Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 06 17

NSGK pirmininkas: ekstremizmo Lietuvoje yra, bet jis – kontroliuojamas

Lietuvoje besireiškiantis tiek kairiųjų, tiek dešiniųjų jėgų ekstremizmas kontroliuojamas, sako Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Dainius Gaižauskas. Jis kartu su kitais komiteto nariais trečiadienį uždarame posėdyje susitiko su Valstybės saugumo departamento (VSD) direktoriaus pavaduotoju Kęstučiu Budriu ir aptarė „visuomeninius politinius procesus“.
Eisena už juodaodžių teises Vilniuje
Eisena už juodaodžių teises Vilniuje / Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr.

„Procesai kontroliuojami. Mes nelabai kuo išsiskiriam nuo kitų Europos valstybių. Yra viena kita apraiška. Ji žinoma, stebima ir kol kas, kad tai keltų dideles grėsmes nacionaliniam saugumui, dabar nėra“, – po posėdžio komentavo D.Gaižauskas.

„Procesų kontrole“, pasak jo, pirmiausia užsiima policija.

„Jeigu įvyksta kažkoks renginys, pažeidžiama viešoji tvarka, įsijungia policija, pradeda tyrimus, nustato administracinius pažeidimus. Jeigu peržengta baudžiamojo kodekso normos, pradedamas ikiteisminis tyrimas. Realiai instrumentus turim, situacija kontroliuojama“, – tikino NSGK pirmininkas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dainius Gaižauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dainius Gaižauskas

Kokios ir kiek organizacijų Lietuvoje yra sietinos su ekstremizmu, kaip jos įsitraukia į politinius procesus, D.Gaižauskas nenurodė – esą tai neviešo pobūdžio informacija, tačiau dar kartą pakartojo, kad kol kas dėl jų veiksmų nėra ko jaudintis.

„Turime ir judėjimą „Antifa“, matome fašizmo, neofašizmo. Yra tų radikalių apraiškų, bet tos radikalios apraiškos – mes maža valstybė – ko gero, greitai pastebimos, reakcija adekvati, teisėtais veiksmais“, – komentavo NSGK pirmininkas.

NSGK į uždarą posėdį „dėl politinių procesų“ rinkosi po to, kai sostinėje įvyko tūkstantinės eitynės prieš rasinę diskriminaciją. Į protesto akciją rinkosi ir eitynių priešininkai. Kai kurie jų laikė plakatus su užrašais minėdami judėjimą „Antifa“ – organizaciją, propaguojančią ultrakairiąsias pažiūras. Pavyzdžiui, vienas eitynių priešininkų plakatas skelbė – „Stop Sorošo teroristinei „Antifai“, ginsim Lietuvą ir JAV“.

Apie eitynes prieš rasizmą plačiai skelbta socialiniame tinkle „Facebook“. Tai, anot NSGK nario konservatoriaus Lauryno Kasčiūno, sudaro prielaidas rizikoms.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Laurynas Kasčiūnas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Laurynas Kasčiūnas

„Šiais laikais kolektyvinį veiksmą galima organizuoti per socialinius tinklus. Tuo visą laiką gali pasinaudoti kokios nors radikalesnės organizacijos, radikalesni judėjimai. Gal ne ypatingai skaitlingi Lietuvoje – kitaip nei Vakarų Europoje – bet tai yra tam tikra platforma savo matomumą didinti“, – komentavo Seimo narys.

D.Gaižauskas paneigė, jog NSGK iniciatyva aptarti Lietuvoje besireiškiantį ekstremizmą kilo po eitynių prieš rasizmą. Šis klausimas darbotvarkėje esą buvo suplanuotas iš anksčiau.

VSD atstovas K.Budrys uždaro posėdžio turinio žurnalistams nekomentavo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius