Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2019 10 26

Po gaisro Alytuje ketinama skirti ilgalaikį ypatingą dėmesį ugniagesių sveikatai

Dešimt dienų pavojingą gaisrą Alytuje gesinę ugniagesiai jo pasekmes, anot mokslininkų ir medikų, gali pajusti po kelerių metų. Todėl Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas svarsto galimybę skirti ypatingą dėmesį jų sveikatai – nustatyti dažnesnius sveikatos patikrinimus.
Ugniagesiai Alytuje pagaliau nebeturi ko gesinti
Ugniagesiai Alytuje pagaliau nebeturi ko gesinti / Nuotr. iš N.Cesiulio feisbuko profilio

Daugiau nei 300 žmonių, įskaitant tris dešimtis du mėnesius gaisrų gesinimo besimokiusius Ugniagesių gelbėtojų mokyklos kursantus kenksmingomis sąlygomis dešimt dienų gesino milžinišką gaisrą Alytaus padangų perdirbimo gamykloje „Ekologistika“.

Vienas patyręs ugniagesys, Ugniagesių gelbėtojų profesinės sąjungos vadovo Sauliaus Džiauto skaičiavimu, pavojingomis sąlygomis dirbo mažiausiai dvi paras.

VIDEO: Išskirtiniai kadrai: pirmą kartą parodė, ką mato su gaisru Alytuje kovojantys ugniagesiai

Visuomenės sveikatos centro atstovė Asta Razmienė yra teigusi, kad degant padangoms į orą patekusios kenksmingos dalelės pasižymi ilgalaikiu poveikiu. Tai reiškia, kad net jei dabar ugniagesiai nejaučia simptomų, niekas negali garantuoti, kad žygdarbis gesinant gaisrą jų sveikatai neatsilieps po kelerių metų.

„Kiek kainuos žmonių sveikatos sutrikimai? Visos šitos medžiagos pasižymi lėtiniu poveikiu, gali sukelti įvairius vėžinius susirgimus ateityje“, – 15min studijoje kalbėjo Visuomenės sveikatos centro atstovė Asta Razmienė.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Asta Razmienė, visuomenės sveikatos saugos specialistė
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Asta Razmienė, visuomenės sveikatos saugos specialistė

Vidaus reikalų ministerija nurodė, kad gaisrą Alytuje gesinusių ugniagesių sveikata bus papildomai patikrinta artimiausiomis savaitėmis. Taip pat Alytuje gesinimo darbus atlikusiems pareigūnams ugniagesiams gelbėtojams bus suteikta galimybė gauti 10 dienų trukmės stacionarinę reabilitaciją reabilitacijos įstaigose. Pareigūnams bus suteiktos Statute numatytos atostogos.

„Darysime viską, kad Alytuje savo jėgas atidavę ugniagesiai gautų visą įmanomą pagalbą, taip pat ir psichologinę“, – sakė Vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento direktoriaus pavaduotojas Mindaugas Kanapickas 15min nurodė, kad įprastai ugniagesių sveikata privalomai yra tikrinama kartą per metus.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mindaugas Kanapickas ir Rita Tamašunienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mindaugas Kanapickas ir Rita Tamašunienė

Šiuo atveju, pasak jo, svarstytina numatyti, kad Alytaus gaisrą gesinę ugniagesiai tokią patikrą atliktų dukart per metus.

„Dabar, jei mokslininkai apie tai kalba, aišku, reiktų diskutuoti ir su profesinių sąjungų atstovais, ir su medikais. Jei yra pagrįstos nuomonės, kad ligos gali užklupti po kelerių metų, tai mes kalbėtume su VRM Medicinos centru apie atskiro ugniagesių sąrašo sudarymą. Galbūt jų sveikata gali būti profilaktiškai tikrinama dukart per metus“, – teigė M.Kanapickas.

Kol kas medikų pagalbos prireikė keturiems gaisrą Alytuje gesinusiems ugniagesiams – trims buvo nustatytas pervargimas, vienas gaisre susižeidė koją.

Kad gaisras gali turėti skaudžių pasekmių žmonėms ir gamtai, galima spręsti ir iš to, kad penktadienį gauti pirmieji gaisro paveiktoje teritorijoje gauto pieno laboratorinių tyrimų rezultatai. Nustatyta, kad dioksinų suma viršija didžiausią leistiną koncentraciją.

Dioksinai – toksiškų organinių junginių grupė, pasižyminti kancerogenišku ir mutagenišku poveikiu. Jie tirpsta riebaluose, organiniuose tirpikliuose, netirpsta vandenyje. Aplinkoje sklinda daugiausia oru, prilipę prie dulkių dalelių.

Taip pat Valstybinė maisto ir veterinarijos inspekcija yra nustačiusi, kad dėl gaisro poveikio už 6 km nuo gaisro židinio krito zuikis. Tarnyba tiria dėl ko Alytaus apylinkėse praėjusią savaitę krito paukščiai, dar vienas zuikis ir stirna.

VIDEO: Užgesinę gaisrą Alytuje ugniagesiai netramdė emocijų: į orą mėtė savo vadą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius