Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 06

Po Helovino ir Vėlinių prie konteinerių liko daugybė butelių: gyventojai pyksta, kad laiku jų neišveža

Vilniaus Didlaukio g. 42 gyventojai tvirtina jau ne kartą buvę priversti kreiptis pagalbos tvarkant atliekas naujai įrengtose pusiau požeminių konteinerių aikštelėse. Tikru sąvartynu jos virto ir po ilgojo savaitgalio, kai dalis lietuvių šventė Heloviną, kiti minėjo Vėlines, o aplink konteinerį prisikaupė daugybę butelių ir šukių. Tačiau Vilniaus savivaldybė atsakomybės kratosi.
Netvarka šalia stiklo konteinerio Didlaukio g.
Netvarka šalia stiklo konteinerio Didlaukio g. / Ritos Gagiškienės nuotr.

Pyksta dėl netvarkos

Rita Gagiškienė, kaip teigia – Didlaukio g. gyventojų vardu, jau yra parašiusi ne vieną skundą dėl netinkamai tvarkomų atliekų šalia namų. Savo pyktį gyventojai nukreipė į Vilniaus miesto savivaldybę ir jos įmonę „Vilniaus atliekų sistemos administratorius“ (VASA): „Mes, Didlaukio g. gyventojai, jau nebegalime toleruoti Jūsų neatsakingo požiūrio į problemas, biurokratinio atsirašinėjimo, kuriuo niekaip nesprendžiamos šiukšlių tvarkymo problemos Vilniaus mieste ir mūsų, Baltupių, mikrorajone.

Informuojame apie eilinę betvarkę mūsų kieme po ilgojo savaitgalio, t. y., nuo 2020-11-02 (foto 2020-11-04 dienos pridedamos), Didlaukio g. 42 namo kieme vėl stiklo sąvartynas, nes konteineris perpildytas, tai stiklo atliekos tarp konteinerių ir po daugiabučių kiemus voliojasi jau trečia para...“

Nebegalime toleruoti Jūsų neatsakingo požiūrio į problemas, biurokratinio atsirašinėjimo, kuriuo niekaip nesprendžiamos šiukšlių tvarkymo problemos Vilniaus mieste ir Baltupių rajone.

Ponios Ritos teigimu, „VASA“ apie tai informuota dar antradienį, lapkričio 3 dieną, reikalaujant, kad kuo skubiau tvarkytų, tačiau per kelias dienas nei atsakymo, nei kokios nors reakcijos žmonės taip ir nesulaukė, o esą stiklo šukių kalnas pavojingai auga toliau.

„VASA“ savo darbą atlieka ypač aplaidžiai, todėl manytume, kad situacija nėra valdoma. Jokios konteinerių apsaugos, priežiūros, kamerų nėra, niekas nestebi, kad šiais konteineriais naudojasi ir čia negyvenantys asmenys, statybinėmis, stambių gabaritų, stiklo atliekomis dažnai atsikratoma atvežus jas automobiliais ir pan., niekaip nebaudžiami realūs aplinkos teršėjai, jie nėra niekaip identifikuojami, o mokesčiais apkraunami visi gyventojai jų apie tai neinformavus“, – piktinosi R.Gagiškienė.

Moters teigimu, gyventojams jau pabodo ši nuolatinė betvarkė, kuri atsirado, kai šalia jų namų buvo įrengta pusiau požeminių konteinerių aikštelė – o tai esą padaryta su gyventojais nesitarus, jų neinformavus ir negavus sutikimo.

Ritos Gagiškienės nuotr./Netvarka šalia stiklo konteinerio Didlaukio g.
Ritos Gagiškienės nuotr./Netvarka šalia stiklo konteinerio Didlaukio g.

„Daugybę prašymų ir pranešimų nuo 2019 m. apie situaciją šioje aikštelėje esame išsiuntę įvairioms institucijoms ir įvairiais kanalais – reakcija tik valdiški atsirašinėjimai, o problema, akivaizdu, lieka mums patiems. Dažnai Jūsų atsakymai į oficialius gyventojų prašymus padėti yra tarsi pasityčiojimas iš čia gyvenančių ir dėl Jūsų kaltės didžiausius nepatogumus kenčiančių žmonių, nesiūlant jokios realios pagalbos ar sprendimų, kaip problemą spręsti.

Todėl šiuo metu svarstome dėl savivaldybės ir jos institucijų darbo aplaidumo kreiptis į teismą pateikiant ieškinį dėl gyventojų teisių pažeidimo, nesaugios gyvenamosios aplinkos sukūrimo, gyventojų būstų vertės sumenkinimo, kieme įrengus viešąjį sąvartyną ir jo tinkamai neprižiūrint“, – piktų žodžių negailėjo R.Gagiškienė.

Atsakinga ne savivaldybė

15min kreipėsi į Vilniaus miesto savivaldybę ir bendrovę „VASA“ dėl komentaro. Kaip paaiškėjo, ne savivaldybė ir jos įmonė šioje situacijoje turėtų prisiimti kaltę.

Vytautas Budreika, savivaldybės Energetikos skyriaus patarėjas, tvirtina, Vilniaus miesto savivaldybė neturi sutartinių įsipareigojimų su stiklo atliekų vežėjais, todėl tokiais atvejais gali tik atkreipti jų dėmesį ir paprašyti išvežti bei laikytis grafiko: „Tai ir buvo padaryta. Perpildyti konteineriai jau išvežti.“

Sutarimo kol kas nepavyksta pasiekti, nes pakuočių organizacijos atsisako užtikrinti tokį aptarnavimo dažnumą, kokį nurodo savivaldybė.

Miestas vis dėlto norėtų situaciją keisti. „Už stiklo pakuočių išvežimą yra atsakingos vadinamosios pakuočių organizacijos, kurios turi sutartinius įsipareigojimus su vežėjais. Savivaldybė jau ne vieną kartą siūlė Aplinkos ministerijai, kad pakuočių atliekų tvarkymas turėtų būti perduotas savivaldybės žinion, kaip ir mišrių komunalinių atliekų tvarkymas.

Šiuo metu vyksta derybos su pakuočių organizacijomis, kad savivaldybė taptų sutarties šalimi pakuočių vežime. Tačiau sutarimo kol kas nepavyksta pasiekti, nes pakuočių organizacijos atsisako užtikrinti tokį aptarnavimo dažnumą, kokį nurodo savivaldybė“, – teigė V.Budreika.

Jis vis dėlto atkreipė dėmesį, kad nuotraukose matomi vaizdai turėtų būti priekaištas ne tik atliekų tvarkytojams ar juos prižiūrinčioms institucijoms, bet ir patiems žmonėms: „Taip pat reikia paminėti, kad nuotraukoje matome, kad prie konteinerio yra padėtos ne tik stiklo pakuočių atliekos, bet ir stiklas, langų stiklai ir kiti stiklo gaminiai, kuriems šis konteineris yra neskirtas. Tokias atliekas reikia nuvežti į Didelių gabaritų atliekų surinkimo aikšteles.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius