Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 10 18

Pandemijos metu vis daugiau įmonių gimtadienio vakarėlius iškeičia į neatlygintinus darbus

Lietuvą ir visą pasaulį sukrėtusi viruso pandemija paskatino vis daugiau įmonių ir žmonių tapti socialiai atsakingais bei imtis gerų, neatlygintinų darbų, atsigręžiant į silpnesniuosius. „Šiuo sunkiu visam pasauliui laikotarpiu pastebėjome ne tik lietuvių bendrumą, norą padėti bei dalintis, bet ir vis labiau populiarėjančią tendenciją – švęsti tiek įmonių, tiek žmonių gimtadienius prasmingai. Susiklosčiusi situacija, ko gero, ne vieną mūsų sulaikė nuo didelių švenčių. Todėl gimtadienis tapo ypatinga proga dalintis gerumu,“ – apie naujas tendencijas pasakojo Indrė Čepulytė, LPF „SOS vaikų kaimų“ rinkodaros ir komunikacijos vadovė.
Kalėdų dovanos
Kalėdų dovanos / 123RF.com nuotr.

Komunikacijos specialistė Indrė Čepulytė teigė, kad labdaros organizacija „SOS vaikų kaimai“ jau kurį laiką kviečia žmones paminėti savo gimtadienį kitaip – prasmingai. Pasak jos, dalis žmonių tiesiog paaukoja tai, ką būtų išleidę gimtadienio šventei, kita dalis – nuperka dovanų vaikams, kurie tą mėnesį švenčia gimtadienį, treti – dovanoja savo laiką ir patirtis.

SOS vaikams reikalinga ne tik finansinė pagalba, bet ir naudingos edukacijos

I.Čepulytė pasidalijo, kad dažnai su nevyriausybinę organizaciją remiančiomis įmonėmis būna tariamasi, kas būtų reikalinga vaikams, kokia būtina finansinė parama ar konkretūs daiktai, kurie nors kiek padėtų jų kasdieniniuose gyvenimuose. Pasak jos, riziką patiriančių šeimų ar vienišiems vaikams dovanojamas laikas bei žinios yra neįkainojama dovana, kuri atneša naujų patirčių ir padeda įgyti pasitikėjimo savimi bei daugiau savarankiškumo.

„Visai neseniai Vilniaus dienos centrą aplankė „Riešės odontologijos“ klinika, kuri nusprendė įmonės gimtadienį minėti prasmingai, iškeisdama vakarėlį į kilnius darbus. Šią gražią tradiciją klinikos darbuotojai šiemet pradėjo padovanodami vaikams edukacijos pamoką apie tinkamą dantų priežiūrą. Tai dovana, kurią vaikai naudos visą likusį gyvenimą. Tokiais mažais žingsneliais iš įvairių sričių galime užtikrinti tinkamą vaikų vystymąsi. Įvairios pamokos, edukacijos, užsiėmimai yra pati geriausia investiciją į vaikų ateitį.“ – pasakojo labdaros organizacijos „SOS vaikų kaimų“ atstovė.

Vaikai iki šiol dantis valė netaisyklingai – jų apie tai nemokė tėvai

„SOS vaikų kaimų“ vaikų dienos centrų vadovė Olga Stremauskaitė taip pat džiaugėsi, kad vis daugiau įmonių tampa socialiai atsakingomis ir atkreipia dėmesį į sunkumus patiriančių šeimų vaikus, kuriems reikalinga visokeriopa pagalba: „Net neabejoju, kad sveika ir spindinti šypsena kiekvienam mūsų suteikia pasitikėjimo savimi, o jo ypač reikia likimo nuskriaustiems ar socialinę atskirtį patiriantiems vaikams, kurie apsilanko vaikų dienos centre. Daugeliui vaikų toks centras yra vienintelė saugi vieta po mokyklos, kur jie gali išmokti naujų dalykų ir būti išgirsti bei įvertinti, gauti pagalbos, maisto.“

Pasak O.Stremauskaitės, edukacinės pamokos metu dienos centro vaikai išmoko, kaip tinkamai prižiūrėti dantis – dažnas jų iki šiol tai darė netaisyklingai, nes namuose jiems to niekas nebuvo paaiškinęs ar parodęs.

Dantis reikia valyti 2 minutes – mitas ar tiesa?

Vaikų dienos centre pamoką apie taisyklingą dantų higieną vaikams pravedusi specialistė pasidalijo, kad, remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, dantis rekomenduojama valytis ne trumpiau nei 2 minutes, tačiau svarbu vertinti ne tik tai, kaip ilgai valomi dantys, o kaip kruopščiai tai atliekama ir ar išvalomi visi dantų paviršiai. Būtent todėl laikas ne visada atspindi kokybę. „Visiems daug kartų girdėta frazė, kad dantis reikia valyti dukart per dieną po dvi minutes, tikrai nėra mitas, o sveikos šypsenos taisyklė. Tik nepamirškite to daryti atidžiai – čia kruopštumas daug svarbiau nei tik ištiksėjęs laikas!“ – šypsodamasi pasakojo Miglė Lebednykaitė.

Neteisingai valant dantis, jie pradeda gesti dar vaikystėje

„Riešės odontologijos“ klinikoje dirbanti specialistė vaikams pasakojo, kad rimtos dantų problemos ir dantenų uždegimai gali prasidėti dar ankstyvame amžiuje, todėl mokėti prižiūrėti dantis – itin svarbu. „Dantų problemos kyla dar nuo vaikystės, todėl svarbu mokėti valyti dantis taisyklingai – būtinai sukamaisiais, o ne horizontaliais judesiais. Kol dar vaikų valymo judesiai nėra išlavinti, rekomenduoju tėveliams ar globėjams patiems vaikams valyti dantis iki to laiko, kol jie pradeda taisyklingai rašyti rašytines raides. Vaikai taip pat kaip ir suaugusieji turi naudoti pagrindines tris priemones dantų priežiūrai: šepetėlį, tarpdančių siūlą ir skalavimo skystį. Reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad mažiesiems užtenka vos žirnelio dydžio dantų pastos kiekio, o įsigyti geriausia labai minkštą arba minkštą šepetėlį užapvalinta galvute,“ – patarimais dalijosi dantų priežiūros specialistė M. Lebednykaitė.

Specialistė pridūrė, kad renkantis dantų pastą svarbu atkreipti dėmesį, kad joje būtų pakankamas fluoro kiekis, tačiau pastos negalima nuryti. Taip pat svarbu atsižvelgti į vaiko amžių ir parinkti būtent jo amžiaus grupei skirtą priemonę.

Edukacija sukėlė vaikų susidomėjimą ir paskatino diskusijas

M.Ledebnykaitė atskleidė, kad renginio metu sulaukė klausimų iš vaikų – kada žinoti, kad tinkamai išvalei dantis, kiek laiko reikia valyti dantis ir ar tikrai jie genda nuo per daug saldainių: „Vaikų smalsumas užburia, tačiau tuo pat metu parodo, kad jiems rūpi jų sveikata ir savijauta. Virė diskusijos, ar tikrai dėl per daug saldainių sugenda dantys. Mano atsakymas – didele dalimi tikrai taip, nes dantų ėduonį sukelia ypač lipnūs produktai – sausainiai, saldainiai, guminukai, kurių likučiai prisitvirtina prie dantų paviršiaus. Jei visai nevalytume dantų, ant jų liktų įvairių maisto likučių, kuriais maitinasi burnoje esančios bakterijos. Bakterijos išskiria rūgštis, o jos tirpdo kietuosius dantų audinius, todėl dantys silpnėja. Pirmiausia atsiranda emalio pažeidimai dantų paviršiuje, tačiau, laikui bėgant, jie pasiekia ir gilesnius dantų sluoksnius. Būtent todėl taisyklingai valyti dantis – labai svarbu, tai gali apsaugoti nuo didelių gydymo išlaidų ateityje.“

Prasmingi gimtadieniai – nauja aukojimo kultūra Lietuvoje

Idėja inicijuoti prasmingą edukaciją vaikams odontologijos klinikos komandai kilo, svarstant, kaip įprasminti nelengvus, viruso pandemijos paveiktus metus. „Kasmet švenčiame įmonės gimtadienį, tačiau šįkart, padiskutavę su visais komandos nariais, nusprendėme vietoje dovanų sau – jas padovanoti kitiems. Pasitarėme, kad minėti įmonės gimtadienį prasmingiausia darant gerus darbus. Šį naują sumanymą pradėjome įgyvendinti, pasirinkę padėti „SOS vaikų kaimų“ Vilniaus vaikų dienos centro vaikams. Kadangi vaikams iš sunkumus patiriančių šeimų dažnai trūksta informacijos, kaip taisyklingai valytis dantis, tam mažai dėmesio skiriama ir mokyklose, sugalvojome pravesti įtraukiančią pamoką. Vaikai jos įdėmiai klausėsi, nemažai informacijos daugeliui jų buvo negirdėta, pavyzdžiui, kas yra tarpdančių siūlas ar kaip naudoti skalavimo skystį. Švęsti tokiu būdu labai kviečiame ir kitas įmones – aplink mus yra daugybė nevyriausybinių organizacijų, kurioms reikalinga pagalba,“ – įspūdžiais apie organizuotą akciją vaikams dalijosi „Riešės odontologijos“ klinikos atstovė Audronė Šikšnienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius