Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 06 30

Pasakyta/Padaryta. R.Sinkevičių vertino kaip nekompetentingą, o dabar patikėjo ministro postą. Kodėl?

2016 metų Seimo rinkimų naktį, aiškėjant rezultatams, „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis teigė, jog daugelis ankstesnės Vyriausybės ministrų stokoja kompetencijos ir netinka dirbti naujajame Ministrų kabinete. Tačiau per keletą metų kažkas pasikeitė – ekonomikos ir inovacijų ministro kėdė pasiūlyta praėjusios Vyriausybės susisiekimo ministrui, tuomet socialdemokratui Rimantui Sinkevičiui. Kas tai lėmė?
Ramūnas Karbauskis ir Rimantas Sinkevičius
Ramūnas Karbauskis ir Rimantas Sinkevičius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Praėjusių Seimo rinkimų naktį, kalbėdamas apie būsimos Vyriausybės sudėtį, R.Karbauskis tikino joje nematantis nė vieno tuometinio socialdemokratų ministro.

„Daugelis dabartinių ministrų negali būti niekaip ministrais, nes jų kompetencijos niekaip neužtenka, kad jie vadovauja toms ministerijoms, kurioms dabar vadovauja“, – 2016-ųjų spalį kalbėjo politikas, nors pridūrė, jog du tuometinio Ministrų kabineto nariai – užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius ir energetikos ministras Rokas Masiulis – dirba gerai.

Tuometinėje Vyriausybėje 2012–2016 metais susisiekimo pareigas ėjo R.Sinkevičius. Kodėl R.Karbauskiui tada jis pasirodė nekompetentingas, o dabar į ekonomikos ir inovacijų ministro pareigas jau tinka?

15min primena
15min primena

„Aš nelabai atsimenu to, ką sakiau 2016 metais. Aš tikriausiai šnekėjau apie tuos, kurie buvo pasiūlyti. Jis tada nebuvo pasiūlytas kandidatu į ministrus, dėl to, matyt, ir nešnekėjau“, – savo žodžius paaiškino R.Karbauskis.

Pasak jo, R.Sinkevičius įgijo patirties eidamas Seimo Ekonomikos komiteto pirmininko pareigas. Jis šiam komitetui vadovauja nuo 2017 metų gruodžio.

„Jeigu šnekėti apie pagrindą šitam sprendimui, pirmiausia, jis buvo iki šios dienos Ekonomikos komiteto pirmininkas, atitinkamai, jeigu ieškoti kompromisinio sprendimo, kada ministras dirbs tik keletą mėnesių ir jis būtų pakankamai kompetentingas, tai buvo tas sprendimas. Jam tikrai nereiks įeiti į kursą. Mes juokaujam taip, kad ministerijoje tereikia keisti vardo pirmą raidę, o pavardė visą laiką ta pati“, – teigė R.Karbauskis, užsimindamas apie tai, jog anksčiau Ekonomikos ir inovacijų ministerijai vadovavo R.Sinkevičiaus sūnus, socialdemokratas Mindaugas Sinkevičius, taip pat – „valstietis“ Virginijus Sinkevičius.

Jam tikrai nereiks įeiti į kursą.

L.Savicką laiko geresniu

Premjeras Saulius Skvernelis teigė, jog R.Sinkevičiaus kandidatūrą į ministrus su prezidentu suderino nelengvai.

„Ne, nelengvai. Tai užtruko pakankamai ilgai, kadangi buvo derinama ne viena kandidatūra“, – kalbėjo ministras pirmininkas ir nepanoro komentuoti, kur jo ir prezidento nuomonės išsiskyrė.

„Jeigu mes suderinom kandidatą, tai reiškia, kad mūsų nuomonės dėl šio kandidato neišsiskyrė“, – sakė S.Skvernelis.

Anksčiau šalies vadovui į ekonomikos ir inovacijų ministrus jis teikė savo patarėjo Luko Savicko kandidatūrą, tačiau prezidentas Gitanas Nausėda, argumentuodamas praktinės patirties stoka, ją atmetė.

R.Karbauskis teigė nesuprantantis, kodėl L.Savicko kandidatūra G.Nausėdai netiko, o R.Sinkevičiaus – tiko.

„Šito aš nesuprantu, nes, mūsų nuomone, Lukas Savickas būtų buvęs geresnis ministras“, – pridūrė R.Karbauskis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

Naujai į pareigas paskirtas R.Sinkevičius Ekonomikos ir inovacijų ministerijai vadovaus apie pusę metų. Šis laiko tarpas, S.Skvernelio įsitikinimu, pakankamas siekiant įgyvendinti skubius darbus, o jų, beje, ne tiek ir mažai.

„Pakankamai laiko yra dar atlikti reikalingus, ypatingai skubius darbus. Dabar pagrindinis lūkestis yra susijęs su mūsų ekonomikos skatinimu, pasekmių po pandemijos ekonomikai mažinimu, pagalbos priemonių efektyvesnio naudojimo užtikrinimu, ir aišku, pasiruošimu įgyvendinti DNR ekonomikos planą artimiausiems pusantrų metų, kalbant apie investicijas, ekonomikos skaitmenizavimą, naujų veiklos rūšių išvystymą, tokių kaip gyvybės mokslai.

Tai yra pakankamai daug darbų, kokius ministras gebės įgyvendinti – tai vėl priklausys nuo jo nusiteikimo ir komandos“, – komentavo premjeras.

Prezidento į pareigas paskirtas R.Sinkevičius antradienį Seime davė priesaiką ir pradės eiti ekonomikos ir inovacijų ministro pareigas, kurios buvo laisvos nuo praėjusių metų gruodžio.

Jūs klausiate – tikriname mes
Įveskite politiko ar kito visuomenės veikėjo teiginį, kurį reikia patikrinti. Jei tik įmanoma, nurodykite, kur ir kada tai buvo pasakyta.
* privalomi laukai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius