Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2014 05 22

Netoli Utenos – paminklas paskutiniam Aukštaitijos partizanui

Netoli Utenos atidengtas paminklas paskutiniam su sovietų okupantais kovojusiam Aukštaitijos partizanui Antanui Kraujeliui, kuris žuvo 1965 metais, ketvirtadienį rašo dienraštis „Lietuvos žinios“.
Antanas Kraujelis-Siaubūnas
Antanas Kraujelis-Siaubūnas / genocid.lt nuotr.

Skulptoriaus Vlado Urbonavičiaus sukurtas paminklas stovi už devynių kilometrų nuo Utenos. Metalinis paminklas taip pat yra nuoroda į Papiškių kaimo sodybą, kurioje, apsuptas jį persekiojusių priešų, A. Kraujelis nusišovė.

„Siaubūno ir Pabaisos slapyvardžius turėjęs žmogus sovietų prisitaikėliais tapusius kolūkių pirmininkus, partorgus ir kitus 20 metų šiurpino vien savo pasirodymu. Šie žmonės, žinodami, kad A. Kraujelis gyvas, negalėjo jaustis saugūs. Tai labai kenkė sovietiniam režimui, aiškiai rodė jo silpnumą ir pažeidžiamumą“, – dienraščiui sakė paminklo idėjos autorius inžinierius Vilius Aleksandras Maslauskas.

Sovietai nuslėpė A. Kraujelio palaidojimo vietą, o pastačius paminklą paaiškėjo, kad žmonės dažnai ateina, degina žvakutes. „Matyti, kad paminklas Lietuvai tikrai reikalingas", – įsitikinęs V.A.Maslauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius