-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 05 04

Pasitelkę seną vaizdo įrašo ištrauką, sėja nepasitikėjimą vakcinomis: tikina, kad JAV neketina jų patvirtinti

Socialinių tinklų vartotojai dalijasi vaizdo įrašu, kuriame buvęs JAV Maisto ir vaistų administracijos (FDA) vadovas Stephenas Hahnas sako, jog jo vadovaujama tarnyba neketina patvirtinti nei vienos vakcinos nuo COVID-19. Melagienai skleisti pasitelkta vaizdo įrašo ištrauka iš spaudos konferencijos, kuri vyko dar iki patvirtinant pirmąją vakciną. Priešingai, nei teigia dezinformacijos skleidėjai, FDA galiausiai patvirtino vakcinas skubiam naudojimui ir tą padarė tik atlikusi visas reikalingas procedūras bei daugybę tyrimų.
Vilniaus miesto klinikinės ligoninės medikų vakcinacija nuo COVID-19
Vilniaus miesto klinikinės ligoninės medikų vakcinacija nuo COVID-19 / Sauliaus Žiūros nuotr.

„FDA neaprobuos ir nepatvirtins vartojimui vakcinų, dėl kurių nesijaustume saugiai, davę jas savo šeimoms.

Kalbėdamas daugiau nei tūkstančio FDA specialistų vardu, noriu užtikrinti Amerikos visuomenę ir šį komitetą, kad FDA nepatvirtins nė vienos COVID-19 vakcinos, kol jos neatitiks agentūros keliamų griežčiausių saugumo ir efektyvumo reikalavimų.

Sprendimą aprobuoti kurią nors vakciną ar terapiją priims kvalifikuoti FDA darbuotojai, atlikę jos kruopštų vertinimą, pasikliaudami mokslu. FDA niekada nepasiduos spaudimui tų, kurie norėtų, kad būtų kitaip.

Aš kovosiu už mokslą, pone pirmininke, aš kovosiu už agentūros sąžiningumą, o pirmiausiai kovosiu už Amerikos žmonių interesus“, – socialiniuose tinkluose platinamame vaizdo įraše kalbėjo buvęs FDA vadovas.

Tačiau interneto vartotojai savaip linkę interpretuoti buvusio PSO vadovo pasakytus žodžius. „FDA griežtai atmes leidimą patvirtinti bet kurią vakciną nuo COVID-19“, – melagingai skelbiama vaizdo įrašo antraštėje.

„Facebook“ nuotr./Socialiniuose tinkluose platinama dezinformacija
„Facebook“ nuotr./Socialiniuose tinkluose platinama dezinformacija

Ši S.Hahno kalbos ištrauka skambėjo per praėjusių metų rugsėjo 23 d. JAV Senato Sveikatos, švietimo, darbo ir pensijų komiteto posėdį, kuriame Baltųjų rūmų koronaviruso darbo grupė informavo komiteto narius apie federalinį atsaką į COVID-19 pandemiją.

Nepateikė visos kalbos

Tuo metu, kai vyko šis Senato posėdis, JAV dar nebuvo patvirtinta nė viena vakcina nuo koronaviruso.

S.Hahnas kalbėjo apie laukiamą patvirtinimą, pabrėždamas griežčiausius saugumo standartus ir reikalavimus, kuriuos turi atitikti aprobuotos vakcinos.

Buvęs FDA vadovas kalboje, kuri nepateko į redaguotą vaizdo įrašą, mini būtinybę atlikti „mažiausiai vieną tinkamai parengtą trečiosios fazės klinikinį tyrimą, kuris įrodytų vakciną esant saugią ir tinkamą naudoti“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Stephenas Hahnas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Stephenas Hahnas

Kreipėsi dėl patvirtinimo

Biotechnologijų bendrovė „Pfizer“ ir jos partnerė „BioNTech“ kreipėsi dėl leidimo naudoti vakciną nuo koronaviruso ekstremalios situacijos sąlygomis praėjusių metų lapkričio 20 dieną.

FDA leidimas skubiam vakcinų naudojimui išduodamas tik po to, kai pastarosios praeina trijų fazių medicininius tyrimus su savanoriais ir daugybę lygių išsamių patikrų. Po tokio leidimo išdavimo, toliau atidžiai stebimas vakcinų poveikis ir registruojami galimi šalutiniai reiškiniai.

Gruodžio 11 dieną FDA ekspertų komitetas rekomendavo patvirtinti „Pfizer-BioNTech“ vakciną. Netrukus po to, JAV buvo pradėtas vakcinacijos procesas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vakcina nuo COVID-19
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vakcina nuo COVID-19

Gruodžio 21 dieną „Pfizer-Biontech“ vakciną patvirtino Europos vaistų agentūra (EMA).

Paskutinę praėjusių metų dieną Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), taikydama ekstremalios padėties atveju galiojančią tvarką, patvirtino „Pfizer“ ir „BioNTech“ sukurtą vakciną.

„Pfizer“ išplatino pareiškimą, kuriame nurodoma, kad kompanijos ketina kreiptis į FDA dėl galutinio vakcinos patvirtinimo. Tą padaryti galima turint naujus veiksmingumo duomenis ir išsamią analizę, apimančią daugiau nei 12 000 pilnai vakcinuotų asmenų stebėjimą pusės metų laikotarpiu.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius