-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 06 08 /10:05

Opozicijos nuversti bandytas K.Navickas išsaugojo postą

Žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas toliau eis pareigas. Opozicijai jam pareikšta nepasitikėjimo procedūra Seime nepavyko – 64 balsais „už“ buvo pritarta jo atsakymams į interpeliacijos klausimus. Opozicija valdančiųjų manevrą surengti neplanuotą balsavimą trečiadienio rytą įvertino protestu – balsavime nepasirodė.
Kęstutis Navickas
Kęstutis Navickas / Pauliaus Peleckio / 15min nuotr.

Interpeliacijos K.Navickui procedūrą Seimo opozicija inicijavo prieš kelias savaites.

Antradienį per Seimo plenarinį posėdį žemės ūkio ministras atsakė į jam surašytus klausimus.

Seimo komisija pasiūlė pritarti jo atsakymams į interpeliaciją.

Tačiau balsavimas dėl to antradienį neįvyko, nes Seimo Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ frakcija paprašė atidėti jį iki kito parlamento plenarinio posėdžio.

Eilinis Seimo posėdis vyks ketvirtadienį.

Tačiau antradienio vakarą pranešta, kad trečiadienį dėl to bus šaukiamas nenumatytas parlamento plenarinis posėdis.

Konservatorius Jurgis Razma sakė palaikantis komisijos interpeliacijos atsakymams įvertinti siūlymą jiems pritarti. Anot jo, opozicijos priekaištai ministrui buvo nepagrįsti ir neteisingi.

Parlamentaro nuomone, interpeliacija K.Navickui organizuota dirbtinai, galbūt girdint, kad ir valdančiųjų gretose yra paburbančių dėl jo veiklos.

Premjerė: ministras pasitaisė

Premjerė Ingrida Šimonytė, paklausta, kam dėl interpeliacijos K.Navickui reikėjo rengti nenumatytą Seimo posėdį, klausė, gal, atvirkščiai, per daug pastangų buvo išversti ministrą iš posto.

„Kam reikėjo tos pertraukos vakar, tai nelabai aišku. Gal opozicija pati jautėsi ne visiškai tvirta dėl balsavimo. Akivaizdu, kad Statutas yra parašytas visam Seimui, ne tiktai opozicijai. Ir jeigu jau čia buvo toks labai svarbus klausimas, tai buvo organizuotas balsavimas šiandien“, – komentavo ji.

I.Šimonytė teigė, kad K.Navickui buvo priekaištų ne tik iš opozicijos, bet ir žemdirbių organizacijų, tačiau per tą laiką, kol kritika nagrinėta, esą buvo nemažai pokyčių.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė

„Aš pati taip pat susitinku su tomis organizacijomis ir žinau, kad ir ministras bendrauja su jomis nepalyginamai daugiau, ir priekaištų yra nepalyginamai mažiau.

Tai, kad kai kurios organizacijos nesugebėjo priimti sprendimo arba nenorėjo, negalėjo priimti sprendimo dėl to, kad pritarė šitai interpeliacijai, man atrodo, tą geriausiai ir parodo“, – aiškino premjerė.

K.Navickas: negaliu vien tik susitikinėti

Postą išsaugojęs K.Navickas atmeta priekaištus dėl per mažo dėmesio ūkininkams, anot jo, su žemdirbių atstovais jis susitinka reguliariai.

„Bendravimo, dėmesio niekada nėra per daug, ne baigtinis apibrėžimas. Mes bendraujame daug, intensyviai, kartą per mėnesį susitinkame vadinamoje kolegijoje, neformaliuose dalykuose, pats lankausi ūkiuose, važiuoju į renginius. Bendravimo yra, kiek galiu, nes ministras negali taip organizuoti savo darbo, kad būtų tik susitikimai su socialiniais partneriais“, – trečiadienį po balsavimo dėl interpeliacijos žurnalistams sakė K.Navickas.

Jis taip pat sakė jautęs koalicijos partnerių palaikymą, priešingu atveju, pasak K. Navicko, „yra kitų būdų ministrui išeiti, atsistatydinti, tam interpeliacijos nereikia“.

„Palaikymas buvo ir buvo labiau keistas vakarykštis prašymas paimti pertrauką, nes sunkiai prisimenu tokį atvejį, kad būtų interpeliacijos procesas, kuris labai aiškiai reglamentuotas, su pertraukomis kaip koks įstatymo priėmimas“, – kalbėjo K.Navickas.

Opozicija: neremia ir dalis valdančiųjų

Seimo vicepirmininkas „darbietis“ Andrius Mazuronis aiškino, kad opozicija balsavime dėl K.Navicko nedalyvavo reikšdama savo politinę valią.

Esą tai – normalus politinis procesas, vykstantis visose demokratinėse valstybėse.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Andrius Mazuronis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Andrius Mazuronis

Be to, kaip pastebėjo politikas, taip opozicija suteikė teisę ir daliai valdančiųjų nedalyvauti balsavime, bet kartu ir pademonstruoti nepritarimą K.Navicko veiklai.

A.Mazuronis minėjo, kad 10 valdančiųjų atstovų nedalyvavo balsavime, o tai – esą ženklas, kad jie galbūt nepalaiko ministro.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius