Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nacionalinė švietimo agentūra pirks 35 tūkst. kompiuterių nuotoliniam mokymui

Atsižvelgdama į skubią situaciją, Nacionalinė švietimo agentūra perka 15 tūkstančių planšetinių ir 20 tūkstančių nešiojamų kompiuterių mokykloms neskelbiamų derybų būdu. Toks pirkimo būdas suderintas su Viešųjų pirkimų tarnyba, o pirmieji kompiuteriai mokyklas pasiektų jau kitą savaitę, skelbiama pranešime žiniasklaidai.
Kompiuteris
Kompiuteris / 123rf.com

„Dar kartą buvo atliktas platus rinkos Lietuvoje ir užsienyje tyrimas ir priimtas sprendimas skelbti pirkimą, dėl skubos – neskelbiamų derybų būdu. Nuspręsta visą įrangą pirkti, kadangi šis būdas leis greičiau ją įsigyti. Pirkimas viešinimas Nacionalinės švietimo agentūros puslapyje ir viešųjų pirkimų sistemose“, – rašoma pranešime.

Norinčius dalyvauti pirkime ir galinčius pasiūlyti nustatytomis sąlygomis ne mažiau kaip 10 tūkstančių planšetinių kompiuterių ir ne mažiau kaip 5 tūkstančius nešiojamų kompiuterių, iki kovo 27 d. turėtų kreiptis į NŠA.

Pirkimas nederintas su VPT

Viešųjų pirkimų tarnybos laikinoji vadovė Jovita Petkuvienė tuo tarpu BNS teigė, jog pirkimo būdas su tarnyba išvis nederintas.

„Dar kartą buvo atliktas platus rinkos Lietuvoje ir užsienyje tyrimas ir priimtas sprendimas skelbti pirkimą, dėl skubos – neskelbiamų derybų būdu. Nuspręsta visą įrangą pirkti, kadangi šis būdas leis greičiau ją įsigyti“, – sakoma ministerijos pranešime.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viešųjų pirkimų tarnyba
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viešųjų pirkimų tarnyba

J.Petkuvienė sakė, jog VPT rekomendavo atlikti tyrimą, ar išvis rinkoje įmanoma įsigyti 35 tūkst. kompiuterių, galbūt pirkimą skaidyti dalimis, tačiau apie pirkimą neskelbiamų derybų būdu nebuvo kalbėta.

„Jie tiesiog informavo, kad numato vykdyti tokį pirkimą, kad norėtų pasiderinti pirkimo dokumentus, mes atsakėm, kad visiems pirkimo dokumentams nematom pagrindo išankstinei priežiūrai“, – sakė vadovė.

„Mes apie pirkimo būdą išvis su jais nekalbėjom, nes apie tokį pirkimo būdą, kad tai būtų neskelbiamas, iš viso nebuvo kalbos. Mes sakėme atlikti normalų rinkos tyrimą, nes 35 tūkst. šiandien rinkoje tiesiog gali būti, kad niekas neturės pasiūlyti tokio kiekio, kad išsiskaidytų į dalis, tai daugiau buvo rekomendacijos“, – teigė J.Petkuvienė.

Vyriausybei paskelbus karantiną, švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius teigė, kad technologinių galimybių mokytis iš namų šiuo metu neturi apie 35 tūkst. moksleivių. Anksčiau planuota 30 tūkst. kompiuterių išnuomuoti.

15min rašė, kad mokslai nuotoliniu būdu gali vykti iki vasaros, nebus egzaminų 10-okams, 12-okams – įvairūs scenarijai.

Ministerija taip pat prašė pagalbos visų, galinčių kompiuterius padovanoti ar paskolinti mokykloms.

Nupirkti kompiuteriai būtų padalyti savivaldybėms pagal jos teritorijoje gyvenančių mokinių iš socialiai jautrių šeimų skaičių, kad visiems mokiniams būtų užtikrintas nuotolinio mokymo prieinamumas.

Dėl koronaviruso nuo kovo 16 d. Lietuvoje paskelbtas karantinas, šiuo laikotarpiu paskelbtos moksleivių atostogos. Švietimo įstaigos rengiasi nuotolinį mokymą pradėti kovo 30 dieną. Trečiadienį Vyriausybė pratęsė karantiną iki balandžio 13 d.

Vaikai per karantiną
Vaikai per karantiną

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius