Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 04 22

Nobelio premijos laureatas klysta: naujasis koronavirusas nėra žmogaus kūrinys

Balandį žiniasklaidoje pasirodė Nobelio fiziologijos ir medicinos premijos laureato Luco Montagnier pareiškimas esą naujasis koronavirusas – žmogaus rankų darbas. Akademikų bendruomenė nesutinka ir pastebi, kad L.Montagnier remiasi pašalinto tyrimo apie SARS-CoV-2 kilmę „akademiniu juodraščiu“.
Lucas Montagnier
Lucas Montagnier / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Nobelio premijos laureato manymu, COVID-19 sukeliantis SARS-CoV-2 virusas buvo sukurtas Uhano virologijos laboratorijoje ir į aplinką pateko netyčia. Šiuos teiginius vyras grindžia tyrėjų iš Indijos nepublikuotu darbu, kuriame teigiama, kad naujojo koronaviruso genomo sekoje aptiktos ŽIV viruso dalis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Koronavirusas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Koronavirusas

Nobelio premija L.Montagnier buvo apdovanotas dėl ryšio tarp ŽIV viruso ir AIDS nustatymo, todėl jo nuomonė skamba įtaigiai. Feisbuke ja dalinosi Užkrečiamųjų ligų ir AIDS (ULAC) centro direktorius Saulius Čaplinskas.

Vis dėlto medicinos akademikus vienijančios faktų tikrinimo organizacijos „Health Feedback“ teigimu, Nobelio premijos laureatas klysta, o jo įvardinta studija – niekinė.

SARS-CoV-2 viruso genomo analizė, kovo 17 d. publikuota prestižiniame žurnale „Nature Medicine“ įrodė, kad virusas nėra dirbtinis. Labiausiai tikėtina teorija, besiremianti mokslininkų žiniomis apie virusų evoliucija teigia, kad COVID-19 sukėlėjas atsirado pangolinų arba šikšnosparnių organizme ir ilgainiui išsiugdė gebėjimą paveikti žmones.

Gebėjimą veikti žmones virusui suteikia vadinamasis spyglinis (S) baltymas, esantis ant SARS-CoV-2 dengiančios membranos.

VIDEO: Didžiausios konspiracijos teorijos apie koronavirusą

Po 2003-2005 m. Sunkaus ūminio respiracinio sindromo (SŪRS) protrūkio, tyrėjai nustatė S baltymo amino rūgštis, kurios leido SARS-CoV-1 virusui paveikti ACE2 receptorius žmonių ląstelėse. Mokslininkų nuostabai, šiuo metu pasaulį kaustančios pandemijos sukėlėjo S baltymuose nėra tų pačių amino rūgščių, tačiau naujasis koronavirusas ne ką prasčiau prisitaikęs paveikti ACE2 receptorius.

Dėl to mokslininkai daro prielaidą, kad COVID-19 sukėlėjas išsivystė nepriklausomai ir nėra sukurtas žmogaus. Pastebima, kad lengviausias būdas sukurti virusą būtų pasitelkus jau žinomas amino rūgščių sekas idant pagaminti tobulesnio dizaino virusą.

„Mūsų analizė aiškiai parodo, kad SARS-CoV-2 nėra sukurtas laboratorijoje ar tyčia modifikuotas virusas“, – teigiama kovą publikuotame tyrime.

„Health Feedback“ teigimu, L.Montagnier teiginys neva SARS-CoV-2 viruse aptiktos ŽIV dalys remiasi šių metų vasario 2 d. „akademinių juodraščių“ (ang. preprint) duomenų bazėje „bioRxiv“ patalpinta publikacija. „Akademinis juodraštis“ – mokslinis darbas, kurio neperžiūrėjo kiti mokslininkai (ang. peer-review).

Šio tyrimo autoriai teigė radę 4 intarpus spygliniame glikoproteine, kurie būdingi tik naujajam koronavirusui ir nėra pastebėti kituose tos pačios grupės virusuose. Tyrimo autoriai aiškino, kad intarpų sudėtis panaši į sutinkamą ŽIV viruso sudėtyje, todėl abejotina, kad tai atsitiktinumas.

Vis dėlto „akademinis juodraštis“ sulaukė kritikos jau pirmą pasirodymo dieną. Koronavirusų ekspertas Arinjay Banerjee vasario 2 d. tinklalapiui forbes.com aiškino, kad tyrimo autoriai naudojo itin trumpą naujojo koronaviruso baltymų dalį, o toks tyrimo metodas dažnai iškraipo rezultatus.

Kiti tyrėjai, pavyzdžiui, virusų evoliuciją tiriantis Trevoras Bedfordas išanalizavo „akademinio juodraščio“ autorių pateikta genomo seką ir pareiškė, kad tyrimo autorių apibūdinami „unikalūs intarpai“ būdingi ir kitiems organizmams, pavyzdžiui maliarijos ar kriptosporidiozės sukėlėjams.

Stanfordo universiteto pavaduojanti profesorė Silvana Konermann taip pat patikrino „akademinio juodraščio“ rezultatus ir pareiškė, kad tariamas panašumas – apgaulingas. Papildomi nepriklausomi tyrimai taip pat parodė, kad atrasti „intarpai“ tėra įprastos sekos, dažnai sutinkamos kituose organizmuose.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Virusu persirengęs pareigūnas Indijoje išradingai kovoja su COVID-19 užkrato plitimu
AFP/„Scanpix“ nuotr./Virusu persirengęs pareigūnas Indijoje išradingai kovoja su COVID-19 užkrato plitimu

Sulaukus kritikos ir rezultatus paneigiančių tyrimų, „akademinis juodraštis“ buvo pašalintas iš duomenų bazės. Teiginiai esą SARS-CoV-2 yra laboratorijoje modifikuotas virusas neturi mokslinio pagrindo, konstatuoja „Health Feedback“, Tarptautinio faktų tikrinimo tinklo (IFCN) priklausanti organizacija.

Pastebima, kad vienintelis tikras faktas informacijoje apie neva laboratorijoje sukurtą SARS-CoV-2 – L.Montagnier prielankumas teorijai. Nors 2008 m. Nobelio premija apdovanoto L.Montagnier moksliniai pasiekimai – įspūdingi, šiuo metu jo išsakomi teiginiai prieštarauja patikimiems, duomenimis grįstiems, moksliniams tyrimams.

„Health Feedback“ teigimu, tai nėra pirmas kartas, kai L.Montagnier savo pareiškimais nustebina mokslininkų bendruomenę. Vyras yra išreiškęs paramą mokslininkų diskredituotoms teorijoms, rėmė pseudomokslą ir homeopatiją, aiškino, kad autizmą sukelia elektromagnetines bangas skleidžiančios bakterijos.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programa, kuria siekiama stabdyti melagingų naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius