Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 09 22

Šiukšliavežis vietoj žadintuvo: nuolatinio naktinio triukšmo įsiutinti žmonės reikalauja kito atliekų vežėjo

Santariškių gyventojai tvirtina nebegalintys kęsti nuolat naktimis juos pažadinančio triukšmo, kurį kelia atliekas išvežančios bendrovės „Ekonovus“ sunkvežimiai. Todėl kreiptasi į Vilniaus miesto savivaldybę su reikalavimu pakeisti atliekų vežėją, esą su tokiomis ir panašiomis problemomis rajone susiduriama pirmą kartą. Bendrovė tikina, kad su sunkumais susiduria ir ji.
„Ekonovus“ mašina Santariškėse sekmadienio rytą
„Ekonovus“ mašina Santariškėse sekmadienio rytą / 15min skaitytojo nuotr.

Žadina naktį ar paryčiais

Santariškių seniūnaitis Donatas Giknius tvirtina, kad atliekų vežimą jų rajone perėmus „Ekonovus“ su naktiniu triukšmu gyventojai priversti taikstytis nuolat. Darbo savaitės vidury atliekos vežamos naktį, savaitgaliais, kai dirbantys įprastai žmonės galėtų sau leisti pamiegoti.

„Rašau jums iš Santariškių. Ir vėl pažadintas, nors savaitgalį galėjau pamiegoti dar bent 1,5 val. ilgiau. O to kaltininkė – piktybinė, triukšmo prevencijos taisyklių nesilaikanti, į gyventojus ir savivaldybės raštus spjovusi įmonė „Ekonovus“.

Aš rašau jums laišką jau po kelių minučių, kai 07:42 val. buvo triukšmingai išvežtos mano kiemo šiukšlės. Bet šį šiukšliavežį girdžiu ir kitame rajono gale, traukiančią šiukšles iš kitų namų požeminių šiukšlių konteinerių.

Toks įspūdis, kad per ramybės valandas atsiųsta pati garsiausia, gal net techniškai netvarkinga mašina, su į korpusą tabaluojančiomis grandinėmis, džeržgiančiais ir cypiančiais mechanizmais. „Ačiū“ „Ekonovus“ – jūs tikras pavyzdys, pelno siekiančios neatsakingos įmonės“, – tokį pasipiktinimo kupiną laišką bendrovei, Vilniaus savivaldybei ir jos įmonei „Vilniaus atliekų sistemos administratorius“ (VASA) nusiuntė Santariškių seniūnaitis.

Rašau jums iš Santariškių. Ir vėl pažadintas, nors savaitgalį galėjau pamiegoti dar bent 1,5 val. ilgiau.

Pažeidimai kartojasi

D.Gikniaus teigimu, šie pažeidimai yra besikartojantys, todėl gyventojai įtaria, kad piktybiniai: „Nei su vienu ankstesniu šiukšlių vežėju neturėjome tokių ir tiek daug problemų. Pavargome kovoti – tai trunka jau metus.

Prašome Vilniaus miesto savivaldybę griežčiausiu būdu nubausti vežėją. Taip pat prašome nutraukti sutartį su šiuo vežėju mūsų rajone ir parinkti kitą vežėją, nes šio vežėjo geranoriškumu ir galimybėmis pasitaisyti, mes nebetikime.“

Kaip seniūnaitis sakė 15min, kiekvieną mėnesį skundai plaukia į atsakingas institucijas, tačiau sprendimo taip niekas ir neranda. Esą VASA atsiunčia standartinį atsakymą, kad bendrovei nurodyta laikytis taisyklių ir imtis priemonių pakeičiant atliekų surinkimo aptarnavimo laiką. O taisyklėse nurodoma, kad darbo dienomis nuo 22 iki 7 val. ir savaitgaliais bei švenčių dienomis nuo 22 iki 9 val. Išvežti atliekas galima tik nekeliant triukšmo, trikdančio asmenų ramybę, poilsį ir darbą. Kitu atveju būtinas atskiras savivaldybės administracijos leidimas.

Algimanto Barzdžiaus nuotr./Konteineriai
Algimanto Barzdžiaus nuotr./Konteineriai

„Vežėjas taip pat informuotas apie gręsiančią administracinę atsakomybę“, – savo atsakyme gyventojams teigia VASA atstovai.

„Ekonovus“ gyventojų paprastai atsiprašo: „Pakartotinai perspėsime darbuotojus, kad laikytųsi Triukšmo prevencijos viešosiose vietose taisyklių, patvirtintų Savivaldybės tarybos 2007 m. rugsėjo 12 d. sprendimu, kad nevežtų atliekų darbo dienomis nuo 22 iki 7 val. (savaitgaliais ir švenčių dienomis nuo 22 iki 9 val.). Atsiprašome už nepatogumus, ateityje pasistengsime užtikrinti, kad tokios problemos nepasikartotų.“

Skundėsi gyventojai ir metų pradžioje: tuomet juos irgi žadino ne žadintuvai, o šiukšliavežės, nes surinkti atliekų jos į Santariškes kartais atvažiuodavo itin anksti – 3, 4 ar 5 val. nakties.

Plačiau skaitykite čia: Šiukšles veža ir 3 val. nakties: triukšmo neapsikentę Vilniaus gyventojai skundžia vežėjus.

Savivaldybė sutarties nenutrauks

Vilniaus savivaldybė tvirtina, kad galimybių nutraukti sutartį su vežėju, kaip reikalauja gyventojai, ji neturinti, nors pripažįsta skundų sulaukusi ne vieno.

„Savivaldybės administracija neturi galimybių nutraukti sutartį su vežėju dėl to, kad jis netinkamai aptarnauja kelis rajono namus, nes sostinėje atliekų vežimas vyksta pagal zonas ir konkursai yra skelbiami visai zonai. Bendrovė „Ekonovus“ veža atliekas iš kelių zonų. Pastaraisiais mėnesiais užfiksuota po keliolika nusiskundimų iš gyventojų dėl bendrovės „Ekonovus“ keliamo triukšmo išvežant atliekas“, – komentuoja savivaldybė.

Savivaldybė neturi galimybių nutraukti sutartį su vežėju dėl to, kad jis netinkamai aptarnauja kelis rajono namus, nes sostinėje atliekų vežimas vyksta pagal zonas ir konkursai yra skelbiami visai zonai.

Jos teigimu, atliekų vežėjai negali darbo dienomis vežti atliekų anksčiau nei 7 val. ryto, savaitgaliais – tik nuo 9 val.

„Nuo sausio mėn. nusiskundimų gerokai sumažėjo, pvz., sausį jų buvo – 35, o rugpjūtį – 14. Tad galime teigti, kad situacija gerėja. Nepaisant to, gavus skundus dėl triukšmo taisyklių pažeidimų vykdome tyrimą, atsakingi asmenys baudžiami, o vežėjas dar kartą informuojamas, kad laikytųsi Triukšmo prevencijos viešosiose vietose taisyklių“, – tvirtina Vilniaus miesto savivaldybė.

Priminė apie sunkumus

Ramūnas Papinigis, l.e.p. „Ekonovus“ Vilniaus padalinio vadovas, dar kartą atsiprašė Santariškių gyventojų dėl kilusių nepatogumų.

„Vilniaus mieste vis dar susiduriame su probleminėmis vietomis, kuriose „Ekonovus“ darbuotojams apsunkintos galimybės ištuštinti atliekų konteinerius. Šie būna arba užstatyti automobiliais, arba būna užblokuoti privažiavimai ir mūsų sunkiasvorės transporto priemonės neturi galimybės jų pasiekti. Kadangi Santariškės yra tankiai apgyvendintas sostinės mikrorajonas, veždami atliekas su problemomis susiduriame ir šioje miesto dalyje.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Pusiau požeminis konteineris
Luko Balandžio / 15min nuotr./Pusiau požeminis konteineris

Dėl apsunkintų privažiavimų prie konteinerių jų ištuštinimas neretai užtrunka gerokai ilgiau nei įprastai, todėl atsiranda vėlavimai ir mes nespėjame pagal sudarytą atliekų išvežimo grafiką. Nenorėdami palikti perpildytų konteinerių ir siekdami užtikrinti švarą bei tvarką mieste, vykdome papildomus atliekų išvežimus tiek ryte ar vakare ne tik darbo dienomis, bet ir savaitgaliais“, – situaciją komentavo R.Papinigis.

Jo teigimu, klausimas dėl užstatytų atliekų konteinerių ne kartą buvo aptartas su Vilniaus miesto savivaldybe bei VASA. „Nors gyventojai yra nuolat informuojami ir raginami neužstatyti privažiavimų prie konteinerių, ši problema vis dar nėra iki galo išspręsta. Labai tikimės iš vilniečių supratingumo, kadangi bendradarbiaudami visi kartu galime ne tik pasirūpinti tvarka mieste, bet ir užtikrinti gyventojų gerovę“, – teigė „Ekonovus“ Vilniaus padalinio laikinasis vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius