Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 04 13

Panama Papers: pradėti 2 tyrimai, dėl kitų – sprendžiama

Paviešinus su Lietuvos piliečiais ir bendrovėmis susijusius Panamos teisininkų kontoros „Mossack Fonseca“ duomenis, Valstybinė mokesčių inspekcija pradėjo 2 operatyvinius tyrimus. Ar pradėti daugiau tyrimų, dabar sprendžia bendras VMI ir Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos (FNTT) Rizikos analizės centras.
Valstybinė mokesčių inspekcija
Valstybinė mokesčių inspekcija / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

VMI atstovas Darius Buta BNS patvirtino, kad atliekami du su Panama Papers istorija susiję operatyviniai tyrimai, tačiau teigė negalintis atskleisti asmenų ar bendrovių pavadinimų. Anot D.Butos, dėl kitų su Panama papers istorija susijusių asmenų rizikos ir dėl to, ar reikia pradėti operatyvinius tyrimus, sprendžia Rizikos analizės centras.

Tarptautiniame žurnalistų tyrime dalyvaujantis portalas 15min iki šiol paskelbė apie buvusio Lietuvos futbolo federacijos vadovo Liutauro Varanavičiaus ofšorinę kompaniją Panamoje bei su Rusija siejamų ofšorinių įmonių pinigų pervedimus, naudojant sąskaitas žlugusiame Ūkio banke.

Centro veiklą kuruojantis VMI viršininko pavaduotojas Artūras Klerauskas BNS teigė, kad analizuojama visa žiniasklaidoje pasirodžiusi informacija ir aiškinamasi, ar galėjo būti slepiami mokesčiai ir vykdoma kita nusikalstama veikla. Tačiau jis teigė negalintis atsakyti, kiek laiko truks tyrimas.

„Tai priklauso net nuo to, kokios apimties pradinė informacija, kiek ją reikia tikslinti, papildyti, bet reikia pasakyti, kad kai sandoriai vyksta tarptautiniu mastu, kai kalbama apie ofšorines zonas, kurių vienas požymių – veiklos konfidencialumas, tai nebūna labai greiti tyrimai“, – BNS sakė A.Klerauskas.

Jis tikino, kad tiesioginių su Panama Papers susijusių duomenų VMI kol kas nėra gavusi, tačiau tyrimo metu turėtų paaiškėti daugiau su mokesčių slėpimu susijusių asmenų: „Pradėjus tą darbą, kaip dažniausiai būna, ratas tų mokesčių mokėtojų susijusių plečiasi“.

Rizikos analizės centre dirba 7 VMI ir FNTT darbuotojai.

Panama Papers pramintas bene didžiausias visų laikų konfidencialios informacijos nutekinimas. Daugiau negu 100 žiniasklaidos grupių atliktas tyrimas, apimantis 40 metų kauptus finansinius dokumentus, elektroninius laiškus ir pasų duomenis, rodo, kad kai kurie įtakingiausi pasaulio veikėjai slėpė savo pinigus ofšorinėse struktūrose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius