Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 08 13

Palangos pliažų „klasika“: nelegali prekyba čeburekais ir kepta duona niekaip neišgyvendinama

„Čeburekai, kepta duona“, – tokius šūksnius Palangos paplūdimiuose greičiausiai yra girdėjęs kiekvienas čia buvęs. Nors prekyba šiais ir kitais maisto gaminiais – nelegali, o prekiautojai gaudomi ir baudžiami, tai jų neatbaido.
Čeburekų pardavėjas
Čeburekų pardavėjas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Karšta popietė viename Palangos paplūdimių. Ne vieną tingiai ant smėlio tįsantį ir saulės voniomis besimėgaujantį žmogų kilstelėti galvas priverčia skardžiabalsė mergina.

„Čeburekai, kepta duona, šaltas vanduo. Labai skanūs čeburekai, pati šiandien tris suvalgiau“, – žingsniuodama paplūdimio juosta šūkalioja ji.

„Moterys, tikrai nekenkia figūrai. Kaip tik labai sveika ir skanu“, – tęsia ji.

Moterys, tikrai nekenkia figūrai. Kaip tik labai sveika ir skanu.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Karšta popietė paplūdimyje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Karšta popietė paplūdimyje

„Kas nori čeburekų, kelkit ranką, paduosiu visiškai dezinfekuotai“, – atliepdama nūdienos aktualijas dėl koronaviruso vėl šūkteli mergina.

Prasidėjus naujai valandai, it „tyčia“ per garsiakalbius pliaže nuskamba Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) pranešimas lietuvių bei rusų kalbomis, raginantis nepirkti čeburekų, keptos duonos ir panašių maisto gaminių iš nelegalių pardavėjų, nes tai – nesaugu, gresia apsinuodijimu.

„Neklausykite neteisybės...“ – sureaguoja čeburekų pardavėja, rankose nešdama krepšį su gėrybėmis.

Viena besideginanti moteris šūkteli klausdama, ar mergina turi gazuoto mineralinio vandens. Jai atsakius, kad turi tik negazuoto, poilsiautoja neperka nieko.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Karšta popietė paplūdimyje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Karšta popietė paplūdimyje

Tačiau dvi netoliese saulės voniomis besilepinusios senjorės susidomi čeburekais ir po vieną įsigyja.

Jų ištiesti pinigai atsiduria pardavėjos nelegalės piniginėje-dirže. Ir ji plaukia tolyn kartodama: „Čeburekai, kepta duona, šaltas vanduo. Labai skanūs čeburekai“, kol jos balsas išnyksta bendrame paplūdimio šurmulyje.

O nelegaliais čeburekais susigundžiusios moterys imasi užkandžiauti. Susėdusios jos užkremta, bet visko neįveikia.

Matyt, pamaniusios, kad likučiai – puikus užkandis kąsnio taip ir tykantiems kirams, dalijasi su jais, mėtydamos čeburekų gabaliukus smėlin.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kirai, prižiūrintys Palangos paplūdimį
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kirai, prižiūrintys Palangos paplūdimį

Tai – tik vienas epizodas iš daugybės apie tai, kaip vyksta nelegali prekyba čeburekais, kepta duona ir kitais gaminiais Palangos bei kituose pajūrio paplūdimiuose.

Leidimų nėra išduota

VMVT Klaipėdos departamento vyriausiosios specialistės maisto produktų inspektorės Jūratės Derkintienės teigimu, pliažuose vykdoma prekyba čeburekais, kepta duona ir panašiais maisto produktais yra nelegali, kadangi šiuo metu leidimus prekybai paplūdimiuose VMVT yra išdavusi tik išvežiojamajai prekybai fasuotais ledais ir gėrimais, leidimą mobiliam prekybos įrenginiui kava bei mobiliems kukurūzų vežimėliams.

Taip pat išduotas leidimas sezoninei prekybai iš valties žuvies produktais.

„Leidimų prekiauti čeburekais, kepta duona ar panašiais produktais nėra išduota“, – pažymėjo ji.

Leidimų prekiauti čeburekais, kepta duona ar panašiais produktais nėra išduota.

Anot J.Derkintienės, fizinis ar juridinis asmuo, siekdamas vykdyti maisto išnešiojimo ar išvežiojimo veiklą, turi kreiptis dėl registracijos į VMVT teritorinį departamentą pagal faktinę numatomos vykdyti veiklos vietą.

O šią veiklą vykdant paplūdimiuose, kurortuose bei kitose viešose vietose taip pat privaloma turėti ir vietos savivaldybės išduotą leidimą vykdomai veiklai.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Palangos paplūdimys
Luko Balandžio / 15min nuotr./Palangos paplūdimys

Skundų apie sveikatos sutrikimus galimai dėl paplūdimyje įsigytų bei valgytų čeburekų, keptos duonos, VMVT nėra gavusi.

„Pastebėtina, kad pirkėjai patys prisiima atsakomybę ir rizikuoja savo sveikata vartodami produktus, kuriuos pagamina ir parduoda nelegalūs gamintojai ar pardavėjai, kadangi toks maistas gali būti nesaugus (prastos gamybos sąlygos, higiena, naudojamos žaliavos ir t.t.)“, – sakė J.Derkintienė.

Pasiūla: nuo maisto iki gintaro

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėjos Andromedos Grauslienės teigimu, kurortiniuose Klaipėdos apskrities miestuose Neringoje ir Palangoje, taip pat Klaipėdos miesto ir rajono paplūdimiuose, pareigūnai nuolat rengia įvairias policines priemones.

Tikrinama ne tik dėl galimų nelegalios prekybos atvejų, bet taip pat ir dėl rūkymo ar alkoholio vartojimo viešose vietose bei kitų pažeidimų.

Nelegalią prekybą kontroliuoja ir Palangos miesto savivaldybės viešosios tvarkos skyrius.

Palangos policijos nuotr./Čeburekai
Palangos policijos nuotr./Čeburekai

Pagal policijos duomenis nuo birželio 1-osios, dažniausiai paplūdimiuose prekiaujama maisto produktais.

Tačiau, pasak A.Grauslienės, siūloma įsigyti ir gintaro dirbinių, suvenyrų, net išsinuomoti paspirtukus.

„Palangoje nuo birželio 1 dienos iki rugpjūčio 10 dienos už nelegalią prekybą surašyti 95 administracinių nusižengimų protokolai“, – nurodė ji.

Palangoje nuo birželio 1 dienos iki rugpjūčio 10 dienos už nelegalią prekybą surašyti 95 administracinių nusižengimų protokolai.

Dėl komercinės ar ūkinės veiklos tvarkos pažeidimo – 46 protokolai, iš jų 18 protokolų surašė policijos pareigūnai, kitus – kitos institucijos (Valstybinė darbo inspekcija, Mokesčių inspekcija, savivaldybės Viešosios tvarkos skyrius).

„Iš 46 atvejų 7 padarė nepilnamečiai, vienas – pakartotinis. Dažniausiai skiriama 195 eurų bauda su nurodymu. (Straipsnio sankcija – 390–1100 eurų, pakartotinis – 1100–1950 eurų)“, – sakė A.Grauslienė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Čeburekų pardavėjas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Čeburekų pardavėjas

Dėl prekybos viešosiose vietose taisyklių pažeidimų minėtu laikotarpiu surašyti 49 protokolai (ne tik policijos). Dažniausiai skiriama 8 eurų bauda su nurodymu (straipsnio sankcija – 16–30 eurų, pakartotinis nusižengimas 30–80 eurų).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius