Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 06 01

Pabodo mamų taksisčių darbas: Romainiuose – 3000 vaikų ir 0 vidurinių, tik privatūs darželiai

Romainiuose gyvenanti Lina nesuvokia, kodėl Vilniuje ar Klaipėdoje statomos naujos mokyklos, o Kauno valdžia tam nemato reikalo. Nors mikrorajone gyvena apie 3000 vaikų, čia nėra nė vienos vidurinės mokyklos, vaikų darželiai – tik privatūs. „Pabodo būti mamomis taksistėmis, kai reikia vaikus į ugdymo įstaigas vežioti po visą Kauną“, – problemą iškėlė Lina. Savivaldybė teigimu, naujos mokyklos planuose nėra.
Mokykla
Mokykla / Sauliaus Žiūros nuotr.

Pasak Linos, Romainiai – sparčiai besiplečiantis Kauno mikrorajonas, į kurį keliasi jaunos šeimos.

Ilgamečiai vietos gyventojai ilgą laiką buvo maitinami pažadais apie naujos vidurinės mokyklos statybas, kol galiausiai Kauno miesto savivaldybė nustojo žadėti.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Romainių gatvė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Romainių gatvė

„O gyventojų Romainiuose juk pagausėjo! Nors ką aš čia apie mokyklą, jei net nėra valstybinio darželio.

Priminsiu, mūsų mikrorajone šiuo metu gyvena apie 3 tūkst. nepilnamečių. Kauno savivaldybė įdarbina mamas vežioti vaikus į ugdymo įstaigas po visą Kauną. Taip apie 2 valandas per dieną praleidžia mamos taksistės su savo vaikučiais, nes jei vienas jų – viename gale Kauno gavo vietą, tai kitas – kitame.

Nuolat girdime apie Kauno darnaus judumo planą, bet ar tai tikrai vyksta, kai išrieda 3 tūkst. mašinų į gatves, kad išvežiotų vaikučius. O tų mašinų vis daugės, jeigu nebus statoma nauja mokykla su sporto kompleksu ir naujas valstybinis daželis“, – problemą išdėstė Lina.

Taip apie 2 valandas per dieną praleidžia mamos taksistės su savo vaikučiais.

Jos žiniomis, Kauno miesto savivaldybė kalba apie Vijūkų gatvėje projektuojamą vaikų darželį, tačiau tai – tik ateities vizija, apie šį projektą su vietos bendruomene neva nėra diskutuojama.

Iš viso Romainiuose veikia net 4 darželiai, tuoj atsiras dar vienas, bet visi jie – privatūs.

Kodėl verslas įžvelgia potencialą, o savivaldybė nemato naujo darželio statybų būtinumo?

„Dažnai girdim iš savivaldybės švietimo skyriaus, kad tėveliai renkasi darželį prie savo darbo, bet kur rinktis, jei tik tokia galimybė tėra? Pandemija atskleidė, kad nemažai tėvelių gali dirbti iš namų, tai Kauno savivaldybė gal dabar įžvelgs statybų Romainiuose būtinumą?“, – su ironijos gaida kalbėjo Lina.

Pasak jos, tie tėveliai, kurie pasirenka vesti vaikučius į privačius darželius, vėliau susiduria su problema – priešmokyklinę klasę vaikas taip pat privalo lankyti privačioje mokykloje, kadangi į ugdymo įstaigas aplinkiniuose mikrorajonuose labai sudėtinga patekti.

Linos teigimu, Romainiai turi pradinę mokyklą, tačiau joje buvo panaikinta paruošiamoji klasė, nes pirmokų skaičius – itin didelis.

„Vėl problema: kitais metais turėsime labai daug antrokų, tai ko tuomet reikės atsisakyti? Gal ketvirtokų? Juk mokykla – ne guminė, – retoriškai klausė pašnekovė. – Ši mokykla – tik išrinktiesiems, nes net daugiavaikių šeimų atžalos nepatenka į ją. Taip ir tampomi vaikai po visą Kauną. Taip be atlygio ir pluša mamos taksistės, kad tik jų vaikai išsilavinimą įgytų“.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kaunas ir jo apylinkės
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kaunas ir jo apylinkės

Atliko apklausą

Kadangi Lina iš Kauno miesto savivaldybės švietimo skyriaus nuolat girdėdavo apie „mistines“, jos teigimu, atliktas apklausas ir gautus rezultatus, jog Romainių gyventojai nenori naujos mokyklos, gegužės pradžioje ji pati iniciavo apklausą.

Joje dalyvavo apie 700 mikrorajono gyventojų.

Į klausimą, ar leistų vaikus į valstybinį Romainių darželį, jei toks būtų, „taip“ atsakė beveik 90 proc. apklausos dalyvių.

Paklausus, ar leistų vaiką į Romainių vidurinę mokyklą, jei tokia būtų, sulaukta 94 proc. teigiamų atsakymų.

Net 80 proc. apklausos dalyvių yra įsitikinę, kad pakliūti į Romainių pradinę mokyklą nėra lengva.

Bendrajame plane nenumatytas naujos mokyklos steigimas Romainiuose.

Pateikė Lina ir dar vieną pastebėjimą: kadangi Romainiuose nėra vidurinės mokyklos, vyresni vaikai važiuoja į mokyklas autobusu, bet ar kas susimąsto, kad tais pačiais autobusais į Romainiuose veikiančią tuberkuliozinę ligoninę važiuoja ir šia liga sergantys asmenys?

„Jei švietimo skyriui nerūpi, kad vaikai vežiojami po visą Kauną, tai gal bent pagailės jų sveikatos? Bet kam čia rūpi svetimi vaikai...“, – nusivylusi kalbėjo kaunietė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Romainių tuberkuliozės ligoninė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Romainių tuberkuliozės ligoninė

Jai keista ir tai, kad Romainiams reikia darželio, bet jis statomas Šilainiuose, reikia Romainių gatvėms šaligatvių, o šie tvarkomi Šilainiuose.

„Pavyzdžiui, Bivylių gatvės gyventojai net nenori sutvarkytos gatvės, jie tik nori šaligatvio, kad ir medinio, tegul įvardina „pažintinis takas per Bivylius“. Nesvarbu, kad tik galėtų saugiai grįžti vaikai iš mokyklų.

Romainiai turi skverą Vijūkų gatvėje, tik jame, kaip ir galite atspėti, nieko nėra. Gal kažkada ateis šventė ir į mūsų kiemą. Norisi, kad Romainių vaikai turėtų bent vieną smėlio dėžę ar sūpynes“, – paaiškino Lina.

Naujakurius apgauna NT vystytojai

Atsakydama į Linos užduotus klausimus, Kauno miesto savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėja Ona Gucevičienė teigė, suprantanti tėvelių susirūpinimą ir norus.

Tačiau, anot jos, reikia suvokti, kad nekilnojamo turto vystytojų pažadai naujakuriams ne visada atitinka realybę – gyventojai renkasi naujai besikuriantį mikrorajoną, kuriame infrastruktūra taip pat neatsiras akimirksniu.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Pakaunėje statomi namai
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Pakaunėje statomi namai

„Stebime situaciją ir darbus planuojame į priekį, kad suspėtume su augančio mikrorajono ir miesto poreikiais“, – patikino O.Gucevičienė.

Šiuo metu miestas, pasak jos, tęsia suplanuotus darbus – rengiamas techninis projektas darželio Romainiuose, Vijūkų g. 78, statybai.

Paruošiamuosius darbus planuojama užbaigti dar šiais metais.

Tuomet galutiniai sprendiniai bus pristatyti Romainių bendruomenei.

„Nors darželio šiame mikrorajone kol kas nėra, tačiau jau labai greitai mažieji miesto gyventojai ir jų tėveliai galės džiaugtis nauja mokslo įstaiga. Joje turėtų tilpti apie 14 lopšelio-darželio grupių“, – patikino savivaldybės atstovė.

Skaitytojų nuotr./Užlieti sklypai Romainiuose
Skaitytojų nuotr./Užlieti sklypai Romainiuose

Mokyklos planuose nėra

Romainiai yra priskirti Šilainių seniūnijai, todėl nemažai vaikų, O.Gucevičienės teigimu, lanko darželius, veikiančius būtent šioje seniūnijoje.

Kauno savivaldybės atstovė priminė, kad ikimokyklinis ugdymas yra savarankiškoji savivaldybės funkcija, todėl mieste darželiai nėra suskirstyti pagal gyvenamąją vietą.

Tėvai, įtėviai arba vaikų globėjai gali pateikti prašymus iš karto į dvi įstaigas, o tuomet pasirinkti, kur bus vedamas jų vaikas.

Dažnu atveju, anot O.Gucevičienės, mažamečių ugdymo įstaiga pasirenkama ne tik pagal gyvenamąją vietą, tačiau ir pagal tai, ar darželis yra pakeliui į darbą, šalia jo.

„Pagal šiai dienai pateiktą prašymų į pirmas klases skaičių, gimnazija gali sutalpinti visus pageidaujančius mokinius. Tačiau, atsižvelgiant į tai, kad priėmimas vyksta per elektroninę prašymų registravimo sistemą iki gegužės 31 dienos, duomenys dar gali keistis“, – teigė savivaldybės atstovė.

Kauno Veršvų gimnazijai leista sukomplektuoti 6 pirmąsias klases po 24 mokinius, t. y., iš viso bus priimti 144 nauji mokiniai.

Po 3 pirmąsias klases (72 mokinius) bus komplektuojama Romainių g. 28 ir Inkaro g. 9A esančiuose pastatuose.

Taip pat, kaip nurodė O.Gucevičienė, siekiant užtikrinti vaikų patekimą į Šilainių seniūnijoje esančias ugdymo įstaigas, čia įsikurs naujasis 12 grupių darželis (Kuršių g. 49B).

Planuojama, kad jame bus 4 lopšelio grupės po 15 vaikų, 6 darželio ir 2 priešmokyklinio ugdymo grupės po 20 vaikų, iš viso – apie 220 vietų.

Šio darželio atidarymas numatomas 2022 metais.

Šiuo metu, 15min teigė O.Gucevičienė, Kauno miesto savivaldybės bendrojo ugdymo mokyklų tinklo bendrajame plane nenumatytas naujos mokyklos steigimas Romainiuose, kadangi mieste esančios mokyklos talpina mokinius.

Gyventojų nerimas – nepagrįstas

Linos išreikštą nerimą dėl galimo tuberkuliozės užkrato autobuse pakomentavo Kauno miesto savivaldybės administracijos Sveikatos apsaugos skyriaus vedėja Daiva Kuzminienė.

Pasak jos, gyventojų nerimas yra nepagrįstas – atvira tuberkuliozės forma sergantys gyventojai yra gydomi ligoninėje ir lankytis viešose erdvėse neturi sąlygų.

„Asmenys, kurie į Romainių tuberkuliozės ligoninę keliauja viešuoju transportu, yra gydomi pagal trumpojo gydymo kursą. Jo metu tuberkulioze sergantis pacientas, neišskiriantis tuberkuliozės mikrobakterijų, į ligoninę atvyksta išgerti antituberkuliozinius vaistus, jo būklė nuolat stebima asmens sveikatos priežiūros specialistų.

Jeigu ligoninėje besilankančiam pacientui įtariamas ligos paūmėjimas ar atsiranda poreikis pradėti intensyvų gydymą – jų gydymas organizuojamas saugiai, kad nesukeltų pavojaus aplinkiniams“, – patikino savivaldybės atstovė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Romainių tuberkuliozės ligoninė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Romainių tuberkuliozės ligoninė

Numatė Romainių vaikams specialų maršrutą

Komentarą taip pat pateikė Kauno miesto savivaldybės administracijos Transporto ir eismo organizavimo skyriaus vedėjas Martynas Matusevičius, priminęs, kad Linos minimo darnaus judumo plano tikslas – pasirūpinti, kad miestiečiai galėtų patogiai keliauti mieste, kad būtų mažinamas neigiamas transporto poveikis aplinkai.

Sparčiai augančiame mikrorajone, kaip Romainiai, pasak jo, tai ypač svarbu.

„Būtent čia startavo pilotinis „Nr. 0“ autobuso maršrutas. Šios iniciatyvos tikslas – palengvinti vaikų kelionę iš sparčiai augančio mikrorajono iki lankomų ugdymo įstaigų Šilainiuose.

Specializuotas rytinis autobusas nuo rugsėjo pirmų dienų iki antrojo karantino paskelbimo veždavo maršrutu Romainių g.–Žiemgalių g. Naujasis maršrutas stodavo keturiose stotelėse ir vaikus saugiai pristatydavo iki Kauno Milikonių progimnazijos, „Santaros“ bei Jono Pauliaus II gimnazijų.

Tėveliai apie jį buvo informuoti per mokyklas – informacija persiunčiama mokytojams ir tėveliams, talpinama jų tinklalapiuose, pakabinta ant mokyklų įėjimo durų bei skelbimo lentose“, – pristatė M.Matusevičius.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Mokyklinis autobusas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Mokyklinis autobusas

„Nulinio maršrutu“ per pirmuosius mėnesius naudojosi apie 13 Romainių vaikų.

Tačiau dėl pandemijos pakoreguotų mokymosi „taisyklių“ šis skaičius sumažėjo.

Galiausiai iniciatyvą teko sustabdyti iki kol labiau nusistovės vaikų ugdymo procesas.

„Nr. 0“ maršrutas, kaip tikino savivaldybės atstovas, Romainių vaikams gali būti pratęsiamas nuo kitų mokslų metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius