Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 06 29 /15:46

R.Sinkevičius po susitikimo su G.Nausėda: „Sinkevičius pradėjo, Sinkevičius tęsė, Sinkevičius tęs“

Pirmadienį prezidentas Gitanas Nausėda susitiko su premjero Sauliaus Skvernelio į ekonomikos ir inovacijų ministrus siūlomu Seimo Ekonomikos komiteto pirmininku socialdarbiečiu Rimantu Sinkevičiumi. Savo sprendimą šalies vadovas žada paskelbti artimiausiu metu. Tuo metu kandidatas po susitikimo kalbėjo apie tai, kad jam patinka, jog „Sinkevičius pradėjo, Sinkevičius tęsė, Sinkevičius tęs“.
Rimantas Sinkevičius
Rimantas Sinkevičius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

R.Sinkevičiaus kandidatūrą pateikęs S.Skvernelis pirmadienį Seime sakė, kad socialdarbietis likus pusmečiui iki Seimo rinkimų galėtų tęsti darbus ir daryti konkrečius darbus.

Jis pabrėžė, kad politikas vadovauja parlamento Ekonomikos komitetui.

„Tai, matyt, geresnės nesurasime kandidatūros“, – teigė Vyriausybės vadovas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

Klausiamas, kodėl R.Sinkevičiaus į ministrus nesiūlė iki šiol, S.Skvernelis aiškino, kad „jūs nežinote, kaip ten viskas buvo anksčiau“.

Jis teigė, kad yra prasmė teikti kandidatą į ekonomikos ir inovacijų ministrus likus nedaug laiko iki Vyriausybės kadencijos pabaigos.

„Yra konstitucinė pareiga man teikti, prezidentui – skirti“, – aiškino premjeras.

S.Skvernelis minėjo, kad atsirado papildomų darbų.

„Tai jau darbų dabar atsirado tokių papildomų, kas susiję su mūsų ekonomikos atsigavimu, transformavimu, DNR plano įgyvendinimu“, – komentavo Vyriausybės vadovas.

Aptarė uždavinius

Po prezidento ir R.Sinkevičiaus susitikimo prezidento Vidaus politikos grupės vadovas, G.Nausėdos vyriausiasis patarėjas Povilas Mačiulis sakė, kad likus mažiau nei pusmečiui iki Seimo rinkimų akivaizdu, kad ekonomikos ir inovacijų ministro pareigas gali užimti tik šią sritį išmanantis asmuo.

Jis minėjo, kad R.Sinkevičius yra Seimo Ekonomikos komiteto vadovas ir išmano šią sritį.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Povilas Mačiulis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Povilas Mačiulis

Pasak P.Mačiulio, šiuo sudėtingu priešrinkiminiu laikotarpiu svarbu, kad ministras turėtų galimybę teikti iniciatyvas ir turėti jų palaikymą parlamente.

„Tačiau prezidentui svarbu ne tik patirtis ir įtaka Seime. Prezidentui taip pat svarbu ir konkretūs uždaviniai, ką gali atlikti ministras per šį pakankamai trumpą laikotarpį. Dėl to tie uždaviniai šiandien ir buvo aptarti su R.Sinkevičiumi“, – nurodė G.Nausėdos patarėjas.

Pirmiausia jis minėjo pagalbą nuo COVID-19 pandemijos nukentėjusiam verslui ir kovą su ekonomikos nuosmukiu.

„Kaip žinia, 11 procentų – tik tai tokia dalis suplanuotos paramos pasiekė verslą. Dėl to ministro indėlis efektyvinant paramos mechanizmus yra ypatingai svarbus“, – sakė P.Mačiulis.

Taip pat G.Nausėda su R.Sinkevičiumi kalbėjo apie Viešųjų pirkimų įstatymą. P.Mačiulis priminė, kad prezidentas yra pateikęs šio teisės akto pataisas.

„Ir su kandidatu į ministrus buvo kalbėta apie tai, kad yra galimybė, jog šis įstatymas būtų įgyvendintas dar iki Seimo rinkimų“, – aiškino G.Nausėdos vyriausiasis patarėjas.

Susitikimo metu taip pat kalbėta apie valstybės ir savivaldybių įmonių valdymą, ekonominį regionų stiprinimą.

Paliestos ir konkrečios temos, pavyzdžiui, apie laisvųjų ekonominių zonų situaciją, Utenos pramonės parko steigimą.

P.Mačiulis minėjo, kad šiuo metu renkama informacija apie kandidatą, o „prezidentas turi laiko apsispręsti“.

R.Sinkevičius dalyvaus Seimo rinkimuose, kandidatuos vienmandatėje rinkimų apygardoje.

Ar dėl to, kad būtent dabar teikiama socialdarbiečio kandidatūra į ministrus, prezidentūra neįžvelgia kokių nors galimų sąsajų, tarkime, dėl reklamos prieš rinkimus?

„Tikrai nesivelsiu į politinių partijų apsisprendimus dėl kandidatų vienose ar kitose apygardose. Kaip ten bebūtų, kandidato teikimas yra politinis premjero apsisprendimas“, – aiškino P.Mačiulis.

Kalbėjo apie tris Sinkevičius

Paklaustas, kaip vertina savo kandidatūrą, R.Sinkevičius sakė, kad save vertinti yra sudėtinga.

Kartu jis juokavo, kad jam patinka, kad „Sinkevičius pradėjo, Sinkevičius tęsė, Sinkevičius tęs“.

Priminsime, kad ūkio ministru yra buvęs šioje Vyriausybėje buvo jo sūnus, dabar Jonavos rajono savivaldybei vadovaujantis Mindaugas Sinkevičius, iš jo šias pareigas perėmė Virginijus Sinkevičius.

Ar toks pareiškimas reiškia, kad jis jau garantuotas, jo kandidatūra bus patvirtinta?

„Niekada nesi garantuotas dėl nieko, bet tokią mintį turiu. (...) Manau, kad prezidento sprendimas yra prezidento sprendimas, ir bet koks jis bus gerbtinas“, – komentavo R.Sinkevičius.

Ekonomikos ir inovacijų ministro kėdė tuščia jau aštuonis mėnesius. R.Sinkevičius sakė, kad jeigu jo kandidatūra būtų teikta anksčiau, jis būtų galvojęs ir į Prezidentūrą atėjęs anksčiau.

Viena naujajam ekonomikos ir inovacijų ministrui prezidento keliamų užduočių – paskatinti finansinės pagalbos verslui išmokėjimą.

Parama verslui, anot R.Sinkevičiaus, susideda ne tik iš tiesioginės paramos, dotacijų ar paskolų, bet ir rinkos kūrimo arba vartojimo didinimo.

„Kadangi ekonomika, iš esmės jeigu taip globaliau žiūrėti, tai dvi dalys: vidaus vartojimas ir eksportas. Priemonių yra šiai dienai verslo reanimacijai daug. Jos, tiesą sakant, ne visos gerai veikia dėl įvairių priežasčių: vienos yra nepatrauklios verslui, kitos yra per daug biurokratizuotos. Kitos veikia pakankamai gerai. Tai visą tą kompleksą priemonių, manau, reikia peržiūrėti ir tos, kurios neveikia, išsiaiškinti, kodėl jos neveikia: ar tai per didelė biurokratinė našta verslui, ar per brangiai kainuojantis dalykas, ar tiesiog nėra patrauklus ir rizikingas verslui. Tai tos, kurios neveikia, galbūt galėtų būti naikinamos arba kaip nors modifikuojamos. O tos, kurios neveikia dėl valstybės tarnybos požiūrio, dėl biurokratinių dalykų, reikia tuos dalykus šalinti“, – nurodė kandidatas į ministrus.

Skelbta, kad Ekonomikos ir inovacijų ministerijoje trūksta ketvirtadalio darbuotojų. R.Sinkevičius aiškino, kad kai kur jų iš tiesų trūksta. Po paskyrimo į pareigas, kaip kalbėjo jis, „teks pasižiūrėti ir perskirstyti tas, kas yra“.

Jis svarstė, kad į politinio pasitikėjimo komandą, vargu, ar suras daug norinčiųjų, mat laiko iki kadencijos pabaigos liko nedaug. Priėmimas į valstybės tarnybą, R.Sinkevičiaus žodžiais, yra apsunkintas dėl egzistuojančios atrankos sistemos.

Tarp kitų prioritetinių darbų, jis minėjo verslo zonas, pasiruošimą stambaus verslo atėjimui, to skatinimą, Viešųjų pirkimų įstatymo nuostatų įgyvendinimą.

Dirbo susisiekimo ministru

R.Sinkevičius šiuo metu yra Seimo Lietuvos socialdemokratų darbo sąjungos frakcijos narys, parlamento Ekonomikos komiteto pirmininkas.

Algirdo Butkevičiaus vyriausybėje (2012-2016 metais) R.Sinkevičius buvo susisiekimo ministras.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rimantas Sinkevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rimantas Sinkevičius

Tuomečiame Kauno politechnikos institute (dabar – Kauno technologijos universitetas) R.Sinkevičius yra įgijęs neorganinių medžiagų ir trąšų cheminės technologijos inžinieriaus technologo specialybę.

1980-2008 metais jis yra dirbęs bendrovėje „Achema“: nuo pamainos viršininko iki koncerno „Achemos grupė“ plėtros direktoriaus.

Politikai Seime gyrė R.Sinkevičių už patirtį.

Vieną kandidatą „išbrokavo“

Ekonomikos ir inovacijų ministro vieta liko laisva po to, kai šias pareigas ėjęs, „valstiečių“ deleguotas Virginijus Sinkevičius praėjusių metų pabaigoje tapo eurokomisaru.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lukas Savickas ir Gitanas Nausėda
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lukas Savickas ir Gitanas Nausėda

Valdančioji koalicija sausį G.Nausėdai į šias pareigas siūlė paskirti tuometį S.Skvernelio patarėją ekonomikos ir strateginių pokyčių valdymo klausimais Luką Savicką.

Tačiau prezidentas ministru jo nepaskyrė.

G.Nausėda buvo sakęs, kad tuščią ministro kėdę galėtų užimti laikinai Ekonomikos ir inovacijų ministerijai vadovaujantis energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Žygimantas Vaičiūnas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Žygimantas Vaičiūnas

Tačiau jis keisti kuravimo srities nepanoro.

Valdantieji ne kartą kalbėjo apie Ekonomikos ir inovacijų bei Energetikos ministerijos sujungimą.

Pagal Konstituciją, ministrus premjero teikimu skiria ir atleidžia prezidentas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius