-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 04 06 /12:38

Vilnius šią savaitę planuoja skiepyti policininkus: galės penktadienį, norėtų jau antradienį

Vilniaus savivaldybė dar pirmadienio vakarą paskelbė, kad per tris velykinio savaitgalio dienas „Vaxzevria“ (buvusi „AstraZeneca“) vakcina paskiepyta 9,6 tūkst. gyventojų. Antradienį surengtoje nuotolinėje spaudos konferencijoje sostinės meras Remigijus Šimašius kalbėjo, jog planas vykdomas – jis įsitikinęs, kad 12 tūkst. žmonių pavyks paskiepyti, nors antradienį laisvų vietų dar yra.

R.Šimašius kalbėjo, kad laisvų vietų registracijai dar yra, todėl reikėtų norintiems pasiskiepyti dar mėginti registruotis – galbūt jie priklauso toms grupėms, kurioms skiepai šiuo metu priklauso. Tai pagyvenę žmonės, pedagogai, abiturientai, lėtinių ligų turintys žmonės.

Neatvykusių itin mažai

Per tris dienas suskiepyta beveik 9,7 tūkst. žmonių, neatvykusių – itin mažai, vos apie 3,5 proc., o tai dešimtimis kartų mažiau, nei tais atvejais, kai žmonės yra kviečiami ateiti skiepytis.

„Yra daug žmonių, kurie nori skiepytis ir jiems nesvarbu, kokia vakcina, gera žinia, antivakseriška propaganda neveikia arba veikia ne visus, tikrai yra žmonių, kurie nori skiepytis. Antra žinia yra ta, kad jau laikas pereiti prie arba masinio vakcinavimo, arba sudaryti daugiau sąrašų, paprastai sakanti, nuleisti amžiaus kartelę, kad būtų 60–65 m. grupė atidaryta, nes matome, kad ir rizikos veiksnys čia nemažas, grupė didelė, daug norinčių vakcinuotis. Policijos pareigūnai, ką ne kartą esu sakęs, kad reikia leisti jiems, kurie nori vakcinuotis.

Tai nereiškia, kad turime pamiršti tuos, kurie anksčiau jau atsidūrė prioritetinėse grupėse, jie galėtų bet kada registruoti patys, vaikai ar anūkai, artimieji galėtų juos registruoti“, – kalbėjo meras.

Sauliaus Žiūros / Vilniaus savivaldybės nuotr./R.Šimašius skiepijasi „Vaxzevria“ vakcina nuo koronaviruso
Sauliaus Žiūros / Vilniaus savivaldybės nuotr./R.Šimašius skiepijasi „Vaxzevria“ vakcina nuo koronaviruso

Tikisi pareigūnus skiepyti šią savaitę

R.Šimašius paminėjo policijos pareigūnus, kuriuos, anot jo, jau tikrai reikėtų skiepytis. „Pagal ministro įsakymą, iš 18 į 19 ir 20 grupes, o šioje yra ir policininkai, kasininkai bei daugybė kitų žmonių, galime pereiti po savaitės, kai bandėme paskiepyti 18 grupės atstovus, ką pradėjome daryti praeitą ketvirtadienį. Tai vėliausiai ketvirtadienį pakviesime šiai grupei priklausančius asmenis registruotis, o vėliausiai penktadienį jie galėtų registruotis“, – sakė meras.

R.Šimašius teigė, kad labai linkėtų priimti sprendimus, kurie leistų skiepijimą pradėti jau dabar, o ne laukiant savaitės pabaigos.

Jis pastebėjo, kad vidaus reikalų ministrė kreipėsi klausdama, gal Vilnius galėtų skiepyti policijos pareigūnus, nors esą tvarką, kada jie galėtų būti vakcinuojami, nusprendžia Vyriausybė ir sveikatos apsaugos ministras.

VIDEO: R. Šimašius: policijos pareigūnai Vilniuje bus pradėti skiepyti šią savaitę

Paprašytas pakomentuoti, kodėl kituose miestuose policijos pareigūnai jau skiepyti, R.Šimašius sakė negalįs to daryti, tačiau patikino, kad Vilnius laikosi nustatytos tvarkos.

„Jau kelias savaites kiekviename interviu kalbu apie policijos pareigūnus, kad juos reikia skiepyti, todėl labai kviečiu vidaus reikalų, sveikatos apsaugos ministrus patvirtinti naują tvarką“, – kalbėjo meras.

Apie pusė 80+ paskiepyti

Tai, kad Vilniuje dar nepasiskiepijo nė pusė vyresnių nei 80 metų žmonių, merui irgi kelia apgailestavimą, nors tai turbūt vienas geriausių rodiklių visoje Lietuvoje.

Aš esu tikras, kad 80–90 m. garbūs žmonės, pamatę, kad jų vaikai ir anūkai skiepijasi, saugiau jaučiasi, patys sugrįš ir labiau norės pasiskiepyti.

„Yra tokių šalių kaip Airija, Suomija, kur apie 90 proc. šios grupės žmonių jau paskiepyti. Aš galiu turėti tam tikrą įsivaizdavimą, kodėl taip atsitinka, bet mano supratimu, tai susiję visų pirma su tuo, kad daug gandų sklando, žmonės klauso visokių dalykėlių, tada vieni atsisako skiepytis, kiti atsisako tam tikra vakcina skiepytis.

Tiesą sakant, tikrai žinau, kad netrūksta ir tokių atvejų, Vilniuje ir ne Vilniuje, kai žmonėms skambinama, kviečiama skiepytis, bet tai nepanašu į aiškų kvietimą, o kartais tampa ir paprotinimu, kad gal palaukit kitos vakcinos. Tai labai norėtųsi, kad tokių atvejų nebūtų. Bet vienintelis vaistas to išvengti yra eiti pirmyn, skiepyti visus, kurie nori. Ir aš esu tikras, kad 80–90 m. garbūs žmonės, pamatę, kad jų vaikai ir anūkai skiepijasi, saugiau jaučiasi, patys sugrįš ir labiau norės pasiskiepyti. Tą jau pradedame matyti, kad tie, kurie atsisakinėjo vienu metu, dabar jau sako, kad gal reikėtų“, – kalbėjo meras.

Šią savaitę planuojama, kad Vilnius gaus 15–17 tūkst. „Pfizer-BioNTech“ vakcinos ir šiek tiek „AstraZeneca“, tikslus skaičius dar nežinomas, tačiau po antradienio turėtų likti dar apie 8 tūkst. šios vakcinos dozių. Tad šią savaitę sostinė ketina visus likučius suskiepyti.

Antradienio rytą Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje tebuvo 11 laisvų lovų COVID-19 ligoniams, nors skyriai jau išplėsti – jau 250 vietų. Pacientai jaunėja.

Skiepijo sklandžiai

3467 – tiek vilniečių pirmadienį gavo pirmą savo skiepą, o per tris šventinio Velykų savaitgalio dienas Vilniuje iš viso buvo paskiepyti 9,6 tūkst. asmenų. „Vaxzevria“ (buvusi „AstraZeneca“) vakcina Vilniuje skiepijama ir antradienį, todėl vilniečiai tebeturi galimybių registruotis ir gauti pirmą vakcinos dozę.

Pasirinkti tinkamą laiką ir vakcinacijos vietą galima svetainėje https://vakcina.vilnius.lt.

Pirmadienio vakarą išplatintame pranešime spaudai cituota Vilniaus savivaldybės administracijos direktorė Lina Koriznienė sakė, kad užtikrintai artėjama prie užsibrėžto tikslo paskiepyti 13 tūkst. žmonių per keturias dienas. Antradieniui buvo likę 1,5 tūkst. laisvų vietų, o savivaldybės turima duomenų bazę su asmens kodais vis atnaujinama, tad direktorė kvietė dar kartą pasitikrinti, ar jums nepriklauso skiepas.

Pirmadienį vakcinuotis registravosi kiek daugiau nei 3,6 tūkst. gyventojų, iš jų pasiskiepyti „Vaxzevria“ (buvusi „AstraZeneca“) vakcina neatvyko 148. „Šiems asmenims skirtos, bet nepanaudotos vakcinos nebus prarastos, jomis bus vakcinuojami kiti prioritetinėms grupėms priklausantys asmenys“, – rašė savivaldybė.

Ar priklausote vienai iš grupių, galima pasitikrinti šiame aprašyme – http://bit.ly/velykuvakcinosgrupes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius