Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 25

Skandalingųjų „Pilaitės terasų“ nuotekų tinklus ties žiemą: gyventojai netiki, institucijos kol kas ramios

Vilniaus pakraštyje iškilusios „Pilaitės terasos“ aktyviai reklamuojamos socialiniuose tinkluose, tačiau čia įsikūrę žmonės beria skundus. Jie pasakoja niekaip nesulaukiantys prijungimo prie centralizuotų vandentiekio ir nuotekų tinklų. Juos pažadėta nutiesti per žiemą, bet žmonės abejoja. Netyla skundai ir tų, kurie pasirašė preliminarias pirkimo sutartis, bet dar neįsikūrė, kadangi statytojas jas vienašališkai nutraukinėja.
Pilaitės terasos
„Pilaitės terasų“ nuotekų šulinys gegužę / Pauliaus Peleckio / 15min nuotr.

Šis kvartalas Pilaitės pakraštyje, Simono Grunau gatvėje, jau ne pirmą kartą kelia daug klausimų.

15min taip pat rašė tiek apie „Pilaitės terasose“ būstus ketinusius įsigyti žmones, kurie liko ir be naujų namų, ir be sumokėtų pinigų, tiek apie tai, kad statytojai lyg vaiduokliai – juos surasti negalėjusi net Valstybinė teritorijų planavimo ir statybų inspekcija, tiek apie nuotekas, plūstančias tiesiog į pievą, nes pažadėję statytojai neprijungė namų prie centralizuotų vandentiekio ir nuotekų tinklų.

Šiose istorijose figūravusios įmonės buvo susijusios, joms vadovavo tie patys asmenys, nors oficialiai jų atstovai tų ryšių taip ir nepatvirtino. Tik tų įmonių pavadinimai vis keitėsi, kadangi vienos bankrutavo, kitos pardavinėjo, trečiųjų atstovai tvirtino su buvusiais statytojais neturėję jokių sąsajų, nors net viešai prieinama informacija rodė ką kita.

Vėl nutraukinėjamos sutartys

Šiuo metu feisbuke nuolat šmėkščioja reklama apie taikomas nuolaidas butams šiame kvartale.

„Pilaitės terasų“ reklama feisbuke
„Pilaitės terasų“ reklama feisbuke

Tuo tarpu vos pavasarį čia būstą pirkę ir preliminarias sutartis pasirašę žmonės pasakoja prieš kelias dienas sulaukę pranešimų iš jiems nežinomų elektroninio pašto adresų apie tai, kad tos sutartys vienašališkai nutraukiamos.

Kadangi taip daroma jau ne pirmą kartą, žmonės dalijasi nuogąstavimais, kad nutraukus sutartis niekas jiems negrąžins pinigų, kuriuos jie jau sumokėjo.

Kvartalas statytas per kelis etapus, tad dalis būstų jau kurį laiką apgyvendinti. Vis dėlto naujakuriai neslepia iki šiol turintys problemų, kadangi ne viskas, kas žadėta, čia įgyvendinta.

Tinklų vis dar nėra

Kaip vienas iš pavyzdžių – vandentiekio ir nuotekų tinklai, nesujungti su miesto tinklais. Dar gegužės pabaigoje nuotekos iš vietinių tinklų plūdo tiesiog į pievą. Tuomet gyventojai skundėsi nesulaukę Vilniaus miesto savivaldybės, VTPSI pagalbos, o atvirkščiai – grasinimų baudomis dėl esą netinkamai tvarkomų nuotekų.

Kilęs skandalas kiek išjudino situaciją, pasirodė žinių, kad naujieji teritorijos vystytojai – „Garda group“ – tariasi su Vilniaus miesto savivaldybe ir bendrove „Vilniaus vandenys“ dėl tinklų tiesimo. Vis dėlto per vasarą realūs darbai taip ir nepradėti, sako vietos gyventojai.

„Vilniaus miesto savivaldybe pažadėjo kvartalo gyventojams per pusę metų atvesti iki kvartalo „Vilniaus vandenų“ vamzdžius, tačiau atsitiko taip, kad jie perdavė įsipareigojimus dėl „Vilniaus vandenų“ tinklų prijungimo tai pačiai kompanijai UAB „Garda group“.

Buvo pasirašytas trišalis susitarimas tarp UAB „Garda group“, „Vilniaus miesto savivaldybės ir „Vilniaus vandenų“, kad iki vasario mėnesio 2023 metais UAB „Garda group“ pajungs miesto komunikacijas. Neaišku, kaip savivaldybė patikėjo tokiu statytoju, kuris nesilaikė anksčiau reikalavimų ir apgaudinėjo gyventojus, kur dirba vos vienas darbuotojas. Aišku tik tai, kad žiema artėja, o darbai nė nepradėti“, – 15min kalbėjo vienas iš gyventojų, prašydamas neskelbti jo vardo ir pavardės (jie redakcijai žinomi).

Neaišku, kaip savivaldybė patikėjo tokiu statytoju, kuris nesilaikė anksčiau reikalavimų ir apgaudinėjo gyventojus, kur dirba vos vienas darbuotojas.

To paties gyventojo teigimu, trečiojo „Pilaitės terasų“ etapo butų pardavėjai viešai į skelbimus apie parduodamus būstus deda informaciją apie minėtų trijų šalių susitarimą, esą meluoja, kad problema su „Vilniaus vandenimis“ išspręsta, nors jokie konkretūs darbai teritorijoje nevyksta. Tai, sako gyventojas, tik triukas, siekiant lengviau parduoti nekilnojamąjį turtą.

„Gyventojai norėjo savo lėšomis už 5 tūkst. eurų sutvarkyti nuotekų valymo įrenginius kartu su namų administratoriumi UAB „Šilėja“, kad nuotekos netekėtų į aplinkinius vandenis, tačiau Aplinkos apsaugos departamentas neleido to daryti, nes, jų teigimu, įrenginiai labiau teršia aplinką veikdami negu neveikiantys. Namo administratoriui buvo liepta siurbti ir vežti nuotekas, sąskaitas apmokant „Pilaitės terasų“ gyventojams.

Gyventojai nesipriešino tokiam sprendimui, sutinka mokėti ir moka pinigus, tačiau yra įdomesnis dalykas, kad prie to paties įrenginio yra prijungta beveik visa Šiaurinė Pilaitė, dauguma aplinkinių kotedžų, šalia esanti picerija, dar vienas statomas projektas, taip pat tebestatomas kotedžų kvartalas. O moka vieni vos keli S.Grunau gatvės daugiabučių gyventojai“, – piktinosi „Pilaitės terasų“ gyventojas.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./„Pilaitės terasų“ nuotekų šulinys gegužę
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./„Pilaitės terasų“ nuotekų šulinys gegužę

Jis tvirtina, kad Vilniaus miesto savivaldybei buvo pranešta apie galbūt nelegalius kasinėjimus prijungiant prie nuotekų sistemos kitus gyvenamuosius namus, tačiau esą atsakymas buvęs tik toks – tai privati teritorija.

Nevilties neslepiantys gyventojai steigia bendriją ir, kaip sako, tikisi bent taip pamėginti spręsti kasdienes problemas.

Susisiekti sudėtinga

Klausimus tiek dėl vandentiekio bei nuotekų tinklų prijungimo prie centralizuotų miesto tinklų, tiek dėl nutraukiamų vienašališkai preliminarių pirkimo sutarčių norėjome užduoti bendrovei „Garda group“. Rekvizitai.vz.lt duomenimis, šioje įmonėje dirba vienas darbuotojas, jos įstatinis kapitalas – 2,5 tūkst. eurų.

Direktorius – Andrius Stankevičius. Nurodomas telefono numeris – +370 687 74567.

Skambiname šiuo numeriu. Juo atsiliepusi administratorė sako, kad galbūt ką nors A.Stankevičiui norime perduoti, nes jo šiuo metu nėra, galbūt bus rytoj (pokalbis vyko trečiadienį popiet). Tačiau tuoj pat susizgrimba ir paklausia, į kokią įmonę skambinama. Atsakius, kad į „Garda group“, nustemba – esą ji dirbanti kitoje įmonėje, „Nord 1“, tad pati nesuprantanti, kodėl tas pats numeris nurodytas prie kitos įmonės.

Išties rekvizitai.vz.lt nurodo tą numerį ir prie „Nord 1“ kontaktų, nors adresai ir skiriasi. Tačiau 15min jau anksčiau rašė, kad būtent „Nord 1“ yra „Garda group“ akcininkė.

Paminėjus, kad turbūt nereikėtų labai stebėtis tokiu sutapimu dėl numerio, kai įmonės susijusios, administratorė pasiteirauja, kokiu klausimu skambiname, ir pažada tuos klausimus perduoti atsakingiems asmenims.

Atsakymų kol kas nei „Garda group“ vadovas ir vienintelis darbuotojas, nei bendrovės akcininkai nepateikė. Gavę juos publikacijų papildysime.

Problemą spręsti pradėjo

Prie skelbimų apie šiame kvartale parduodamus namus galima rasti pridėtą informacinį pranešimą „Dėl geriamojo vandens ir nuotekų infrastruktūros įrengimo S.Grunau g. Vilniuje“, pasirašytą „Vilniaus vandenų“ Naujų klientų prijungimo skyriaus vadovės Aurelijos Dapkūnienės.

Tokią informaciją skelbia pilaitesterasos.eu
Tokią informaciją skelbia pilaitesterasos.eu

„Vilniaus vandenų“ Komunikacijos skyriaus vadovė Renata Smalskė 15min patvirtino, kad „šių metų gegužės mėn. bendrovė „Vilniaus vandenys“ susitiko su statytoju – t. y. UAB „Garda group“ dėl projektų derinimo klausimų, siekiant išspręsti tinklų statybos užbaigimo darbus S.Grunau g. 121, 123, 125, 46, 44, 42, 48, 50, 48, 36, 34, 32, 32A, 32B, 32C, 32D, 32E, 30, 30A, 30B, 30C, 30D, 30E, 30F, 30H, 40, 40A, 40B, 40C, 40D, 40E.“

„Buvo peržiūrėti pirmų dviejų etapų projektai, pateiktos pastabos statytojui ir nurodyta, ką turi atlikti norint tinkamai įgyvendinti projektą. 2022 m. gegužės 17 d. bendrovė statytojui išdavė naujas prisijungimo sąlygas dėl prijungimo prie geriamojo vandens teikimo ir nuotekų tvarkymo infrastruktūros, kurių pagrindu UAB „Garda group“ ruošia naują vandentiekio ir nuotekų tinklų darbų atlikimo projektą. Kol kas bendrovei projektas derinimui po pastabų nėra pateiktas.

Taip pat bendrovė iš savo pusės jau pasirašė Servitutų sutartis. Šiuo metu teisininkai tiesiogiai bendrauja su statytoju. Sugrįžusių pasirašytų sutarčių kol kas neturime“, – teigė R.Smalskė.

„Garda group“ perėmė visas pradinio statytojo UAB „Pilaitės terasos“ teises ir pareigas dėl daugiabučių gyvenamųjų namų projekto „Pilaitės terasos“ prijungimo prie Vilniaus miesto geriamojo vandens teikimo ir nuotekų tinklų infrastruktūros.

Jau minėtas trišalis susitarimas tarp „Vilniaus vandenų“, „Garda group“ ir Vilniaus miesto savivaldybės pasirašytas šių metų kovo 2 dieną.

Tai priedas prie 2019 m. vasario 13 d. geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo infrastruktūros objektų statybos sutarties, „kurio pagrindu statytojas (UAB „Garda group“) perėmė visas pradinio statytojo UAB „Pilaitės terasos“ teises ir pareigas dėl daugiabučių gyvenamųjų namų projekto „Pilaitės terasos“ prijungimo prie Vilniaus miesto geriamojo vandens teikimo ir nuotekų tinklų infrastruktūros ir kuriuo statytojas įsipareigojo pastatyti infrastruktūrą ir gauti iš bendrovės pažymą (pažyma, kuri patvirtina, kad statytojas įgyvendino visus prisijungimo sąlygų ir projekto sprendinių reikalavimus) ne vėliau kaip iki 2023 m. vasario 28 d.“

„2022 m. rugpjūčio 9 d. bendrovė statytojui išsiuntė informacinį pranešimą dėl geriamojo vandens ir nuotekų infrastruktūros įrengimo S.Grunau g. Vilnius, primenantį apie statytojo įsipareigojimus įgyvendinant projektą“, – teigiama „Vilniaus vandenų“ komentare.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./"Pilaitės terasos"
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./"Pilaitės terasos"

Sako tikrinantys nuolat

Aplinkosaugininkai kritikos savo atžvilgiu nelinkę prisiimti. Kaip teigiama Aplinkos apsaugos departamento (AAD) Vilniaus aplinkos apsaugos inspekcijos pareigūnų komentare, jie „patikrinimus vietoje vykdo nuolat, 2–3 kartus per savaitę, kurių tikslas – stebėti ir kontroliuoti, kad būtų vykdomas reguliarus nuotekų išvežimas ir aplinka nebūtų teršiama“.

Aplinkosaugininkų duomenimis, nuotekų išvežimo darbus vykdo UAB „Šilėja“, tai organizuojama kasdien.

AAD patikrinimus vietoje vykdo nuolat, 2–3 kartus per savaitę, jų tikslas – stebėti ir kontroliuoti, kad būtų vykdomas reguliarus nuotekų išvežimas.

„Taip pat informuojame, kad aplinkosaugininkams susisiekus su UAB „Garda group“, įmonės atstovas pateikė informaciją, kad šiuo metu vyksta projektavimo bei derinimo su „Vilniaus vandenimis“ darbai. Be to, „Garda gruop“ informavo, kad statybą leidžiantį dokumentą tikimasi gauti apie gruodžio mėnesį ir startuoti su darbais bei tikimasi iki 2023.02.28 pakloti tinklus“, – teigiama AAD komentare.

Departamentas tvirtina, kad „vadovaujantis Savivaldos įstatymu savivaldybė administruoja ir užtikrina viešųjų paslaugų teikimą gyventojams, nustatydama šių paslaugų teikimo būdą, taisykles ir režimą, steigdama biudžetines ir viešąsias įstaigas, savivaldybės įmones, akcines bendroves, įstatymų ir kitų teisės aktų nustatyta tvarka parinkdama viešųjų paslaugų teikėjus ir įgyvendindama viešųjų paslaugų teikimo priežiūrą ir kontrolę“.

O vadovaujantis Lietuvos Respublikos geriamo vandens ir nuotekų tvarkymo įstatymo nuostatomis, „geriamojo vandens tiekimą ir nuotekų tvarkymą gyventojams savivaldybės teritorijoje reguliuoja, planuoja ir organizuoja savivaldybių institucijos“.

„Garda group“ informavo, kad statybą leidžiantį dokumentą tikimasi gauti apie gruodžio mėnesį ir startuoti su darbais bei tikimasi iki 2023.02.28 pakloti tinklus.

Gali kloti ir žiemą, bet sunkiau

Pažadas pakloti tinklus yra, va tik laikas tiems darbams gana neįprastas – statybos leidimą gavus gruodį, kasti žemę teksią žiemą. Vis dėlto specialistai vien dėl to nelinkę iš anksto tvirtinti, kad projektas nebus įgyvendintas, nors gyventojai ir netiki.

Esą tinklai tiesiami sėkmingai ir žiemą, jeigu tai leidžia oro sąlygos – kai nėra stiprių šalčių, žemė neįšąla, darbai gali vykti. Tačiau dirbti žiemos sąlygomis yra sudėtingiau nei šiltuoju laikotarpiu, tai reikalauja papildomų resursų – specialios technikos, daugiau darbo valandų, taip pat specifinių įgūdžių ir darbuotojų pasirengimo.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./„Pilaitės terasos“
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./„Pilaitės terasos“

„Vilniaus vandenys“ bent kol kas irgi teigia neturintys priežasčių abejoti UAB „Garda group“, kadangi pastaroji kalbasi su bendrove, deda pastangas, laikosi įsipareigojimų ir numatytų terminų. Esą todėl šiuo metu nematoma rizikų, kad įsipareigojimų nebus laikomasi.

Nors rizika, kad žiema, jeigu bus atšiauri, pakoreguos darbų planus, esą išlieka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius