Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 27

Nuotolinis mokymasis dar neprasidėjo, o sistema jau stringa, užduotis tenka perdarinėti kelis kartus

Vilniaus gimnazijose besimokantiems abiturientams atostogos jau baigėsi – šią savaitę bent dalies dalykų jiems jau tenka mokytis. Susidurta ir su pirmosiomis kliūtimis, kadangi sistemos bent kol kas stringa. O ir mokytojų atsakymai kartais nustebina. Sostinės savivaldybės vadovų teigimu, kol kas vyksta pasiruošimas, todėl nuotolinio mokymo niuansai dar derinami.
Valstybiniai egzaminai Joniškyje
Valstybiniai egzaminai

Nuo pirmadienio visoje Lietuvoje prasidės nuotolinis mokymasis, tad švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius įspėja apie galimus trukdžius.

Plačiau skaitykite čia: Pirmadienį startuos mokymasis nuotoliniu būdu: prie tinklo jungsis tūkstančiai, gali būti sutrikimų

Švietimo, mokslo ir sporto ministras A.Monkevičius sako, kad jeigu karantinas baigsis iki birželio ar net birželio vidurio, tuomet valstybiniai brandos egzaminai galės dar vykti įprasta tvarka. Jeigu karantinas tęsis ilgiau, iki vasaros vidurio ar net rudens, tam irgi ketinama pasiruošti. Yra sudaryta komisija, kuri per dvi savaites žada parengti atsakymus, kaip jie įsivaizduotų mokslo metų pabaigą.

VIDEO: 2020-03-26 LRV spaudos konferencija

Dalis jau mokosi

Kadangi egzaminai vis dėlto, tikimasi, gali įvykti įprastu laiku, dalis abiturientų jau mokosi, nors oficialiai tęsiasi dviejų savaičių atostogos. Ir ne visiems tai pavyksta itin sklandžiai.

„Esu dvyliktoko, kuris mokosi Grigiškių „Šviesos“ gimnazijoje, mama. Pasipiktinau matematikos mokytojos atsakymu vaikui. Šalį apėmus epidemijai buvo paskelbta, kad iki kovo 30 d. mokiniams yra atostogos, tačiau mokiniai gavo nuotolines matematikos užduotis, kurias turi išspręsti iki kovo 28 d.

Nuotolinė sistema ištisai pakimba, bet ne tai baisiausia – atlikus daugiau nei pusę užduočių sistema užstrigdavo ir nieko negalėdavai daryti. Kai pavykdavo vėl prisijungti, tekdavo spręsti užduotis iš naujo ir taip tęsėsi 4 kartus, kol vaiką privedė iki ašarų ir isterijos“, – apie pirmuosius įspūdžius pasakojo vardo ir pavardės prašiusi neskelbti moteris.

Kai pavykdavo vėl prisijungti, tekdavo spręsti užduotis iš naujo ir taip tęsėsi 4 kartus, kol vaiką privedė iki ašarų ir isterijos.

Ir taip yra, kai nuotolinis mokymasis dar net neprasidėjo: „Tai palaukite, dar nepasijungusios visos mokyklos, kas bus nuo pirmadienio, kai privalomai pasijungs visos mokyklos? Informavus mokytoją apie esamus trikdžius buvo atsakyta – junkitės tuomet, kada serveris neapkrautas. Klausimas kada? Naktimis?

Aš suprantu, mokytojams tai irgi iššūkis, bet turi būti atsižvelgta ir į mokymo sistemų netobulumą. Nuotolinė sistema neišdirbta iki galo, turėtų būti sudarytos sąlygos kažkaip išsisaugoti jau atliktas užduotis. Jei mokymasis vyks su tokiais trikdžiai, tai dauguma mokinių, ypač dvyliktokų, nuo įtampos ir streso atsidurs psichiatrinėse ligoninėse.“

Anot mamos, turi būti ieškoma būdų, kaip pagerinti sistemas, sudaryti sąlygas mokiniams gauti informaciją ir atlikti užduotis ne naktimis.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Grigiškių Šviesos gimnazija
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Grigiškių Šviesos gimnazija

Prašo kantrybės

Vilniaus vicemeras Vytautas Mitalas 15min sakė žinąs, kad šiuo metu nuotolinis mokymas nevyksta sklandžiai. Tačiau esą atostogos buvo skirtos tam, kad sistemas pakoreguoti ir patobulinti, todėl tikimasi kitą savaitę turėti geresnį rezultatą.

„Ši mokykla naudoja „Eduka Klasės“ platformą, tai yra „Šviesos“ leidyklos integruota platforma, kurios srautai pastarosiomis savaitėmis išaugo kelis kartus. Pati leidykla ir platformos kūrėjai patikino, kad operatyviai sprendžia serverių klausimus ir tikisi, kad artimiausioje ateityje viskas bus išspręsta taip, kad papildomų nepatogumų patirti neturėtų“, – teigė vicemeras.

Iš tos informacijos, kurią dabar turime, mokyklos gana įvairiai sprendžia šituos iššūkius, nesirenka masiškai vienos, bet pasidalina iš tų kelių pagrindinių platformų.

Vilniaus mokyklose savivaldybė, anot V.Mitalo, rekomenduoja pasirinkti vieną iš kelių pagrindinių platformų, tarp kurių yra ir minėta „Eduka Klasė“ bei „Tamo dienyno“ sukurta „Ema“ platforma, taip pat jau kurį laiką naudojamas „Moodle“ ir „Microsoft“ ir „Google“ siūlomi sprendimai, pritaikomi mokykloms.

„Iš tos informacijos, kurią dabar turime, mokyklos gana įvairiai sprendžia šituos iššūkius, nesirenka masiškai vienos, bet pasidalina iš tų kelių pagrindinių platformų. Tai leidžia tikėtis net ir kitą savaitę išaugus srautams ir prasidėjus nuotoliniam nuosekliam mokymui sugebėti įveikti tuos iššūkius“, – kalbėjo V.Mitalas.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Vytautas Mitalas
Arno Strumilos / 15min nuotr./Vytautas Mitalas

Teks „pasivyti“ XXI a.

Jis teigė, kad mokykloms rekomenduojama rinktis kurią nors vieną pagrindinę mokymosi platformą, kad nereikėtų blaškytis tiek mokiniams, tiek mokytojams.

„Mokytojai intensyviai mokosi kartu su mokyklų vadovais. pastaruoju metu yra labai daug prieinamų įvairių mokymų visiškai nemokamai internete, mes Vilniaus savivaldybėje padarėme vieningą mokymų kalendorių, kuris padėtų mokyklų vadovams labiau susiorganizuoti ir aiškiau susidėlioti prioritetus“, – sakė V.Mitalas.

Vicemeras pripažįsta: kai kurioms mokykloms teks „pasivyti“ XXI amžių ir įsidiegti sprendimus, kurie daliai švietimo įstaigų jau seniai ne naujovė.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija yra paskelbusi, kad Nacionalinė švietimo agentūra perka 15 tūkst. planšetinių ir 20 tūkst. nešiojamų kompiuterių mokykloms neskelbiamų derybų būdu. Pirmieji mokyklas turėtų pasiekti jau kitą savaitę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius