Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 04 28

Petras Baršauskas: „Kartu su Dainiumi Pavalkiu Darbo partija sudegins 20 mln. eurų ES paramos“

Kauno technologijos universiteto rektorius Petras Baršauskas ir kiti Lietuvos aukštųjų mokyklų vadovai su nerimu laukia trečiadienio, kai turi paaiškėti, ar Dainius Pavalkis liks dirbti švietimo ir mokslo ministru. Rektorius P.Baršauskas tvirtina, kad šiuo metu keisti ministrą itin pavojinga, mat rizikuojama prarasti galimybę iš ES fondų gauti 20 mln. eurų paramos.
Dainius Pavalkis
Dainius Pavalkis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Artimiausiu metu laukia svarbūs sprendimai dėl didelių švietimo projektų iš ES struktūrinių fondų. Ypač svarbus iki 20 mln. eurų pritraukti galintis strateginis projektas „Sveiko senėjimo mokslo ir technologijų kompetencijos centras (HEALTH-TECH)“ yra itin niuansuotas ir reikalauja įsigilinusio ministro dalyvavimo, kas naujam, su ministerija nesusijusiam, asmeniui būtų itin sudėtinga. Todėl įmestas naujas žmogus arba yra tyčinis destrukcijos darymas, arba visiškas situacijos nesupratimas“, – sako P.Baršauskas.

KTU nuotr./Petras Baršauskas
KTU nuotr./Petras Baršauskas

Keli sprendimai dėl šio projekto bus priimami jau kitą savaitę ir neįsivaizduojama, kad į Švedijos miestą Lundą dėl to su P.Baršausku galėtų važiuoti visiškai neįsigilinęs žmogus.

Kalbame apie 20 mln. eurų investiciją į Lietuvos aukštąjį mokslą. Ir tai tik vienas pavyzdys, o tokių yra daug, – sako P.Baršauskas.

Projektas „Sveikas senėjimas“ jau pateko į pirmąjį ES mokslinių tyrimų ir inovacijų programos „Horizontas 2020“ (H2020) srities „Pažangos sklaida ir dalyvavimo plėtra“ priemonės „Komandų kūrimas“ etapą.

Iš viso buvo svarstytos 169 paraiškos, iš jų atrinktos 26. Įvertinusi rezultatus, Europos Komisija (EK) iš šių atrinks tik 5–6 projektus, kuriems skirs finansavimą atnaujinti arba įkurti naują ekscelencijos centrą.

„Kalbame apie 20 mln. eurų investiciją į Lietuvos aukštąjį mokslą. Ir nekalbu tik apie KTU, bet šiame projekte dalyvauja ir Vilniaus universitetas, ir Lietuvos sveikatos mokslų universitetas. Ir tai tik vienas pavyzdys, o tokių yra daug“, – dėstė P.Baršauskas.

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Dainius Pavalkis
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Dainius Pavalkis

Tyčinis kenkimas?

Pasak P.Baršausko, dabartiniam ministrui iki šiol tvarkytis sekasi palyginti gerai, todėl jo pakeitimas reiškia, kad Darbo partija arba tyčia nori projektą žlugdyti, arba tiesiog nesupranta, ką daro.

„Iš daugelio buvusių ministrų, su kuriais teko dirbti, D.Pavalkis tikrai nėra blogiausias. Aš nesakau, kad D.Pavalkis auksinis, visi mes žmonės, visi mes klystame, bet šioje situacijoje ministro keitimas yra visiškas nonsensas“, – teigė KTU rektorius.

Ar tai ambicijos, ar, retoriškai klausiant, tyčinis kenkimas – kai kuo daugiau destrukcijos – tuo geriau? O gal čia koalicijos klibinimas? – spėliojo P.Baršauskas.

Jis tikino, kad stebint situaciją kyla ir nelabai gerų minčių, kad Darbo partijos tikslas gali būti ne savo ministro nuvertimas, o kažkas giliau. 

„Galiu tik spėlioti, bet kažkas yra. Ar tai ambicijos, ar, retoriškai klausiant, tyčinis kenkimas – kai kuo daugiau destrukcijos – tuo geriau? O gal čia koalicijos klibinimas?“ – spėliojo P.Baršauskas.

KTU rektorius pripažįsta, kad D.Pavalkis kartais gal būdavo paviršutiniškas, tačiau dažniausiai bandydavo įsigilinti ir stengdavosi padėti. Tuo tarpu naujam žmogui prireiks bent pusmečio, kad susivoktų situacijoje.

„Jei bus kitas, tai, kaip Šveikas sako, nebus, kad nieko nebūtų, kažkaip gyvensime, bet, jei norime efektyvumo, tęstinumo, logikos, tai keisti ministro tikrai nereikia“, – sakė jis.

D.Pavalkio atleidimo, pasak P.Baršausko nenori ir kitų Lietuvos aukštųjų mokyklų rektoriai.

Sprendimas – trečiadienį

Darbo partijos taryba sekmadienį D.Pavalkį nutarė atšaukti iš švietimo ir mokslo ministro pareigų ir vietoj jo siūlo skirti dabartinį Seimo vicepirmininką Vydą Gedvilą. D.Pavalkiui „darbiečiai“ priekaištauja dėl nevykdomos partijos programos.

Tačiau D.Pavalkis su šia kritika nesutinka ir pats kol kas neatsistatydina.

Trečiadienį, po komandiruotės Rygoje, D.Pavalkis ketina apsilankyti pas premjerą Algirdą Butkevičių, kuris tvirtina po to ir nuspręsiąs ar D.Pavalkiui tikrai verta trauktis iš pareigų.

Kol kas A.Butkevičius teigia, kad D.Pavalkis dirbo visai neblogai. Švietimo ir mokslo ministrą užstoti linkusi ir prezidentė Dalia Grybauskaitė. Pirmadienį ji pareiškė, kad už D.Pavalkį kur kas blogiau dirba „darbiečių“ deleguota socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius