Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 10

Suirutė Pagėgiuose: grasinimai, kreipimaisi į policiją ir nauja dauguma

Pagėgių savivaldybės vadovai beria priekaištus vieni kitiems. Kovą mero Vaido Bendaravičiaus iniciatyva pareigų neteko vicemeras Edgaras Kuturys, o kartu – ir savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Eugenijus Dargužas. E.Kuturys subūrė naują valdančiąją daugumą, kuri atleido administracijos direktorių Virginijų Komskį. Politines batalijas lydi kreipimaisi į policiją.
Pagėgių meras Vaidas Bendaravičius
Pagėgių meras Vaidas Bendaravičius / Pauliaus Peleckio / 15min nuotr.

Grasinta politikui?

Penktadienį, gegužės 6 dieną, vykęs Pagėgių savivaldybės tarybos posėdis prasidėjo mero perskaityta informacija apie incidentą: „Šių metų gegužės 6 dieną, ryte, prieš posėdį, vienam iš tarybos narių buvo grasinama jo namuose, kad priimtų neteisėtus veiksmus ir atitinkamus sprendimus. Dėl šio įvykio kreiptasi į policiją.“

Meras taip pat pabrėžė, kad „dėl naujai formuojamos daugumos kaltės ir visiško neatsakingumo“ neįvyko tarybos jungtinis komitetų posėdis, esą nepranešę visi naujosios daugumo nariai neatvyko, todėl nebuvo apsvarstyti klausimai, turėję sugulti į tarybos posėdžio darbotvarkę.

VIDEO: Pagėgių savivaldybės VI-ojo šaukimo tarybos 38-asis posėdis (I dalis)

„Peršasi tik vienintelė išvada, kad šiems tarybos nariams visiškai nerūpi būtinų savivaldybės tarybos sprendimų priėmimas, be kurių negalima normali savivaldybės veikla, o pagrindinis šių tarybos narių tikslas – administracijos direktoriaus atleidimas iš užimamų pareigų, ką šie tarybos nariai inicijavo ir taip dar labiau sutrikdyta savivaldybės veikla“, – kalbėjo meras.

Naujoji valdančioji dauguma yra iš devynių narių, jai priklauso ir keli liberalai, atskilę nuo mero, valstiečiai bei keli jokiai partijai nepriklausantys tarybos nariai.

Peršasi išvada, kad šiems tarybos nariams nerūpi būtinų savivaldybės tarybos sprendimų priėmimas, o pagrindinis jų tikslas – administracijos direktoriaus atleidimas.

Po siūlymo atidėti posėdį išėjo ir meras

Meras tarybos posėdyje pateikė dviejų klausimų darbotvarkę, kurioje – būtent administracijos direktoriaus atleidimo klausimas. Diskusija apie tai virto apsižodžiavimu, kuris baigėsi tarybos nario Kęsto Komskio raginimu nutraukti tarybos posėdį, kadangi esą nežinia pas kiek dar tarybos narių kas lankėsi ir kuo grasino. Ir taryba turėtų kreiptis į prokuratūrą.

Po savo pasisakymo K.Komskis atsistojo ir su grupe tarybos narių paliko posėdžių salę. Išėjo ir meras. Liko tik 9 tarybos nariai, sudarantys naująją valdančią daugumą.

„Kadangi meras ir mero pavaduotoja nedalyvauja posėdyje, vadovaujantis Savivaldos įstatymo 13 str. pirma dalimi bei pagal Savivaldybės tarybos veiklos reglamento 44 punktą, mes turime išsirinkti pirmininkaujantį. Tarybos posėdžio pirmininkas laikomas išrinktu, kai už jo kandidatūrą balsavo dalyvaujančių tarybos narių dauguma“, – posėdyje sakė E.Kuturys, kuris netrukus ir buvo išrinktas pirmininku bendru sutarimu.

Edgaro Kuturio feisbuko nuotr./Edgaras Kuturys
Edgaro Kuturio feisbuko nuotr./Edgaras Kuturys

Posėdis baigėsi tuo, kad atleistas administracijos direktorius V.Komskis, o laikinąja direktore paskirta Stoniškių seniūnijos seniūnė Dalia Alkimavičienė.

Tačiau pirmadienį ji patekti į darbo kabinetą negalėjo. Kaip sako E.Kuturys, „ateini į darbą, o ten pykšt – durys užrakintos, nes mūsų MERAS, Vaidas Bendaravičius, kabineto duris užrakino, o rakto neduosiąs, nors tu ką...“

Subūrė atleistas vicemeras

Kalbėdamas su 15min E.Kuturys sakė, kad jam ir E.Dargužui nepasitikėjimas buvo pareikštas kovo 17 dieną ir jie buvę atleisti.

„Mes dar būdami koalicijoje du kartus bandėme atleisti V.Komskį iš pareigų. Buvome ir draugiškai sušnekėję, kad V.Komskis paliks pareigas savo noru, be atleidimo, turiu išlaikęs prašymą, kurį parašė vasarį, kad išeis. Tačiau čia matomai brolio įtaka, atkalbėjo ir jis atsiėmė tą prašymą, įvyko staigiai persigrupavimas, merą suviliojo K.Komskis ir pašalino mus iš pareigų, kad išlaikytų įtaką.

Mes dar būdami koalicijoje du kartus bandėme atleisti V.Komskį iš pareigų.

Dabar vien dėl to skilo ir liberalai, kadangi trys tarybos nariai iš jų yra mūsų daugumoje, trys yra su meru. K.Komskiui sekasi labai šauniai skaldyti partijas, tai supranta daug kas, jis lieka geras, bet tai jis tam diriguoja savivaldybėje“, – kalbėjo E.Kuturys.

15min koliažas/Kęstas Komskis ir Virginijus Komskis
15min koliažas/Kęstas Komskis ir Virginijus Komskis

Jo teigimu, vien pirmadienį jis su kolegomis parašė net du pareiškimus policijai – dėl mero savivaliavimo, kai neleido įeiti laikinai direktorei į patalpas, ir dėl to, kad meras grasino valstybės tarnautojai – tai pačiai laikinajai administracijos direktorei.

Vadina kerštu

Meras visą šią istoriją vadina kerštu jam ir pasiruošimu būsimiems savivaldos rinkimams kitų metų kovą.

„Susidarė nauja koalicija, nors aš jų sutarties dar nemačiau, kad jie būtų pasirašę, ir mėgina pasikeisti administracijos direktorių. Dar nežinau, kaip toliau elgsis su vicemeru. Kol kas penktadienį įvyko tarybos posėdis, nuvertė direktorių ir paskyrė neteisėtai laikiną direktorę.

Šiandien gavau Vyriausybės atstovės Tauragės ir Klaipėdos apskrityse atsakymą, kad artimiausiame tarybos posėdyje turime svarstyti dėl trečio punkto panaikinimo, o tai yra dėl Alkimavičienės paskyrimo laikinai eiti pareigas. Kadangi tik mero teikimu gali būti patvirtintas administracijos direktorius“, – 15min sakė V.Bendaravičius, nors E.Kuturys su tuo ir nesutinka bei galvoja apie kreipimąsi į teismą.

Kol kas penktadienį įvyko tarybos posėdis, nuvertė direktorių ir paskyrė neteisėtai laikiną direktorę.

Jo teigimu, jis ir dalis tarybos narių posėdžių salę paliko po siūlymo posėdį nutraukti dėl esą ryte nuskambėjusių grasinimų vienam iš tarybos narių: „Jeigu tokie dalykai vyksta, geriau posėdį atidėti, tą ir pasiūliau. Jeigu posėdis tęsiasi, tai be manęs.“

Anot mero, jis turįs kandidatą į pareigas ir ketina jį pateikti artimiausiame tarybos posėdyje, kuris vyks ketvirtadienį. Esą anksčiau ta kandidatūra tiko, ar tiks ir dabar, meras nesiryžo spėlioti. Bet tai yra valstybės tarnautojas, turintis teisę dirbti su slapta informacija.

„Neša destrukciją. Tai kerštas man. Su buvusiu vicemeru (E.Kuturys buvo atleistas kovo mėnesį – red. past.) nemačiau darbo kartu. Vienas tarybos narys, kuris buvo nuo Liberalų sąjūdžio, Remigijus Špečkauskas, buvo pašalintas iš partijos, nes dirbo prieš partijos pirmininką, prieš Pagėgių skyrių. Dabar jie susimetė į krūvą ir sugalvojo, kaip man atkeršyti. Čia nieko daugiau nėra, tik kerštas“, – tikino V.Bendaravičius.

Apie tiesioginį valdymą susimąsto

Paklaustas, ar nebijo, kad Pagėgiams gali grėsti Kalvarijos likimas, kai jau daugiau nei du mėnesiai nesutariama dėl administracijos direktoriaus kandidatūros, todėl Vyriausybė siūlo Seimui įvesti tiesioginį valdymą, meras teigė, jog to klausti reikėtų naujosios daugumos. Esą dabar jiems bus proga parodyti, ar jie nori dirbti Pagėgiams.

Čia nieko daugiau nėra, tik kerštas.

„Norima mane spausti, tačiau aš nesielgsiu taip, kaip kažkas nori“, – teigė meras, užtikrindamas, kad su K.Komskiu jis kalbėjęs tik prašydamas palaikyti buvusio vicemero E.Kuturio atleidimą, tačiau daugiau jokių ryšių neturįs.

Esą bendros koalicijos su K.Komskiu neplanavęs, bet ir su E.Kuturiu bei jo vadovaujamais „valstiečiais“ dirbti nebegalėjęs, nors be paties buvusio pavaduotojo ten buvę žmonių, su kuriais galima tartis.

E.Kuturys tvirtina tiesioginio valdymo nebijąs ir neturįs ką prarasti: „Dauguma mūsų ryžtingai nusiteikę eiti iki naujų rinkimų arba tiesioginio valdymo. Turi suprasti meras, kad jeigu taryba neteks įgaliojimų, jis ir pats tų įgaliojimų neteks, kaip jis čia bando vaizduotis karaliumi. Mes pasiruošę eiti į naujus rinkimus ir pasižiūrėti. Jeigu nesupranta, kad jį už vadelių vedžioja K.Komskis, kuris 20 metų buvo valdžioje vienaip ar kitaip, tai čia jo bėdos.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius