Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 18

Pasaulis užsidarė, gyvenimas sustojo: vis tiek skamba viltinga žinutė, kad viskas bus gerai

Ištuštėjo ne tik karantiną paskelbusios Lietuvos gatvės: visoje Europoje, taip pat JAV, Izraelyje, gyvenimas – nebe toks, koks buvo. Uždarytos mokyklos, kavinės, teatrai, iš namų dirbantys žmonės, tuštinamos prekybos centrų lentynos – tai ne vienos šalies realybė koronaviruso plitimo akivaizdoje.
Italijoje žmonės vieningai dainuoja iš savo balkonų, taip palaikydami vieni kitus karantino metu
Italijoje žmonės vieningai dainuoja iš savo balkonų, taip palaikydami vieni kitus karantino metu / „Scanpix“ nuotr.

15min pakalbino Ispanijoje, Vokietijoje, Izraelyje, JAV, Italijoje, Latvijoje gyvenančius žmones apie tai, kaip gyvenimas jų šalyse atrodo koronaviruso sąlygomis.

Italijoje – izoliacija namuose

Italijos Fondi mieste gyvenantis Antonio pasakojo, kad nuo pirmadienio vietos savivaldybėje visi – kaip namų arešte.

„Situacija pakankamai sudėtinga, tačiau po truputį žmonės supranta jos rimtumą ir tampa vis labiau atsakingi. Gatvėse beveik nėra žmonių, viskas uždaryta, išskyrus būtinąsias paslaugas. Uždrausta išeiti iš namų, nebent darbo ar sveikatos reikalais, apsipirkti“, – sakė jis.

„Scanpix“ nuotr./Italijoje žmonės vieningai dainuoja iš savo balkonų, taip palaikydami vieni kitus karantino metu
„Scanpix“ nuotr./Italijoje žmonės vieningai dainuoja iš savo balkonų, taip palaikydami vieni kitus karantino metu

Antonio aiškino, kad savaitgalį praleido užsidaręs namuose. Į darbą jis gali eiti, tačiau turi pasirašyti specialią deklaraciją, kur eina, kodėl ir panašiai.

„Deja, tenka gręžti dantimis, tai nebus geras laikas. Esame atsipalaidavusi tauta, bet kritinėmis situacijomis padarome geriausius dalykus. Tikiuosi, šis sykis – ne išimtis “, – kalbėjo vyras.

Esame atsipalaidavusi tauta, bet kritinėmis situacijomis padarome geriausius dalykus. Tikiuosi, šis sykis – ne išimtis

Italijoje gyvenanti lietuvė Aurelija mano, kad šiuo metu būtina uždaryti valstybių sienas, nors ir nėra patogu.

„Tiesiog yra daug neatsakingų žmonių. Man prieš porą dienų skambino iš Lietuvos ambasados paklausti ar norėčiau grįžti, jei atsirastų tokia galimybė, pasakiau, kad liksiu Italijoje. Mano sūnėnas planavo grįžti į Lietuvą iš Danijos, bet šiuo metu taip pat nusprendė pasilikti, kaip ir pusseserė Suomijoje“, – pasakojo mergina.

„Scanpix“ nuotr./Italija kovoja su naujuoju koronavirusu
„Scanpix“ nuotr./Italija kovoja su naujuoju koronavirusu

Anot Aurelijos, visi nori pamatyti savo artimuosius, bet renkasi apsaugoti juos.

„Italijoje mes esame izoliuoti kiekvienas savo namuose. Į kitus miestus negalime važiuoti. Norint išeiti turime pasirašyti autosertifikaciją, kuri galioja tik dėl labai svarbios priežasties. Nors ir yra iškelta nemažai baudžiamųjų bylų už taisyklių nesilaikymą, manau žmonės pagaliau pradeda suprasti kokioje situacijoje esame“, – kalbėjo ji.

Taip pat Aurelija sakė paskutiniu metu iš vietos medikų girdinti, kad jie turi rinktis, kurį pacientą gelbėti, nes neužtenka vietų, įrangos, darbuotojų.

„Neseniai iš Kinijos gavome pagalbą. Tikiuosi bus galima išgelbėti kuo daugiau gyvybių“, – vylėsi moteris.

Gyvenimas sustojo

Žurnalistė iš Ispanijos Esther rašė, kad gyvenimas šalyje sustojo.

„Neturime jokio socialinio gyvenimo. Ir, jūs galite įsivaizduoti, kaip mums, ispanams, tai yra sunku“, – pasakojo ji.

Neturime jokio socialinio gyvenimo. Ir, jūs galite įsivaizduoti, kaip mums, ispanams, tai yra sunku.

Esther prisiminė, kad dar kovo 7 ir 8 dienų savaitgalį viskas rodėsi normalu.

„Terasos, sportas, net masinės demonstracijos. Turiu draugų, kurie ėjo į koncertus. Nepaisant jau buvusios grėsmės, tai buvo normalus savaitgalis. Tada praėjusią savaitę viskas ėmė keistis. Darbas iš namų daug įmonių pasidarė norma ir žmonės pradėjo labiau bijoti ir nerimauti. Penktadienis buvo diena, kai sąmonėje viskas pasikeitė. Vyriausybė paskelbė nepaprastąją padėtį. Šeštadienį – apribojo judėjimą“, – kalbėjo Madrido gyventoja.

123rf.com nuotr./Gran Via Madride
123rf.com nuotr./Gran Via Madride

Saugodama save ir aplinkinius, Esther nelanko tėvų, gyvenančių netoli Ispanijos sostinės, nesusitinka su draugais.

„Tai labai sunku, nes šeimyniniai ryšiai ir santykiai mums yra labai svarbūs“, – kalbėjo ji.

Tai labai sunku, nes šeimyniniai ryšiai ir santykiai mums yra labai svarbūs.

Merginos šeima ir draugai kasdien bendrauja mobiliosiomis programėlėmis, telefonu.

„Man viskas gerai, nė kiek nenuobodžiauju. Tačiau įsivaizduoju, kaip sunku visiems žmonėms, neturintiems interneto, arba su ribotomis judėjimo galimybėmis. Tas uždarymas turi būti visai kitoks ir ypatingai sunkus“, – svarstė madridietė.

Situacija pasikeitė kardinaliai

Ispanijos pietuose, Malagoje, gyvenantis Paulius irgi pasakojo, kad nuo šeštadienio vakaro, kuomet Ispanijos vyriausybė paskelbė nepaprastąją padėtį, situacija šalyje pasikeitė kardinaliai.

Anot lietuvio, nuo pirmadienio ryto, šalies kariuomenė ir policijos pareigūnai palaiko tvarką didžiuosiuose Ispanijos miestuose, užtikrindami, kad visi laikytųsi nustatytų taisyklių ir neitų iš namų be svarios priežasties.

Už taisyklių nesilaikymą, policijos pareigūnai grasina baudomis nuo 100 iki 600 eurų arba net areštu.

Už taisyklių nesilaikymą, policijos pareigūnai grasina baudomis nuo 100 iki 600 eurų arba net areštu.

„Šiandien jau trečia para, kai esu užsidaręs namuose. Būtiniausiomis prekėmis apsirūpinau dar prieš kelias dienas, tad artimiausiu metu neplanuoju niekur eiti. Esu pratęs gyventi aktyviai, tad šis karantinas man didžiulis iššūkis. Šios kelios dienos jau atrodo kaip amžinybė “, – sakė Paulius.

Vyras neslepia, kad bene sunkiausia šiuo metu prisitaikyti prie pasikeitusios realybės ir gyvenimo ritmo.

„Nors ir nėra lengva, stengiuosi laikytis įprastinės dienotvarkės, keltis laiku, sportuoti namuose ir atlikti darbus, kuriems anksčiau tiesiog nelikdavo laiko. Keisčiausia, jog pasigendu net anksčiau erzinusio restoranų lauko terasų triukšmo ir gatvės šurmulio“, – pasakojo Paulius.

123rf.com nuotr./Malaga
123rf.com nuotr./Malaga

Malagos senamiestyje gyvenančio lietuvio teigimu, šeštas pagal dydį Ispanijos miestas šiandien atrodo tarsi iš apokaliptinio filmo.

„Visiems, klausiantiems, kaip sekasi gyventi karantine, juokaudamas atsakau, kad kol turėsiu interneto ryšį, visą kitą ištversiu. Netflix ir HBO platformos padeda efektyviai kovoti su nuoboduliu“, – teigė jis.

Tačiau, pasak Pauliaus, Ispanijos interneto bendrovės baiminasi, kad dėl gerokai padidėjusių tinklo apkrovų gali sutrikti interneto ryšys ir prašo gyventojų internetu naudotis atsakingai, ypač dienos metu, kuomet prie tinklo jungiasi daugiausiai vartotojų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Pedro Sanchezas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Pedro Sanchezas

„Nors dar šeštadienį Ispanijos premjeras Pedro Sanchezas kalbėjo apie priverstinį 15 dienų visuotinį karantiną, šiandien jau neabejojama, kad nepaprastoji padėtis užtruks ilgiau. Antradienį ministrų kabinetas renkasi į neeilinį posėdį, kuriame turėtų būti nuspręsta, kokią finansinę paramą gaus viruso krizės paveikti vietos verslininkai ir atleisti darbuotojai.

Dėl visoje šalyje atšauktų Velykinių (Semana Santa) procesijų, kurių pažiūrėti iš viso pasaulio kasmet suplūsdavo minios turistų, neabejojama, kad labiausiai nukentės viešbučių ir restoranų verslas, sudarantis didžiulę dalį Ispanijos vidaus produkto“, – sakė Ispanijoje gyvenantis lietuvis.

Pustuštė Ryga

Izoliuojasi ir Latvija. Kaip pasakojo latvė žurnalistė Dita, nuo antradienio šalis uždaro sienas.

700 tūkst. gyventojų turinti Ryga, kurioje moteris gyvena, pirmadienį buvo pustuštė.

Skrendu.lt/Latvija (Ryga)
Skrendu.lt/Latvija (Ryga)

„Daug įmonių, kurios gali, dirba iš namų. Mokyklos, universitetai uždaryti. Į autobusus galima patekti tik per vidurines ir galines duris, kad vairuotojai būtų saugūs“, – pasakojo latvė.

Kaip ir kai kuriose kitose šalyse, pasak Ditos, Latvijoje masiškai perkamas tualetinis popierius ir grikiai.

„Galime išeiti į miestą. Parduotuvėse reikalaujama laikytis 2 metrų atstumo tarp žmonių. Dauguma žmonių lieka namuose arba traukia į gamtą. Sekmadienį mūsų pajūris buvo pilnas žmonių“, – sakė latvė Dita.

Parduotuvėse reikalaujama laikytis 2 metrų atstumo tarp žmonių.

Kai kas netikėtai atleisti iš darbo

Kaip pasakojo netoli Berlyno gyvenanti Austė, nuo pirmadienio mieste užsidarė mokyklos ir darželiai, savaitgalį miesto valdžios sprendimu nustojo veikti kino teatrai (iki tol tiesiog pardavinėjo mažiau bilietų, kad būtų didesni atstumai tarp žmonių).

„Scanpix“ nuotr./Vokietija aukščiausio lygio parengties dėl koronaviruso plitimo neskelbia
„Scanpix“ nuotr./Vokietija aukščiausio lygio parengties dėl koronaviruso plitimo neskelbia

Nuo trečiadienio, valdžios sprendimu, turėtų užsidaryti naktiniai klubai ir barai, kavinėms kol kas leidžiama veikti toliau, kad žmonėms būtų galimybė nusipirkti maisto.

Austė su šeima savanoriškai saviizoliavosi namuose.

„Tai sunku pasakyti, kaip atrodo Berlyno gatvės, bet turbūt daugiau žmonių dabar sutiksi miškuose, parkuose, žaidimų aikštelėse“, – pastebėjo lietuvė.

Feisbuke Austė priklauso kelioms Berlyno užsieniečių grupėms. Ten, kaip pasakojo moteris, nuotaikos savotiškos – dalis gan agresyviai agituoja už visišką užsidarymą namuose, puldinėja žmones komentaruose.

„Bet yra ir tokių, kurie siūlosi padėti vyresniems žmonėms – nueiti už juos į parduotuvę ir panašiai. Mačiau vieną kitą postą apie tai, kad žmonės buvo netikėtai atleisti iš darbo. Kas gali, dirba iš namų, žmonės su vaikais nerimauja, kaip reikės nudirbti darbus ir susitvarkyti su vaikais, kurie iki Velykų atostogų pabaigos bus namie. Atsiranda postų, kad tai vienoje, tai kitoje parduotuvėje tualetinis popierius išpirktas, bet viso Berlyno mastu trūkumo nėra“, – pirmadienį sakė ji.

imago images/Geisser/Prekybos centras Vokietijoje
imago images/Geisser/Prekybos centras Vokietijoje

Pasak Austės, su dezinfekcinėmis priemonėmis – jau kita daina, viskas išpirkta arba net ir išvogta.

Su dezinfekcinėmis priemonėmis – jau kita daina, viskas išpirkta arba net ir išvogta.

Jos dukrelės darželio draugo mama, kuri dirba ligoninėje, rodė išlupto dezinfekcinio skysčio dozatoriaus nuotrauką su gėdinančiu rašteliu, kad jis buvo pavogtas.

„Feisbuke mačiau šokių mokyklos Berlyne postą, kad kažkas įėjo į jų biurą, perkniso daiktus ir pavogė dezinfekcinį skystį. Dar kita istorija – kita dukros darželio draugo mama yra kinė. Ji pasakojo, kad ėjo į parduotuvę, užsidėjo kaukę dėl savo saugumo, tai žmonės pradėjo ją varyti iš parduotuvės. Dabar kaukes nešiojasi kuprinėje, bet užsidėti nebedrįsta. Žodžiu, sveiko proto dar esama, bet panikos irgi netrūksta, priklauso nuo to, kokiam burbule gyveni“, – dalijosi netoli Berlyno gyvenanti lietuvė.

Gilly nuotr./ Unsplash nuotr. /Berlynas vakare
Gilly nuotr./ Unsplash nuotr. /Berlynas vakare

Taip pat ji minėjo, kad jos vyro paso galiojimas šį mėnesį baigiasi. Kitą savaitę jis turėjo eiti į Lietuvos ambasadą Vokietijoje užsisakyti naujo, bet apsilankymas buvo atšauktas.

„Gyvens dabar be galiojančio asmens dokumento“, – pabrėžė Vokietijos lietuvė.

Izraelis turi atsargų

Izraelyje gyvenanti Limor pasakojo, kad šiuo metu šalyje nustatyta 250 koronaviruso atvejų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Koronavirusas Izraelyje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Koronavirusas Izraelyje

Uždaryti restoranai, kino teatrai, prekybos centrai. Nedirba mokyklos, universitetai.

„Mūsų sienos uždarytos. Labai nedaug skrydžių į šalį ar iš šalies“, – nurodė izraelietė.

Mūsų sienos uždarytos. Labai nedaug skrydžių į šalį ar iš šalies.

Anot Limor, daug kompanijų siunčia darbuotojus neapmokamų atostogų.

„Prekybos centrai taip pat buvo „bombarduoti“. Kaip bebūtų, dėl to, kad Izraelis yra šalis, kuri nuolat karo padėtyje, turime atsargų, galėtume išsilaikyti ištisus mėnesius, o visos įmonės, susiduriančios su būtinybėmis, dirba pagal Sveikatos apsaugos ministerijos gaires“, – sakė Tel Avivo gyventoja.

Šluoja lentynas, pradėjo riboti pirkinių skaičių

JAV su šeima gyvenanti lietuvė Erika kovo 18 dienai buvo nusipirkusi lėktuvo bilietus kelionei į Lietuvą. Planus teko atšaukti.

„Į oro linijas nepavyko prisiskambinti 3 dienas, bet pagaliau susisiekėme internetu ir bent žinome, kad atgausime pinigus už bilietus. Čia, nedideliame miestelyje šalia Niujorko, panikos nesijaučia, tačiau užsikrėtusiųjų skaičiai Niujorko ir New Jersey valstijose auga kasdien, todėl žmonės aplink reaguoja, vis labiau jaučiama, kad grėsmė didės“, – pasakojo ji.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Apsauga nuo koronaviruso metro Niujorke, Brukline kovo 11, 2020 metais
AFP/„Scanpix“ nuotr./Apsauga nuo koronaviruso metro Niujorke, Brukline kovo 11, 2020 metais

Anot Erikos, parduotuvėse ir vaistinėse rankų dezinfekcinio skysčio nebuvo jau prieš savaitę. Žadėjo, kad po savaitės laiko vėl bus, bet viską iškart išgraibsto.

„Prekybos centruose per dieną absoliučiai ištuštinamos duonos, negazuoto vandens, tualetinio popieriaus, bananų, bulvių, kiaušinių, pieno produktų, šaldytų produktų ir kruopų lentynos. Tualetinis popierius daug kur jau pažymėtas out of stock, o duonos ir ryžių pakuočių skaičius kai kur ribojamas – vienam pirkėjus iki 2 vienetų. Kai kur prie įėjimų į parduotuves atsirado dezinfekcinių skysčių, servetėlių lankytojams, pardavėjai dirba su pirštinėmis“, – teigė netoli Niujorko gyvenanti lietuvė.

Tualetinis popierius daug kur jau pažymėtas out of stock, o duonos ir ryžių pakuočių skaičius kai kur ribojamas – vienam pirkėjus iki 2 vienetų.

Erika sakė, kad mokyklose atšauktos pamokos.

Vietos forumuose internete gyventojai vieni kitus ragina likti namuose, siūlo savo pagalbą vieni kitiems (mokyti vaikus internetu, auklių paslaugas, atvežti produktų vyresniems ir panašiai), bet jaunimui virusas kol kas nelabai rūpi.

Nors šeštadienį buvo atšauktas Šv. Patriko dienos paradas, jau vidurį dienos visi barai buvo sausakimši žmonių.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas skaito metinį pranešimą
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas skaito metinį pranešimą

„Tačiau nuo šiandien, pirmadienio, miestelio meras įsakė maisto tiekimo vietas prekiauti tik maistu išsinešimui ir pristatymui į namus. Gyventojai ragina vieni kitus palaikyti mažus vietos verslus – užsisakinėti produkciją išsinešimui, pirkti kuponus ateičiai“, – pasakojo JAV gyvenanti lietuvė.

Pasak Erikos, jos gyvenimo ritmas kol kas išlieka panašus, kaip buvo, nes namuose augina dukrą. Ji daug laiko praleidžia namuose, kas kelias dienas su šeima išvažiuoja į gamtą pasivaikščioti, pakvėpuoti grynu oru.

„Maisto produktų tradiciškai perkame kelioms dienoms į priekį, gaminame namuose, tačiau į tolimą ateitį nesandėliuojame. Vyras kol kas dirba biure, ten pasirūpinta dezinfekcinėmis priemonėmis. Iš namų gali dirbti tie, kurie turi kokių nors sveikatos negalavimų ar neturi kur palikti vaikų“, – teigė ji.

Maisto produktų tradiciškai perkame kelioms dienoms į priekį, gaminame namuose, tačiau į tolimą ateitį nesandėliuojame.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius