Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 12 27 /17:41

Omikron atmaina plinta Lietuvoje – atvejų rasta aštuoniose iš dešimties apskričių

Lietuvoje jau užfiksuoti 59 omikron atmainos atvejai, dėl dar keleto įtariamų mėginių galutinių duomenų kol kas nėra. Tokie naujausi duomenys, kuriuos pateikė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė, gydytoja epidemiologė Daiva Razmuvienė. Šie duomenys – gruodžio 27-osios.
Omikron atmaina
Omikron atmaina / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

D.Razmuvienės teigimu, šie 59 atvejai yra visi COVID-19 atmainos atvejai, kurie patvirtinti iki dabar – pradedant pirmaisiais dviem, apie kuriuos paskelbta gruodžio 15 dieną.

„Iš dešimties apskričių jau aštuoniose yra registruota po vieną ar kelis atvejus, Vilniaus apskrityje daugiausia. Kalbant apie amžių, užsikrėtusiųjų amžiaus vidurkis yra apie 30 metų, jauniausiam 8 metai, vyriausiam – 64-eri.

48 proc. yra įvežtiniai (27 atvejai), 11 proc. atvejų (6) yra susiję su įvežtiniais. 25 proc. atvejų nežinomas užsikrėtimo šaltinis, tai 14 atvejų. Ir 16 proc. susiję su protrūkiais, o protrūkiuose – 9 asmenys.

Hospitalizuotų nėra, 91 proc. žmonių jautė simptomus, 51 iš 59-ejų, tai nebuvo kokie nors išskirtiniai simptomai, o tokie, kurie būdingi susirgus COVID-19“, – vardijo D.Razmuvienė.

Anot NVSC gydytojos epidemiologės, šalys, iš kurių atkeliavo ši atmaina, yra daugiausia Europoje – Didžioji Britanija, Čekija, Ispanija, Danija.

Apie tai, kad laboratorijose aptinkama mėginių su įtariama koronaviruso atmaina omikron, jau pranešta ne vieną kartą.

Štai pirmadienį Klaipėdos universitetinės ligoninės vyriausiasis gydytojas Vinsas Janušonis LRT radijui pranešė, kad jo vadovaujamos ligoninės laboratorijoje užfiksuota 100 įtariamų koronaviruso atmainos omikron atvejų. Šie mėginiai perduoti Nacionalinei visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijai.

Paklausta, per kiek laiko paaiškėja, ar išties žmogus užsikrėtė būtent šios atmainos virusu, D.Razmuvienė teigė, kad atlikus PGR tyrimą ir gavus teigiamą atsakymą laboratorija mato vadinamąją „iškritą“ – kažkokią atmainą, nebe delta, o kažkokią kitą.

„Norint nustatyti, kas yra tas kažkas kita, reikia 4-5 dienų atlikti sekoskaitą ir išgryninti atsakymą. Prisiminus pirmuosius Lietuvoje du omikron atvejus, įtariamų buvo devyni. Todėl reikia labai atsargiai kalbėti apie įtarimus, nes po sekoskaitos neretai lieka tik nedidelė dalis“, – sakė D.Razmuvienė.

Vis dėlto epidemiologė tvirtina, kad nėra paslapties, jog atvejai ne vien įvežtiniai, ši atmaina plinta Lietuvoje ir atvejų tik daugės – vienas žmogus gali užkrėsti dešimt ir daugiau kitų žmonių.

„Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras skelbė jau gruodžio viduryje, kad sausio viduryje Europoje bus dominuojanti omikron atmaina. Lietuvoje nebus kitaip. Juolab šventinis laikotarpis, žinome, kad žmonės ir išvažiuoja, ir atvažiuoja. Tikrai turime ir turėsime dar daugiau“, – apie naująją COVID-19 viruso atmainą kalbėjo D.Razmuvienė.

Paklausta, kada naujoji koronaviruso atmaina taps dominuojančia Lietuvoje, BNS ji sakė: „Sausio viduryje – tikrai. Tiksliai taip negaliu pasakyti, kad sausio 15 dieną bus dominuojanti, bet sausį bus visą Lietuvą padengusi tikrai“, – BNS pirmadienį sakė D.Razmuvienė, paklausta, kada naujoji koronaviruso atmaina taps dominuojančia Lietuvoje.

Lietuvoje per pastarąją parą užfiksuoti 639 nauji COVID-19 atvejai, tačiau ir tyrimų skaičius buvo nedidelis – PGR testų atlikta tik 3880. Nuo šios ligos mirė 13 žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius