Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 14

Opozicija kviečia L.Linkevičių Seime paaiškinti poziciją dėl Astravo AE

Dešimt opozicijai priklausančių parlamentarų iškvietė užsienio reikalų ministrą Liną Linkevičių į Seimo posėdį paaiškinti poziciją dėl Baltarusijoje statomos Astravo atominės elektrinės. Seimo nariai prašo ministro paaiškinimų dėl premjero Sauliaus Skvernelio pasiūlymo Baltarusijai vietoj atominės jėgainės vystyti dujinę elektrinę.
Linas Linkevičius
Linas Linkevičius / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

L.Linkevičius atsakymus iš Seimo tribūnos turėtų pateikti ketvirtadienio popietę.

Parlamentarų teigimu, ministro pirmininko iniciatyva „kelia abejonių dėl ligšiolinės užsienio politikos vieningumo, tęstinumo ir Lietuvos reputacijos“.

L.Linkevičiaus prašoma paaiškinti, ar S.Skvernelio iniciatyva buvo derinta su prezidente Dalia Grybauskaite, kitomis institucijomis ir Europos Sąjungos (ES) partneriais.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

Opozicija taip pat kelia klausimą, ar Baltarusija pasiūlymo neišnaudos siekdama pakeisti Lietuvos poziciją dėl Minsko ir ES santykių.

Šį laišką pasirašė konservatorių, liberalų ir socialdemokratų atstovai.

S.Skvernelis kaltina pirmtakus neveiklumu

S.Skvernelis praeitą savaitę pranešė, kad Baltarusijos premjerui Sergejui Rumasui oficialiai pasiūlė Astrave statyti ne atominę, o dujų jėgainę, ir joje naudoti per Klaipėdą tiekiamas dujas.

„Lietuva būtų pasirengusi užtikrinti Jūsų šaliai alternatyvų dujų tiekimą iš Lietuvos ir per mūsų teritoriją. Mūsų jau priimti sprendimai leidžia teigti, kad jau keletą metų sėkmingai veikiantis didelio pajėgumo Klaipėdos suskystintų gamtinių dujų terminalas Lietuvos ir regiono vartotojų poreikius tenkins bent iki 2044 metų, o 2021 metais pabaigus tiesti dujų jungtį su Lenkija, bus užtikrintas Lietuvos ir viso regiono tiesioginis priėjimas prie Europos Sąjungos dujų rinkos“, – rašoma S.Skvernelio laiško ištraukoje, kurią paskelbė Lietuvos Vyriausybė.

Baltarusijos vyriausybės atstovas spaudai BNS ketvirtadienio rytą sakė, kad laiškas oficialiai dar negautas.

Anot diplomatų, jis turėtų būti perduotas per ambasadą, procedūros galėjo užtrukti, nes kovo 8-oji buvo nedarbo diena Baltarusijoje, o kovo 11-oji – Lietuvoje.

Astravo atominė elektrinė
Astravo atominė elektrinė

S.Skvernelio teigimu, gavusi pasiūlymą Baltarusija galės parodyti, ar ji siekia spręsti apsirūpinimo elektra klausimus, ar vykdo Rusijos įtakojamą geopolitinį projektą.

Jis teigia, kad iniciatyvos ėmėsi, nes per pastarąjį dešimtmetį Lietuvos politikai ir pareigūnai nepadarė nieko realaus, kad sustabdytų elektrinės projektą.

Lietuvos valdžia teigia, kad Astravo atominė elektrinė statoma pažeidžiant saugumo reikalavimus. Baltarusija šiuos kaltinimus atmeta.

Lietuva anksčiau siekė sustabdyti projektą, inicijuodama elektros importo embargą, bet nesulaukė kitų Europos šalių ir institucijų paramos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius