-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 06 05 /20:33

Eitynės prieš rasizmą: įvyko kivirčas su renginio priešininkais, nukentėjusysis nuvežtas į ligoninę

„Per Kovo 11-ąją taip nevyksta“, – nustebęs tarė sostinės Gedimino prospekto praeivis, išvydęs Lietuvos jaunimo minią skanduojančią „Black lives matter“. Ši skanduotė penktadienio popietę Vilniuje nuaidėjo ne kartą ir ne du – taip žmonės solidarizavosi su tais, kurie patiria rasinę diskriminaciją. Tiesa, atsirado ir renginio priešininkų, užfiksuoti keli nemalonūs incidentai. Policija praneša, kad vienas nukentėjusys išvežtas į ligoninę.

Šimtų žmonių eitynės maršrutu nuo Katedros aikštės iki JAV ambasados prasidėjo kiek po 16 valandos. Šiuo keliu minia žingsniavo laikydama plakatus su užrašais „Racism is the real virus“, „Color is not a crime“, „Silence = violence“, „No justice – no peace“ ir panašius.

Buvo ir tokių, kurie nešė plakatus su necenzūrine leksika, pavyzdžiui, „Fuck the police“, nors ta pati policija – keli ekipažai, pareigūnai ant riedžių bei motociklų – lydėjo akcijos dalyvius siekdami užtikrinti viešąją tvarką.

Skanduojančius eitynių dalyvius prie JAV ambasados pasitiko apie 10 akcijos priešininkų arba kaip patys sakė – piliečiai, „su kitokia nuomone“.

„Zombiai ateina“, – šaukė vienas jų.

„Lietuva! Lietuva!“ – kartojo lietuvių kalbos mokytoja Astra Genovaitė Astrauskaitė, laikanti Vyčio vėliavą, o fone skambėjo Eurikos Masytės „Laisvė“.

Pagerbė atsiklaupę

Eitynių oponentas Raimundas Šimaitis į renginį teigė atvykęs su draugu. Rasistai, jo įsitikinimu, tie, kurie susirinko į akciją.

„Išskirti, kad juoda gyvybė svarbi, tai yra rasizmas. Tai yra paprasčiausias rasizmas, – 15min komentavo jis. – O kadangi čia nėra brangių parduotuvių, tai riaušių ir nebus.“

VIDEO: Eisena prieš rasizmą Vilniuje: dalyviai reikalavo teisingumo

R.Šimaitis į renginį teigė atsinešęs automatinį ginklą, bet policija jį esą paragino paslėpti.

„Policija paprašė. Ateina daug žmonių, kad neišsigąstų žmonės“, – komentavo R.Šimaitis, laikydamas plakatą „Stop Sorošo teroristinei antifai, ginsim Lietuvą ir JAV“.

Atžygiavę prie JAV ambasados eitynių dalyviai atsiklaupė ir taip išbuvo 8 minutes 46 sekundes – būtent tiek pareigūnas iš Minesotos laikė prispaudęs afroamerikietį George'ą Floydą, kuris nuo šių veiksmų mirė.

Prie JAV ambasados įvyko ir pareigūnų dėmesio sulaukęs incidentas - eitinių šalininkas griebė už plakato priešininkui, o šis krito ir trenkėsi pakaušiu į asfaltą. Pareigūnai konflikto dalyvius išskyrė, nukentėjusysis atsistojo ir protestavo toliau.

Panašių susidūrimų, pasikeitimų kandžiomis replikomis buvo ne vienas.

VIDEO: Konfliktas prie JAV ambasados: Žmogaus teisių centro vadovė B.Sabatauskaitė nuplėšė oponentų plakatą

Vėliau policija informavo, jog konflikte prie JAV ambasados dalyvavę vaikinai buvo pristatyti į komisariatą. Policija taip pat nustatė, kad nukentėjusysis karščiuoja, pareigūnai iškvietė medikus, o šie vaikiną išvežė darytis koronaviruso tyrimo.

Prie JAV ambasados susirinkę eitynių dalyviai bei jų oponentai išsiskirstė kiek po 17 valandos.

Apie renginio tikslus 15min papasakojo viena iš jo organizatorių Marija Gevorkjan.

„Norime parodyti solidarumą tiems žmonėms JAV, kurie protestuoja ir nori gauti teises paprastiems juodaodžiams. Tai taiki eisena „Black Lives Matter“ (liet. „Juodaodžių gyvybės yra svarbios“) siekiant parodyti solidarumą“, – kalbėjo ji.

Rasizmas, pasak M.Gevorkjan, nesvetimas ir Lietuvai.

„Rasizmas gali būti tylus, rasizmas gali būti kaip Amerikoje – garsus ir aiškus. Lietuvoje tikrai yra rasizmas, mačiau piktų komentarų mūsų eisenos puslapyje. Labai daug žmonių nenori sutikti, kad mums reikia keistis, keisti mentalitetą – dėl rasizmo taip pat“, – sakė ji.

VIDEO: Eisenos prieš rasizmą Vilniuje dalyviai: ir Lietuvoje turime problemų

„Žmonės manęs klausia – kodėl visuomet juodieji, kodėl visuomet viskas apie Afriką ar afrikiečius. Tiesa tai, kad mes patiriame tiek daug diskriminacijos. Viena yra gimti juodaodžiu, kita yra gimti moterimi šiandieniniame pasaulyje, kasdien tai yra kova už būvį. Tai yra gyvenimas kariaujant, mes turime toliau kovoti už savo teises“, – į susirinkusius kreipėsi Lietuvoje tarptautinių santykių studijas baigusi 29-erių Dami Soekita iš Nigerijos.

„Mes tai darome ir dėl George'o Floydo bei daugybės, kurie buvo nužudyti dėl jų odos spalvos. Idėja yra telktis prieš policijos brutalumą ir rasinę diskriminaciją. Ji yra sisteminė, institucinė, fizinė – žmonės neturėtų būti teisiami dėl jų odos spalvos. Kaip mano kolega sakė, yra tik viena rasė – žmonių rasė ir mes privalome išmokti mylėti vieni kitus“, – tvirtino moteris.

BNS ji sakė per trejus metus Lietuvoje taip pat patyrusi diskriminaciją ir sunkumus ieškant darbo, nes kai kurie verslininkai nenorėjo priimti „spalvotų ir užsieniečių“. Dabar moteris sako jau turinti darbą ir jos nuomonė keičiasi.

Jos kolega, 20-metis tarptautinio verslo studentas Davidas Danisas iš Nigerijos BNS tikino protestu siekiantis, kad kuo daugiau žmonių sužinotų, jog „šie dalykai iš tiesų vyksta iš tikrųjų ir tam turėtų būti galas“.

19-metė studentė Neringa Dargytė sako, kad jos draugai iš Nigerijos sulaukė „daugybės neigiamų žvilgsnių ir remarkų“, o rasizmas, anot jos, niekur nesitraukia, tik socialiniai tinklai pradėjo išryškinti šią problemą.

„Labai džiaugiuosi šiandien eidama kartu, išvien su jais, nes jie irgi turi balsą, jie yra lygiai tokie pat, kaip ir mes. Lietuvoje tai galbūt nėra taip baisu, bet rasizmas egzistuoja visur“, – teigė mergina.

„Bet koks žudymas yra labai blogai, aš norėjau prisijungti prie to, kol dar galiu, kol yra toks didelis judėjimas. Manau, Lietuvoje tokios didelės problemos nėra, aš čia atėjau iš solidarumo“, – BNS sakė į protestą su draugais atvykęs 20-metis Erikas Čižinauskas.

Su draugėmis protestavusi 16 metė moksleivė Jonė Mikelevičiūtė tvirtino, jog jai „skaudu žiūrėti į naudojamą jėgą negeriems tikslams“. Ji viliasi, kad šis ir kiti JAV bei pasaulyje nuvilniję protestai padės spręsti situaciją.

„Manau, kad gali. Tai vyksta jau ne pirmą kartą, bet aš to tikiuosi“, – sakė ji.

Penktadienį eisenoje Vilniuje leista dalyvauti 300 žmonių, tačiau renginys sulaukė didesnio susidomėjimo, dėl to eisena vyko keliomis grupėmis.

Vėliau policija informavo, kad protestas iš viso sutraukė apie tūkstantį dalyvių.

Transliacija iš eisenos:

Renginyje dalyvavo ir Lietuvos žmogaus teisių centro komunikacijos vadovė Jūratė Juškaitė. Ji pasidžiaugė, kad eiseną inicijavo jauni aktyvistai.

„Labai džiugu, kad jaunoji pilietinė visuomenė aktyviai dalyvauja ir reiškia savo poziciją“, – 15min komentavo J.Juškaitė.

Kalbėti apie įvykius JAV bei išreikšti solidarumą tiems, kurie patiria struktūrinį rasizmą, kenčia nuo policijos brutalumo, labai svarbu, teigė ji.

„O kitas aspektas, matom, kad pradėjus kalbėti apie solidarumo išreiškimą, apie tai, kad JAV yra daug struktūrinio rasizmo, pamatėm, kad ir Lietuvoje šitos problemos aktualios. Ir pas mus Centro puslapyje feisbuke pasipylė komentarai, kurie nepuošia mūsų visuomenės. Nepuošia tai, kad kažkam kyla mintis eiti naktį ir nuplėšyti iškabintus plakatus, padėtas gėles, žvakes“, – pastebėjo J.Juškaitė.

Jos atstovaujamas Lietuvos žmogaus teisių centras, reaguodamas į G.Floydo nužudymą, šią savaitę organizavo akciją ir ragino prie JAV ambasados palikti gėlių, žvakių ar plakatų. Iš pradžių juos nurinko pareigūnai, vėliau trečiadienio vakarą plakatus nuplėšė lietuvių kalbos mokytoja A.Genovaitė Astrauskaitė, pagarsėjusi, kai dažais apipylė „Laisvės kalvos“ maketą Lukiškių aikštėje.

Eisena Vilniuje nuo Katedros aikštės iki JAV ambasados Akmenų gatvėje vyko po to, kai praėjusią savaitę Mineapolyje policijos pareigūnas keliu užspaudė afroamerikiečio George'o Floydo kaklą ir jis užduso.

G.Floydas buvo sulaikytas už tai, kad parduotuvėje bandė atsiskaityti galimai padirbta 20 dolerių kupiūra. Sulaikymo metu prie žemės pareigūno priremtas G.Floydas kartojo žodžius „negaliu kvėpuoti“, dabar juos įprastai skanduoja protestų dalyviai.

Šiurkštus policijos elgesys bei šalyje įsišaknijęs institucinis rasizmas paskatino tūkstančius JAV gyventojų išeiti į gatves ir protestuoti. Kai kurie jų virto riaušėmis, tapo pretekstu paplėšikauti.

TAIP PAT SKAITYKITE: Kas buvo George'as Floydas? Artimieji ir draugai kalba apie „švelnų milžiną“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius