Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

2021 05 16

Pasipiktino elgesiu su senole Kupiškio ligoninėje: stumdė, kaip norėjo, galiausiai be artimųjų žinios išvežė į Rokiškį

Persirgusi koronavirusu, gydyta dėl plaučių uždegimo ir galiausiai išsiųsta į kitame mieste esančią kovidinę ligoninę – tai teko ištverti Kupiškyje gyvenančiai Bronislavai. Senolės anūkas tvirtino, kad antrą kartą grįžusi į Kupiškio ligoninę ji iš ten buvo „išmesta it šiukšlė“. Gydymo įstaigos vadovas Julius Panka nurodė, kad kol kas situacijos nesiaiškino, bet tą darys, kai iš atostogų grįš jo pavaduotoja.
Kupiškio ligoninė
Julius Panka / 15min nuotr.

Kaip pasakojo į 15min kreipęsis Bronislavos anūkas Aurimas, močiutė niekuomet neturėjo didelių nusiskundimų sveikata, tačiau antrąją Velykų dieną staiga pasijuto blogai.

Iškviesta greitoji medicinos pagalba nugabeno ją į Kupiškio ligoninės skyrių, kur senolei atliktas koronaviruso testas ir ji buvo paguldyta į stacionarą.

Prašė pasiimti iš ligoninės

Ten paaiškėjo, kad ji greičiausiai jau persirgo COVID-19, mat kraujyje buvo rasta nemažai antikūnų.

Anūkas prisiminė, kad jau po paros sulaukė skambučio iš ligoninės.

Gydytoja esą pranešė giminėms, kad jie turi pasiimti Bronislavą namo, nes ši yra sveika – jokios ligos nustatyti nepavyko.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Greitoji medicinos pagalba
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Greitoji medicinos pagalba

Pakeliui į ligoninę, giminaičius pasivijo dar vienas medikės skambutis – močiutei sukilo temperatūra ir dėl to nutarta jos dar neišleisti.

Kitą dieną atlikus papildomus tyrimus paaiškėjo, kad Bronislava serga plaučių uždegimu, kurio medikai nepastebėjo iš karto.

Anūko teigimu, močiutę nuo plaučių uždegimo gydė apie savaitę, o per tą laiką buvo atlikti dar keli COVID-19 testai.

Išleista namo Bronislava jautėsi labai sunkiai: neturėjo jėgų net pajudėti, ištisai kosėjo.

„Močiutė yra labai stipri. Iki pakliūdama į ligoninę ji aktyviai vaikščiojo, bendravo. O jau išleista iš ligoninės jautėsi neįtikėtinai prastai. Ji visiškai nevaikščiojo, mama ją prižiūrėjo. Būklė tik blogėjo, todėl nutarėme vėl kviesti greitąją, nematėme kitos išeities“, – pasakojo Aurimas.

Kauno klinikų nuotr./Slauga
Kauno klinikų nuotr./Slauga

Pasak anūko, nors močiutė jautėsi labai blogai – tiesiog geso akyse, vos po paros iš ligoninės paskambinusi budinti gydytoja pareiškė, kad ji yra sveika ir giminės turėtų ją parsivežti namo.

Medikė, kaip pasakojo Aurimas, užsiminė, kad senolei buvo pakartotinai atliktas koronaviruso testas, kuris esą buvo neigiamas.

„Mama paprieštaravo. Ji pasakė, kad tikrai bijo tokio sunkumo būklės ligonį apsiimti pati slaugyti namuose. Močiutė nei valgo, nei vaikšto – ištisai užkilusi temperatūra. Mama paprašė gydytojos, kad močiutę dar palaikytų bent per savaitgalį, ji planavo močiutę vežti į slaugos ligoninę, tačiau tam reikėjo laiko susitarti, kad ją priimtų.

Bet daktarės reakcija buvo neadekvati – ji pradėjo šaukti ant mamos ir ją įžeidinėti. Ėmė sakyti, atseit, kur mes buvome anksčiau, negi nežinojome, kad vešime močiutę į slaugos ligoninę“, – apie nemalonų pokalbį pasakojo Aurimas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ligoninės koridoriai asociatyvi nuotr.
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ligoninės koridoriai asociatyvi nuotr.

„Jai didžiausia problema buvo, kad turės tvarkyti popierius, dėl pergabenimo į slaugos ligoninę. Gydytoja šaukė, kad ji – tik budinti medikė ir dėl to neprivalo to daryti. Mama prašė, kad tiesiog palaikytų močiutę iki pirmadienio – tuomet popierius sutvarkytų šeimos gydytoja. Tačiau budinti Kupiškio ligoninės gydytoja metė ragelį. Mama dar bandė perskambinti, tačiau daktarė nebekėlė“, – pasakojo Bronislavos anūkas.

Kadangi telefonu gydytoja neatsiliepė, giminaičiai nutarė nevykti į ligoninę, tikėdamiesi, kad senolė, kaip ir buvo prašoma, galės pabūti joje bent jau iki naujos savaitės pradžios.

Tačiau tuo istorija nesibaigė.

Perkėlė kaip kovidinius pacientus

Aurimas teigė, kad palikę močiutę ligoninėje dar tą patį vakarą sulaukė pagalbos prašymo iš kaimyno.

Prastai pasijutęs vienišas vyras paprašė iškviesti jam greitąją medicinos pagalbą.

Atvykę medikai jį nugabeno į tą pačią ligoninę, kur gulėjo Bronislava.

123RF.com nuotr./Senjoras
123RF.com nuotr./Senjoras

„Mes jam įdavėme mobilųjį telefoną, kad turėtume ryšį. Dieną paskambinęs dar papasakojo, kad, atlikus greitąjį testą, šis buvo neigiamas. Pranešė, kad jį jau paguldė į palatą Kupiškio ligoninėje. Bet šeštadienio vakarą jis vėl mums paskambino ir susijaudinęs, net verkdamas, pranešė, kad jį, kartu su mūsų močiute, išveža į kovidinę ligoninę Rokiškyje“, – prisiminė Aurimas.

Bronislavos anūkas sakė, kad senoliai buvo labai susijaudinę, abu verkė. Tačiau juos vis vien išvežė į Rokiškį.

„Mes pradėjom aiškintis, susisiekėme su Rokiškio ligonine. Mums patvirtino, kad juos abu atgabeno kaip kovidinius pacientus. Rokiškio ligoninėje visi buvo gerokai nustebę, kai pasakėme, kad kaimynui atliktas tik greitasis testas – sakė, kad taip negali būti“, – dėstė Aurimas.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Rokiškio ligoninė
Tomo Markelevičiaus nuotr./Rokiškio ligoninė

Bronislavos anūko teigimu, artimieji buvo šokiruoti, kad nieko nežinojo apie perkėlimą. Kupiškio ligoninės atstovai jų neinformavo.

„Toks jausmas, kad užrašė COVID-19 ir nenorėdami toliau tampytis su seneliais tiesiog jais atsikratė, išsiųsdami į Rokiškį“, – su kartėliu pastebėjo Aurimas.

Jis pridūrė, kad abejoja Kupiškio ligoninės medikų kompetencija.

„Jiems jie seni, svetimi žmonės, bet mums tai mama ir močiutė, kuri buvo ištremta į Sibirą ir visą gyvenimą sunkiai vargo ir dirbo. Ar tik tiek nusipelnė – dabar būti mėtoma kaip šiukšlė?“ – karčiai svarstė Bronislavos anūkas.

Jiems jie seni, svetimi žmonės, bet mums tai mama ir močiutė, kuri buvo ištremta į Sibirą ir visą gyvenimą sunkiai vargo ir dirbo.

Tirs situaciją, bet vėliau

Kupiškio ligoninei nuo šių metų vadovauja buvęs Tautininkų sąjungos pir­mi­nin­kas, įvai­rių ak­ci­jų da­ly­vis bei vie­nas nevienareikšmiai vertinamų Ko­vo 11-osios ei­ty­nių or­ga­ni­za­to­rių J.Panka.

Išgirdęs apie Bronislavos istoriją, J.Panka 15min sakė, kad jis – ligoninės direktorius, bet ne medikas, todėl situaciją ims aiškintis tuomet, kai iš trijų savaičių atostogų grįš jo pavaduotoja medicinai.

„Aš pagal specialybę nesu medikas, aš esu direktorius, vadovauju ligoninei dar tik du mėnesius ir tikrai nesijaučiu galintis atlikti medicininius procesus. Tam yra mūsų pavaduotoja medicinai, ir kai ji grįš, o tai bus pirmadienį, mes kartu pradėsime tyrimą“, – komentavo J.Panka.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./J.Panka tutininkų eitynėse Kaune
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./J.Panka tutininkų eitynėse Kaune

Ligoninės vadovo teigimu, gydytoja, įsivėlusi į konfliktą su Bronislavos artimaisiais, į Kupiškį atvažiuoja savaitgalio budėjimams iš Kauno – maždaug du kartus per mėnesį.

Dėl šios priežasties J.Panka dar neturėjo galimybės pasikalbėti su šia medike – ji dirba savaitgaliais, kuomet nedirba jis.

„Aš, atvirai sakant, dar net nesu matęs jos nė karto“, – teigė J.Panka.

Aš, atvirai sakant, dar net nesu matęs jos nė karto.

Jis pasakojo, kad su pacientės artimaisiais bendravo per feisbuką ir pažadėjo jiems išsiaiškinti situaciją. Kupiškio ligoninės direktorius tikisi, kad tą pavyks padaryti iki kito minėtos medikės budėjimo savaitgalio.

„Išsiaiškinę medicininę situaciją, mes pakalbėsime apie etiką ir kitus dalykus. Kiek galima buvo suprasti iš pacientės artimųjų pasakojimo, tą informaciją reikia kritiškai vertinti ir tikrinti, bet ten, man atrodo, buvo ir su etika prasilenkimų šiek tiek“, – svarstė J.Panka.

Jo vertinimu, medikės elgesys galimai buvo nederamas.

„Man labiausiai užkliuvo tai, kad, pacientės giminaičių teigimu, buvo keliamas balsas, grubiai kalbama, mėtomas telefono ragelis. Jei tai tikrai buvo daroma, tai neatitinka nei mūsų ligoninės vidinės darbo kultūros, nei elementaraus žmogiškumo“, – svarstė ligoninės vadovas.

IFPA nuotr./Pacientas ir daktaras
IFPA nuotr./Pacientas ir daktaras

Paklaustas, ar J.Panka jau kreipėsi į medikę, kad ši paaiškintų savo elgesį, jis atsakė, kad tokios progos dar neturėjo.

„Aš, aišku, galėjau pats skambinėti gydytojai, reikalauti pasiaiškinimų, bet šiuo metu toks skubėjimas naudos neatneš. Pacientė šiuo metu saugiai gydoma Rokiškio ligoninėje. Giminaičių klausiau, kaip jos savijauta, jie sakė, kad gerai.

O kai grįš pavaduotoja, aš šį dalyką patikėsiu pavaduotojai medicinai. Iš savo pusės kažkokių skubotų veiksmų nesiėmiau“, – kalbėjo Kupiškio ligoninės vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius