-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2021 01 18

Pareigūnų profsąjungos atkirtis į kaltinimus dokumentų klastojimu: „Tai siekis įbauginti ir užčiaupti kritikus“

Praėjusią savaitę prokuratūra pranešė teismui perdavusi bylą dėl neva suklastotų pareigūnų profesinės sąjungos skyriaus pirmininkės rinkimų. Vilniaus apskrities ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinė sąjunga (VAITĮPS) šiuos kaltinimus vadina bandymu susidoroti ir atkleidžia daugiau tyrimo užkulisių. Įdomu tai, kad rinkimų, kuriuose parašai esą buvo klastoti, dalyvavo vienintelė kandidatė, kuri ir buvo išrinkta.
Protesto akciją prie Kalėjimų departamento
Protesto akciją prie Kalėjimų departamento / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Šis ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas dar praėjusių metų vasario 13 d. Apie tai, kad jis baigtas ir byla perduota teismui, prokuratūra pranešė praėjusią savaitę.

Pasak VAITĮPS pirmininko Vitalijaus Jagmino, prokuratūra savo pranešime nutyli, jog tyrimas buvo pradėtas dėl apysunkio nusikaltimo – piktnaudžiavimo tarnyba (pagal Baudžiamojo kodekso 228 str.), kaip ir tai, jog jame profesinės sąjungos atžvilgiu buvo taikytos pačios griežčiausios prievartos priemonės, kratos, pasiklausymai, informacijos apie asmens privatų gyvenimą, apie profesinės sąjungos veiklą rinkimas.

Kaip rašoma VAITĮPS išplatintame pranešime žiniasklaidai, prokuratūra nutyli ir tai, kad inkriminuojamas apysunkio nusikaltimo – piktnaudžiavimo tarnyba – epizodas buvo nutrauktas tyliai.

„Siekdami pateisinti taikytus metodus ir priemones, mano nuomone, vietoj to, kad pasinaudotų profsąjungų įstatyme suteikta teise, ginti pažeistas asociacijų ir galimai pažeistas narių teises, Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras demonstravo savo galią ir teisėtomis priemonėmis persekiojo profsąjungas, pradėdamas ikiteisminį tyrimą. Norėdama žūtbūt pagrįsti pradėto tyrimo svarbą ir prasmę, suradusi smulkių nereikšmingų detalių, Vilniaus apygardos prokuratūra išpūtė didžiulį burbulą“, – sakė profesinės sąjungos pirmininkas.

Pasak V.Jagmino, neramina ir tai, kad tokiu būdu galimai siekiama daryti įtaką teisėjams ir jų nuomonei, plačiai pateikiant žiniasklaidai tik tą informacijos dalį, kuri yra paranki prokuratūrai, kad žmogus žūtbūt būtų nuteistas.

„Kaip jau teko įsitikinti ne kartą, panašūs prokurorų mesti kaltinimai kituose plačiai „išreklamuotuose“ tyrimuose, teismuose dažnai subliūkšta. Tikimės, kad ir šį kartą mesti kaltinimai – subliūkš. Juolab, kad profesinė sąjunga iki šiol nėra gavus nei vieno nario skundo, kad vienaip ar kitaip buvo pažeistos jų teisės profsąjungos skyriaus pirmininko ar kuriuose nors kituose rinkimuose. Skyriaus pirmininko rinkimuose, kuriuose dokumentų klastojimą įžvelgė prokuroras, kandidatavo tik vienas asmuo.

Neatsirando daugiau norinčių užimti minėtas pareigas, nes jos neparankios dėl darbdavio požiūrio, kuri vienareikšmiškai yra neigiama, o buvimas tokioje pozicijoje reiškia, kad darbdavys bus visą laiką nusitaikęs į tave. Apmaudu, kad prokuratūra spjovė į nekaltumo prezumpciją ir išviešino asmens tapatybę, tarsi reziumuodama, kad asmuo jau lyg kaltas be teismo“, – sakė V.Jagminas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vitalijus Jagminas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vitalijus Jagminas

Prokuratūra įtaria, kad profsąjungos skyriaus pirmininkė jos rinkimų metu suklastojo 13 šios profesinės sąjungos narių parašus.

Anot profsąjungos pirmininko, profesinė sąjunga kreipsis į naująją Generalinę prokurorę, norėdama atkreipti dėmesį į teisingumo spragas.

„Tenka tik apgailestauti, kad Vilniaus apygardos prokuratūra dalyvavo Kalėjimų departamento žaidime kuris, buvo tik siekis įbauginti ir užčiaupti aktyviai Kalėjimų departamento vadovybę kritikuojančią ir korupcijos apraiškų netoleruojančią bei tai viešinančią profesinę sąjungą“, – savo nuomonę sakė po paskelbto prokuratūros pranešimo išsakė ir Lietuvos Respublikos ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinės sąjungos pirmininkas Kęstutis Pauliukas.

Pasak advokato Vitalijaus Jaroščenkos, Lietuvos Aukščiausias teismas bei Konstitucinis teismas ne kartą konstatavo, kad baudžiamoji teisė – tai kraštutinė teisė, ir taikoma tada, kai civilinės teisės priemonėmis negalima ginti pažeistų teisių.

„Ir šiuo atveju, LR profesinių sąjungų įstatymo 9 straipsnio 2 dalis įpareigoja prokurorą, jei profesinė sąjunga, jų susivienijimas pažeidžia Lietuvos Respublikos Konstituciją, šį ir kitus Lietuvos Respublikos įstatymus, apie pažeidimą raštu praneša profesinės sąjungos, susivienijimo valdymo organams ir nurodo terminą, per kurį pažeidimai turi būti pašalinti. Jei pažeidimai nepašalinti, prokuroras turi teisę kreiptis į teismą dėl profesinės sąjungos, jų susivienijimo veiklos sustabdymo. Tačiau prokuroras šia teise nesinaudojo, o remdamasis anoniminiu pranešimu pradėjo ikiteisminį tyrimą pagal LR BK 228 str. 1 d., 300 str. 1 d. Tikėtina, kad tyrimo pastiprinimui ir buvo pridėtas 228 straipsnis, nors apie tai ne kartą buvo minima prokuratūrai, kad šis tyrimas neturi pagrindo“, – situaciją komentavo advokatas.

Profesinė sąjunga pasižada visuomenei, kad prasidėjus teisminiam procesui, apie tai informuos ir pagal galimybes viešins ikiteisminiame tyrime surinktus dokumentus.

Beje, anksčiau šiame tyrime dėl melagingų parodymų davimo buvo nuteisti trys profesinės sąjungos nariai. Kaip nustatė teismas, jie melagingai tvirtino, kad pirmininkės rinkimuose pasirašė patys, nors tai nebuvo tiesa. Šis sprendimas dar nėra įsiteisėjęs ir jau yra apskųstas aukštesnės instancijos teismui.

Pati profesinė sąjunga akcentuoja, kad narių, kurie šiuo metu nuteisti, apklausa buvo vienpusiška, tik nustatant, ar jie pasirašė protokolų lapuose, visiškai nesigilinta į valios išreiškimą – ar jam suprantamas protokolo turinys, ar jis sutiko su turiniu, kaip jis balsavo – ar sutikdamas, ar prieštaraudamas, koks jo požiūris į padėtą parašą, ar jis dabartiniu metu sutinka su protokolu ir jo pasirašymu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius