, teks samdyti brangų teisininką. 

Pagal JAV teisę, teismui pakanka įrodyti, kad tikėtina, jog asmuo galėjo padaryti nusikaltimą, kad būtų nuspręsta jį atiduoti prašančiai šaliai, tačiau šis teismas nesprendžia, ar asmuo tikrai kaltas. 

Galutinį sprendimą priima JAV valstybės departamentas

Pagal Lietuvos ir JAV sutartį, teismas atsisako išduoti asmenį, jei nustatoma, kad prašymas yra politiškai motyvuotas. 

Tuomet visa informacija keliauja į JAV valstybės departamentą, kuris ir priima galutinį sprendimą, ar perduoti asmenį prašančiai šaliai. 

Tačiau jei teismas nusprendžia, kad asmenį galima išduoti, jo sprendimas yra tik rekomendacinis. Tuomet visa informacija keliauja į JAV valstybės departamentą, kuris ir priima galutinį sprendimą, ar perduoti asmenį prašančiai šaliai. 

Jei ekstradicijos prašymas bus patenkintas, Lietuvos ir JAV institucijos susitars dėl prašomo išduoti asmens perdavimo laiko ir vietos. 

Kiek užtruks teismas dėl N.Venckienės sugrąžinimo – neaišku.

Pavyzdžiui, 2004 metais Los Andžele sulaikyto Gintaro Petriko ekstradicijos procedūra užtruko trejus metus, į Lietuvą jis sugrąžintas tik 2007 rugsėjį. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius