-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 10 31

Skandalais pagarsėjusių „Pilaitės terasų“ statytojai teigia gavę 2,2 mln. eurų paskolą: žada užbaigti namus ir grąžinti skolas

Projektas Vilniaus pakraštyje „Pilaitės terasos“ neretai minimas ne pačiu geriausiu žodžiu. Dalis kvartalo namų jau kelerius metus apgyvendinti, tačiau gyventojai skundžiasi neturintys su miesto tinklais sujungto vandentiekio ir nuotekų. Kiti tvirtina įsigiję dar nepastatytus būstus, kurių taip ir nesulaukė – sutartys nutrauktos, avanso grąžinti neskubama. Kvartalo statytojai „Garda group“ teigia gavę 2,2 mln. eurų paskolą ir žada grąžinti skolas.
„Pilaitės terasos“
„Pilaitės terasos“ / Statytojų nuotr.

Apie problemas „Pilaitės terasų“ kvartale, 15min rašė jau ne kartą. Čia būstus įsigiję žmonės skundėsi nukentėję – tiek tie, kurie įsigijo ir persikraustė gyventi, bet vargo su nuotekomis ir vandens tiekimu, tiek tik brėžiniuose savo butą mačiusieji, kuriems sutartys su ankstesniais statytojais buvo nutrauktos vienašališkai, o grąžinti sumokėtus avansus niekas neskubėjo.

Žmonės rašė skundus įvairioms instancijoms, mėgino pasitelkti teisėsaugą, tačiau neretai atsakymai atkeliaudavo tokie, kad vilties atgauti jau sumokėtus pinigus arba sulaukti seniai duotų pažadų įgyvendinimo likdavo dar mažiau.

Kaip 15min pasakojo viename S.Grunau dar tebestatomame name (anot vyro, darbai ten nuo pavasario nejuda) butą pirkęs vilnietis (jis pasirašė pirkimo-pardavimo sutartį, kuri vėliau statytojų buvo vienašališkai nutraukta), jis kreipėsi į teismą prašydamas įmonei „Garda group“ pritaikyti laikinąsias apsaugos priemones.

Ieškinys buvo atmestas, nes esą, teismo nuomone, įmonės reputacija nepriekaištinga, ji neturi skolų ir ieškinių teismuose. Tas teismui nesuteikia pagrindo abejoti, kad skolos nebus grąžintos.

Sako gavusi 2,2 mln. eurų

Pirmadienį bendrovė išplatino pranešimą spaudai, kuriame teigia, kad „NT vystymo bendrovė „Garda group“ spalį gavo 2,2 mln. EUR privačios skolos ir sutelktinio finansavimo paskolą daugiabučių refinansavimui Vilniaus „Pilaitės terasų“ komplekse“:

„Gautas finansavimas ir kiti numatyti įmonės finansiniai srautai ne tik leis užbaigti kelis metus strigusias statybas, bet ir išspręsti visą kaimynystę kamuojančią vandentiekio ir nuotekų tinklų problemą.

Finansavimas leis užbaigti du 85 proc. baigtumą jau turinčius daugiabučius (C ir D pastatai po 20 butų) ir pasiekti 85 proc. baigtumą I pastate (36 butai). 2023 m. pirmąjį pusmetį bendrovė taip pat planuoja pradėti statyti naują 27 butų B pastatą.

UAB „Garda group“ pritraukė lėšų dviejų daugiabučių refinansavimui (iš viso 40 butų) nuo 2016 m. plėtojamame „Pilaitės terasų“ komplekse, kurį sudaro 250 butų ir kotedžų. Užbaigtoje komplekso dalyje jau kurį laiką yra įsikūrę gyventojai, iki šiol negalintys prisijungti prie miesto vandentiekio ir nuotekų tinklų, o dalies pastatų statybos vėluoja dėl pandemijos ir kitų iššūkių.

Tad „Garda group“ rudenį gautas finansavimas leis pilnai užbaigti du 85 proc. baigtumą jau turinčius daugiabučius (C ir D pastatai po 20 butų) ir pasiekti 85 proc. baigtumą I pastate (36 butai). 2023 m. pirmąjį pusmetį bendrovė taip pat planuoja pradėti statyti naują 27 butų B pastatą, kurį ketinama užbaigti 2024 m.

Be to, netrukus ketinama visą kompleksą prijungti prie miesto vandentiekio ir nuotekų tinklų. Tam jau gautos UAB „Vilniaus vandenys“ prisijungimo sąlygos, iki gruodžio tikimasi statybų leidimo, o darbai bus pradėti iškart leidžiant orams bei užbaigti iki 2023 m. vidurio.“

Statytojų nuotr./„Pilaitės terasos“
Statytojų nuotr./„Pilaitės terasos“

Pristato kaip palankiausias sąlygas siūlantį projektą

Pranešime cituojamas „Garda group“ plėtros vadovas Audrius Zakaras, kurį „Pilaitės terasų“ gyventojai ir ten butus įsigiję žmonės įvardija kaip svarbiausią vystytoją nuo pat projekto pradžios, teigiantis, kad „jau gauti ir dar gautini finansiniai srautai leidžia įmonei planuoti būsimus veiksmus ir įnešti aiškumo tiek įmonės valdyme, tiek komunikacijoje su rangovais bei klientais“.

„Praeityje iškilusių problemų sprendimas bus naudingas ne vien mums bei būsimiems pirkėjams, bet ir šimtams esamų teritorijos gyventojų, kuriuos galiausiai prijungsime prie miesto tinklų. Šiam klausimui papildomai trukdė klaidos dokumentacijoje, tačiau jau baigiame anksčiau atliktų darbų inventorizaciją ir tikimės per pusmetį prisijungti prie miesto tinklų.

Mums labai svarbu tęsti statybas ir laiku vykdyti numatytus darbus, kad preliminarias sutartis sudarę klientai į naujus namus įsikeltų kuo greičiau. Nepaisant pastarųjų metų iššūkių projekte, rinkoje bei pasaulyje, mums pavyko sukurti patrauklų ir vienas palankiausių sąlygų Vilniuje siūlantį būsto projektą“, – pranešime tvirtina A.Zakaras.

„Garda group“ kreditavo sutelktinio finansavimo platformos „Röntgen“ investuotojai (1,1 mln. EUR vienam 20-ies butų daugiabučiui jį įkeičiant) ir kita finansinė institucija (1,1 mln. EUR įkeičiant kitą 20-ies butų daugiabutį).

A.Zakaras: Nepaisant pastarųjų metų iššūkių projekte, rinkoje bei pasaulyje, mums pavyko sukurti patrauklų ir vienas palankiausių sąlygų Vilniuje siūlantį būsto projektą.

Grąžins avansus su palūkanomis?

Kaip teigiama pranešime spaudai, bendrovė „Garda group“ nutraukė iki 2022 m. su ankstesniu vystytoju UAB „Pilaitės terasos“ ir jau su pačia „Garda group“ sudarytas preliminarias sutartis, kurių vykdymas esą tapo neįmanomas dėl itin stipriai per šį laiką išaugusių statybų kainų.

„Net ir reikšmingai pasikeitus „Pilaitės terasų“ pardavimo kainai, dalis klientų sutiko persirašyti sutartis atsižvelgiant į kitų Vilniaus projektų kontekstą. Kitiems klientams „Garda group“ grąžins avansus su palūkanomis.

„Vystomuose daugiabučiuose „Garda group“ naujomis sąlygomis yra pasirašiusi daugiau kaip 20 preliminarių sutarčių, o dviejuose 85 proc. baigtumą pasiekusiuose namuose yra notariškai pardavusi 5 butus. Projekte šiandien siūlomas 1 kv. m kainos vidurkis siekia apie 2250 eurų – tai viena žemiausių kainų tarp visų sostinės naujos statybos būsto objektų“, – teigiama pranešime.

Tokią informaciją skelbia pilaitesterasos.eu
Tokią informaciją skelbia pilaitesterasos.eu

Paklausus, kada vis dėlto prasidės tas žadamas avansų grąžinimas tiems, kurių sutartys buvo nutrauktos, A.Zakaras teigė, kad „avansų grąžinimas C ir D namams, kuriuose neseniai nutrauktos sutartys, yra numatytas dalimis, proporcingai jas mokant trimis etapais: 2022 m. gruodį, 2023 m. kovą ir 2023 m. gegužę, arba anksčiau tais atvejais, kai gaunami nauji avansai, kuriuos nukreipsime ankstesnių avansų gražinimui“.

Sutartys su „Seltex“ klientais irgi bus vykdomos

Pasiteiravus, ko laukti dar vieno šio projekto buvusio statytojo UAB „Seltex“ klientams, kuriems irgi sutartys buvo nutrauktos, o kai kurie butus per šią įmonę įsigiję žmonės skundžiasi negalintys su ja dabar net susisiekti, A.Zakaras 15min patikino, kad šios sutartys irgi bus vykdomos.

„Sutartys su UAB „Seltex“ pirkėjais I name yra toliau vykdomos, išskyrus tuos atvejus, kai klientai jas nutraukė savo iniciatyva dėl jiems netinkamų naujų statybų pabaigos terminų. Šio namo statybos vėluoja, bet yra tęsiamos.

Šiame name klientams avansai bus grąžinami šalių suderintais terminais, kurie nėra vienodi: kai kurioms sutartims šių metų gruodį, kitoms – jau 2023 m. Tai priklauso nuo to, kada konkrečiai buvo nutrauktos sutartys“, – tokį A.Zakaro komentarą šiuo klausimu gavo 15min.

Sutartys su UAB „Seltex“ pirkėjais I name yra toliau vykdomos, išskyrus tuos atvejus, kai klientai jas nutraukė savo iniciatyva dėl jiems netinkamų naujų statybų pabaigos terminų.

Kaip teigiama pranešime, „Pilaitės terasų“ kompleksas yra vystomas nuo 2016 m.: „Iš bankrutuojančios UAB „Pilaitės terasos“ 2021 m. sausį „Garda group“ perėmė projektą ir nusprendė darbus tęsti ir su projektą gerai nuo pagrindų išmanančiu ankstesnio statytojo atstovu Audriumi Zakaru.“

„Garda group“ priklauso NT vystymo grupei „NORD1“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius