Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2010 05 29

Nidos sezono atidarymas: rūkyta žuvis, bardų muzika ir Užupio ambasada (nuotraukos)

Šį savaitgalį Nidoje šurmuliuoja vasaros sezono atidarymo renginiai. Poilsiautojai gali rasti įvairių pramogų – nuo vėjyje besisukančių vėtrungių gamybos iki bardų muzikos ar tiesiog poilsio ant pievos skanaujant rūkytą žuvį.
Bardų skverelis V.Kernagio skulptūros kaimynystėje.
Bardų skverelis V.Kernagio skulptūros kaimynystėje. / J.Andriejauskaitės nuotr.

Gana vėjuotas ir vėsus oras į Nidą sutraukė ne tiek daug svečių, kaip tikėtasi. Vidurdienį kurorto gatvėse poilsiautojų buvo visai negausu, kiek daugiau jų buvo matyti pavakare. Neringos savivaldybės atstovai teigė, kad nors pajūryje šviečia saulė, yra apie 13 laipsnių šilumos, žmones galėjo išgąsdinti sostinėje ir kitose Lietuvos vietose lijęs lietus.

Atidarė trasą

Renginiai Nidoje prasidėjo dar penktadienį ir tęsiasi šeštadienį. Popietę Neringos meras Vigantas Giedraitis kartu su vicemere Aušra Feser bei Neringos sporto mokyklos atstovais atidarė pirmą Lietuvoje orientacinio sporto trasą mėgėjams. Savivaldybės atstovai visai šalia mokyklos miške esančiame takelyje įkasė vieną šiam sportui būtinų postų – stulpelį. Tokių postų visoje trasoje bus 60, iš jų 40 skirti pėstiesiems, 20 – dviratininkams. Ties kiekvienu stulpeliu orientacinio sporto mėgėjai ras žymeklį, kuriuo galės paženklinti žemėlapį, kad įrodytų, jog tikrai pasiekė reikiamus taškus. Sezono pabaigoje rėmėjai aktyviausius svečius, apsilankiusius trasoje ketina apdovanoti. 

Pasak vicemerės A.Feser, šia trasa norima poilsiautojus atitraukti nuo tradicinio maršruto – paplūdimys – viešbutis ir pasiūlyti aktyvią pramogą. Ji itin populiari Skandinavijoje, viliamasi, kad prigis ir pajūryje, į trasoje esančių punktų paieškas įsitrauks draugai, šeimos.

Skanavo žuvį

Už rūkytą karšį, priklausomai nuo jo dydžio, čia buvo prašoma 9–18 Lt. Rūkytas ešerys atsiėjo 10–12 Lt. Puslitrį alaus Nidoje galima nusipirkti už 5 Lt.
Po atidarymo Neringos meras V.Giedraitis susirinkusiuosius vaišino žuviene. Paklaustas, ar pats virė gardžią sriubą, meras juokavo ne tik ją viręs, bet ir žuvį gaudęs.

Žuvies kvapas buvo juntamas ir pačioje Nidoje. Bene populiariausia žvejo Jono Šato kavinukė buvo pilna poilsiautojų, jie užsigerdami alumi skanavo šviežiai rūkytą žuvį. Iš čia pat esančios rūkyklos sklido rūkomos žuvies kvapas ir šiltos žuvies teiravęsi poilsiautojai buvo informuoti, kad turės laukti bent porą valandų.

Už rūkytą karšį, priklausomai nuo jo dydžio, čia buvo prašoma 9–18 Lt. Rūkytas ešerys atsiėjo 10–12 Lt. Puslitrį alaus Nidoje galima nusipirkti už 5 Lt. Prekeiviai svečiams tradiciškai siūlė ir šašlykų, šviežiai keptų varškės spurgų, bandelių. Tačiau nei pardavėjai, nei kavinės šeštadienį didelio dėmesio nesulaukė – dažnas poilsiautojas iš krepšio traukė paties pasigamintą sumuštinį ir vandens buteliuką.

Teisinga muzika

Pavakare, 16 val. poilsiautojai skubėjo į vos prieš porą savaičių atidarytą Bardų skverelį. Šalia maestro Vytauto Kernagio skulptūros įkurdintame skverelyje vyko nemokamas koncertas. Maestro dukra Eglė Kernagytė teigė, kad čia teisinga muzika skambės visą vasarą, o netrukus prie skvero atsiras lenta su renginių anonsais bei informacija, kaip užsiregistruoti panorėjus pačiam užlipti ant scenos.

Čia pat ant scenos buvo paskelbta ir apie Užupio ambasados Nidoje atidarymą. Užupio atstovai ir Neringos savivaldybė pasikeitė vėliavomis ir pranešė, kad nuo šiol Užupio dalelė nuolat bus ir Nidoje – kavinėje „Kuršis“.

Šeštadienio vakarą Nidoje poilsiautojai galės pasiklausyti koncerto „Benai, plaukiam į Nidą“, kuriame pasirodys garsiausi šalies atlikėja ir grupės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius