Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 10 05

Po Lietuvos iniciatyvos Rusijos teismas pasitraukė iš tarptautinės organizacijos

Po Lietuvos iniciatyvos dėl šalinimo iš Pasaulio konstitucinės justicijos konferencijos (PKJK) Rusijos konstitucinis teismas pasitraukė iš šios tarptautinės organizacijos, paskelbė Konstitucinis Teismas (KT).
Teismai
Teismai / 123RF.com nuotr.

Indonezijoje vykstant PKJK kongresui, prieš Rusijos dalyvavimą organizacijoje protestuojantis KT savo delegacijos nesiuntė, tačiau pateikė siūlymą dėl statuto pataisos, kuri leistų lengviau pašalinti šios organizacijos principus pažeidžiančios šalies narystę.

Kaip skelbia KT, būdamas PKJK Biuro nariu jis kartu su Latvijos ir Moldovos teismais iškėlė Rusijos ir Baltarusijos teismų narystės stabdymo klausimą. Lietuva ir anksčiau teikė tokias iniciatyvas, tačiau jos nebuvo tiekiamos balsuoti Generalinei asamblėjai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lietuvos Respublikos Konstitucinis Teismas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lietuvos Respublikos Konstitucinis Teismas

Šįkart Lietuva pateikė pataisas, kad narystės klausimas būtų teikiamas svarstymui nei tik PKJK Biuro, bet ir penktadalio PKJK narių iniciatyva. KT praneša, kad dėl šio PKJK statuto pakeitimo bus balsuojama spalio 6 dieną vyksiančiame Generalinės asamblėjos posėdyje.

Anot KT, nelaukdamas sprendimų dėl minėtų pasiūlymų, Rusijos konstitucinis teismas PKJK nariams išplatino pareiškimą, kuriuo minėtas iniciatyvas iškėlusius konstitucinius teismus, tame tarpe ir Lietuvos, apkaltino nuolatiniu politikavimu.

Taip pat Rusijos konstitucinis teismas pareiškė, kad kad nuo spalio 4 dienos pasitraukia iš PKJK. Pasak pranešimo, tokiomis pačiomis aplinkybėmis anksčiau Rusijos konstitucinis teismas pasitraukė iš Europos konstitucinių teismų konferencijos (EKTK).

PKJK – viso pasaulio valstybių konstitucinės kontrolės institucijas telkianti organizacija. Jai priklauso per 110 konstitucinės justicijos institucijų iš Europos, Afrikos, Amerikos, Azijos, Australijos žemynų. Lietuvos Konstitucinis Teismas yra PKJK Biuro narys nuo pat šios organizacijos statuto įsigaliojimo 2011 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius