-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 30

Plastiką fermoje Vilniaus rajone laikanti bendrovė: mes gaminame plyteles, o politikai – politikuoja

Šią savaitę Vilniaus rajone esančiuose Čekiškėse rastas plastikas – ne atliekos, o žaliava, iš kurio gaminamos plytelės. Taip tikina bendrovė „Countryplast“, pagaliau pakomentavusi situaciją po to, kai plastiką fermoje suradę politikai apkaltino juos čia laikant plastiko atliekas, o tam neišduotas leidimas. Politikai savo ruožtu jau kreipėsi į prokurorus, įvykį tiria ir aplinkosauga.
Plastikas fermoje Čekiškių kaime
Plastikas fermoje Čekiškių kaime / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Aptiko vicemeras ir Seimo narė

Kaip 15min rašė, antradienį Vilniaus rajone, Čekiškių kaime, fermoje, Vilniaus vicemeras konservatorius Valdas Benkunskas su Seimo nare Aiste Gedviliene aptiko kalnus plastiko atliekų. Vicemeras teigė, kad šiuo adresu joks juridinis asmuo nėra gavęs leidimo dirbti su atliekomis, todėl šis plastikas čia atsirado neteisėtai.

A.Gedvilienė ketvirtadienį pranešė kreipusis į Vilniaus apygardos prokuratūrą dėl galimai padarytos nusikalstamos veikos ir ikiteisminio tyrimo pradėjimo. Ji teigia turinti informacijos, jog plastiko atliekos iš Vilniaus mechaninio biologinio apdorojimo gamyklos buvo perduotos kitai bendrovei, o ši bendrovė perdavė plastiko atliekas tvarkymui bendrovei „Countryplast“.

„Tuo pačiu UAB „Countryplast“ galimai išdavė dokumentus, patvirtinančius plastiko atliekų sutvarkymą, tačiau šias plastiko atliekas sandėliavo minėtoje apleistoje fermoje, galimai neturėdama Taršos integruotos prevencijos ir kontrolės leidimo ir neatlikusi poveikio aplinkai vertinimo“, – teigta Seimo narės pranešime.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Plastikas fermoje Čekiškių kaime
Arno Strumilos / 15min nuotr./Plastikas fermoje Čekiškių kaime

„Nėra jokios žalos gamtai“

Kelias dienas tylėjusi bendrovė ketvirtadienį popiet atsiuntė savo komentarą 15min. Jame teigiama, kad jokios žalos gamtai čia nesama, fermoje sukrauta žaliava plytelėms, o nenaudojama gamybai ji šiuo metu dėl teisminių procesų.

Pateikiame visą bendrovės atsiųstą komentarą:

„Visų pirma norime pasakyti, kad įmonės veikla šiuo metu pilnu tempu nėra vykdoma dėl vis dar besitęsiančių teisminių ginčų (pvz., įmonė laisvai negali patekti į patalpas veiklos adresu, kur yra dalis įmonės įrangos). Ir nors ir yra tokia situacija, įmonė veikia ir laukia, kada po pasibaigusių teisinių ginčų galės veiklą atnaujinti. Būtent dėl teisinių ginčų ir turėjo būti sumažinti patiriami kaštai iki galimų mažiausių, pvz., turėjo būti sumažintas ir darbuotojų skaičius. Teisminiai ginčai jau artėja link pabaigos ir artimiausiu metu bus baigti. Nepriklausomai nuo jų baigties įmonė veiklą aktyvins (atnaujins), plės darbuotojų ratą ir, žinoma, priims sprendimą dėl produkcijos gamybos numatytu veiklos adresu arba veiklos perkėlimo ir optimizavimo kitoje vietoje.

Produkcija, kurią mes gaminame iš saugomų žaliavų, yra plytelės. Saugomos žaliavos mums labai svarbios ir yra reikalingos šioms plytelėms gaminti.

Produkcija, kurią mes gaminame iš saugomų žaliavų, yra plytelės. Jeigu įdomu, galime atsiųsti ir pačius plytelių pavyzdžius. Tiesiog dėl teisinių ginčų yra sustojusi jų gamyba. Saugomos žaliavos mums labai svarbios ir yra reikalingos šioms plytelėms gaminti. Mes jas saugome ne kur nors miške ar lauke, o laikome tvarkingai sudėtas patalpose. Čia nėra jokios žalos gamtai. Yra daugybė atvejų, kur kenčia gamta (ir dabar žiniasklaidoje aptariami atvejai ir kiti), o čia to nėra.

Patys pagalvokite, kodėl įmonė iš kitų nuomotųsi patalpas, jei tikslas būtų visiems laikams, kaip teigia politikai, palikti ir nieko nedaryti, kai už mažesnę nei per laikotarpį sumokėtą nuomos sumą jau būtų buvę galima įsigyti nuosavas patalpas. O todėl, kad tikslas niekuomet nebuvo palikti, tačiau laikinai pasaugoti, kol išsispręs teisminiai ginčai, kurie, deja, užsitęsė labai ilgai. Dar šiais metais būsite nustebinti, kokią galutinę produkciją galima sukurti ir pasiekti mūsų veikloje.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Plastikas fermoje Čekiškių kaime
Arno Strumilos / 15min nuotr./Plastikas fermoje Čekiškių kaime

Politikai politikuoja ir kuria sąmokslo teorijas, o mes dirbame. Suprantame, kad ūkinės veiklos nevykdantiems asmenims žaliavos gali vizualiai atrodyti nepatraukliai, tačiau šios žaliavos įmonės gamybiniame procese ir naudojamoje technologijoje be kitų galutinei produkcijai gauti reikalingų sudedamųjų dalių yra būtinos. Deja, kaip jau minėta, planas visiškai panaudoti žaliavas liko dar neįgyvendintas dėl užtrukusių teisminių procesų ir kitų konfliktinių situacijų. Neatmetame, kad pateiktas skundas yra vykstančių teisminių procesų ir kitų konfliktinių situacijų pasekmė/keršto forma. Kyla tik klausimas, ar ir politikai buvo įtraukti į keršto akciją. O institucijoms mes jau teikėme savo paaiškinimus dėl saugomų žaliavų. Bendradarbiausime su jomis ir toliau.

Tuo tarpu žiniasklaidos atstovus raginame šiek tiek progresyviau žvelgti į Lietuvos verslo galimybes pakartotiniame išteklių naudojime (kaip pramonės šakoje) ir įsipareigojame dar šiais metais (iki metų pabaigos), kad ginčijamose patalpose neliks nę kiek žaliavos, bus pagaminti aukštos kokybės gaminiai, o Jūs – pakviesti į atidarymą.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius