Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 12

Pagėgių taryba sprendimus priima už užrakintų durų: meras vėl apskųstas policijai

Pagėgių savivaldybėje skandalas veja skandalą. Susibūrusi nauja valdančioji dauguma atleido administracijos direktorių Virginijų Komskį, paskyrė naują laikinąją direktorę, kurios meras Vaidas Bendaravičius neįleidžia į kabinetą. Pats meras ketvirtadienį pasiūlė kito laikinojo direktoriaus kandidatūrą, tačiau dauguma nusprendė to net nesvarstyti. Užtat meras ir jam lojalūs politikai sugebėjo patvirtinti biudžetą – tai padaryta užsirakinus salėje.
Kęstas Komskis prie durų Pagėgių tarybos salėje
Kęstas Komskis prie durų Pagėgių tarybos salėje / Kadras iš tarybos posėdžio įrašo

Kaip prieš kelias dienas rašė 15min, Pagėgių savivaldybės vadovai beria priekaištus vieni kitiems, o politines batalijas lydi kreipimaisi į policiją.

Plačiau skaitykite čia: Suirutė Pagėgiuose: grasinimai, kreipimaisi į policiją ir nauja dauguma.

Nusišalino, bet kvorumas liko

Ketvirtadienio rytą įvykęs tarybos posėdis irgi buvo audringas. Jis prasidėjo perskaitytu pranešimu apie naujai susikūrusią daugumą ir ilgai trūkusiais balsavimais dėl tarybos narių nusišalinimų nuo dalies klausimų svarstymo.

Kai pagaliau posėdžio darbotvarkė buvo patvirtinta, joje nebeliko daugybės klausimų, tarp jų – ir „dėl pavedimo Valdemarui Dikmonui eiti Pagėgių savivaldybės administracijos direktoriaus pareigas tol, kol bus paskirtas Pagėgių savivaldybės administracijos direktorius“.

Kaip tik dėl to svarstant klausimą dėl biudžeto pakeitimo, iš salės išėjo aštuoni tarybos nariai – visi iš naujosios daugumos, jie nusišalino, kadangi sprendime minimos įstaigos, kuriose šie politikai dirba ar kitaip yra su jomis susiję.

VIDEO: Pagėgių savivaldybės VI-jo šaukimo tarybos 39 posėdis

Prieš pristatydamas klausimą meras suskaičiavo tarybos narius, jo teigimu, jų buvo devyni – tiek užtenka, kad būtų kvorumas.

Ką jūs čia malate dabar? Čia vyksta tarybos posėdis. Nusišalinote ir išeinat, mes svarstom klausimą.

Kai pasigirsta siūlymas pasitikrinti kvorumą, ataidi tarybos narių balsai, kad vienas žmogus tiesiog nuėjo į tualetą, nes jo kortelė tebėra. Merui pristatant klausimą durys atsidaro ir pasigirsta klausimas, ar reikėję ištraukti ir korteles, į ką tiek meras, tiek šalia jo sėdinti vicemerė Ligita Kazlauskienė replikavo, kad netrukdytų posėdžio.

„Ką jūs čia malate dabar? Čia vyksta tarybos posėdis. Nusišalinote ir išeinat, mes svarstom klausimą“, – į salę grįžusiems kolegoms sakė V.Bendaravičius.

L.Kazlauskienė dar pridėjo: „Ar jūs jau nenusišalinate?“

Durys užrakinamos

Meras dar paragino korteles išimti. Kai salėje šurmulys aprimsta, pasigirsta siūlymas duris užrakinti, esą tuomet niekas nevaikščios. Pasigirsta pasukamos spynos garsas, meras dar mosteli ranka į kitas duris, kurias irgi esą reikia „užsukti“.

Ar užrakinamos ir antrosios durys, kas tai padaro, iš vaizdo įrašo neįmanoma nuspėti – kameros visą tą laiką rodo tik merą ir vicemerą, kai kamera pasisuka į salę, matyti, kaip į savo vietą atsisėda Kęstas Komskis ir kažką kalba, tačiau mikrofonas neįjungiamas.

Kadras iš tarybos posėdžio įrašo/Meras Vaidas Bendaravičius ir vicemerė Ligita Kazlauskienė
Kadras iš tarybos posėdžio įrašo/Meras Vaidas Bendaravičius ir vicemerė Ligita Kazlauskienė

Salėje sėdi šeši tarybos nariai, su meru ir vicemere – aštuoni. Tačiau likusi dar viena kortelė leidžia turėti kvorumą.

Žodžio paprašęs K.Komskis pasisako dėl vedimo tvarkos: „Kadangi komitetai apsvarstė, priimti mūsų komiteto, kuris vienintelis apsvarstė tą klausimą, siūlymus už pagrindą ir balsuoti iš karto, neklausyti pranešėjų dar sykį, nes viską esame išklausę. Su mūsų pasiūlymu.“

Merui K.Komskio siūlymas tinka ir jis paragina balsuoti už visą biudžetą su Ekonomikos ir finansų komiteto siūlymu skirti lėšų Šv. Kryžiaus parapijai.

Už balsuoja aštuoni tarybos nariai, vienas užsiregistravęs politikas balsavime nedalyvauja.

Tuomet pasigirsta moteriškas balsas, kad tas politikas – Vladimiras Gorodeckis – negali grįžti, nes durys užrakintos. Atsakoma, kad duris reikia atrakinti. Tuo metu tiesioginėje transliacijoje teberodoma balsavimo lentelė.

Aiškina kortelę ištraukęs

Merui skelbiant balsavimo rezultatus prie durų lėtai eina K.Komskis ir V.Bendaravičiui ištarus „pritarta“ duris atrakina. Pro jas pasipila salę palikę naujosios daugumos nariai.

Aš išeidamas ištraukiau kortelę. Ne Arūno, jūs girdite, ką aš sakau? Čia jau kriminalas.

Paskelbus, kad bus svarstomas 15 klausimas, grįžusieji staiga susivokia, kad biudžetui pritarta ir jiems nedalyvaujant. Vicemerė patvirtina: „Vladimiras gi dalyvavo.“

„Aš išeidamas ištraukiau kortelę. Ne Arūno, jūs girdite, ką aš sakau? Čia jau kriminalas“, – pasipiktina V.Gorodeckis, supratęs, kad tai jo kortelė sudalyvavo balsavime, kuriame naujoji dauguma neketino dalyvauti.

Į mero pasakymą, kad yra įrašas, jis atsako: „Pasiimkite sau tą įrašą. Aš jums dabar paaiškinu, aš turiu teisę paaiškinti, kad aš išeidamas ištraukiau kortelę ir nebalsavau. Manęs nebuvo.“

Kadras iš tarybos posėdžio įrašo/Vladimiras Gorodeckis
Kadras iš tarybos posėdžio įrašo/Vladimiras Gorodeckis

„Manęs irgi nebuvo, aš buvau tualete, tai ką? Kas pasikeitė?“ – atsako V.Bendaravičius, o į tolesnius V.Gorodeckio kartojimus, kad jis nebalsavo, meras atsako: „Gerbiamas Vladimirai, jūs ir nebalsavot.“

Į priekaištus, kad durys buvo užrakintos, vicemerė atsako, jog tai netiesa – esą jos buvo atrakintos dar iki balsavimo. Meras ją papildė, kad atrakintos buvo antrosios durys arčiau, o kitos esą buvo užrakintos tam, kad vaikščiodami netrukdytų.

Posėdį nutraukė

Po tokio apsižodžiavimo posėdis baigėsi, nes naujoji dauguma nusprendė, kad toliau dalyvauti jame nebegalinti ir gėdindama merą už jo esą neteisingą elgesį salę paliko.

„Mūsų lieka aštuoni, kvorumo nebėra“, – pasakė meras.

Po posėdžio naujosios daugumos lyderis Edgaras Kuturys 15min sakė, kad buvo kreiptasi į policiją ir surašytas pareiškimas dėl trukdymo ir savivaliavimo. Taip pat ketinama kreiptis į Vyriausybės atstovę Tauragės apskrityje.

„Taip negalima elgtis. Seime perbalsuoja dėl įstatymų, o čia tarybos sprendimas... Bet tai čia likę valdžioje, meras nori pinigus pasidalinti, sau daro ir viskas. Jiems buvo tas klausimas svarbiausias“, – sakė E.Kuturys.

Prieš kelias dienas meras V.Bendaravičius 15min sakė, kad šiuo metu Pagėgiuose susidariusi situacija yra kerštas jam, kadangi jo iniciatyva iš pareigų atleistas vicemeras „valstietis“ E.Kuturys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius