Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 09 28

Po neramumų Ruklos pabėgėlių priėmimo centre stiprinama apsauga

Po savaitgalį Ruklos pabėgėlių priėmimo centre (RPPC) kilusių neramumų stiprinama čia įrengto laikino modulinių namelių miestelio apsauga. Kol kas savo pareigūnų skaičių padidino Viešojo saugumo tarnyba (VST), tikimasi ir Kalėjimų departamento pareigūnų įsitraukimo, o priklausomai nuo pastarųjų skaičiaus, pajėgas vėliau dar kartą padidinti galėtų ir VST.
Pabėgėlių priėmimo centras
Pabėgėlių priėmimo centras / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Pajėgų poreikis dar tikslinamas

VST vadas Ričardas Pocius antradienį 15min sakė, kad kol kas šios tarnybos pajėgumai padidėjo vienu ekipažu – trimis ginkluotais pareigūnais su transporto priemone.

Taip pat šiuo metu jau pradėti procesiniai veiksmai, kad būtų galima pasitelkti ir Kalėjimų departamento pareigūnus.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ričardas Pocius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ričardas Pocius

„Tik tiek kol kas, bet laukiame Kalėjimų departamento pasitelkimo. Kai jau bus aišku, kiek ir kas, tada žinosime, kiek pajėgumai padidės“, – teigė jis.

Kalėjimų departamentas nusiteikęs padėti

Kalėjimų departamento atstovė Irmina Frolova 15min informavo, kad kol kas nėra sulaukta oficialaus vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės sprendimo dėl papildomų pareigūnų pasitelkimo. Sulaukus jo, departamento vadovybė galėtų inicijuoti savanorių paiešką.

„Departamentas yra nusiteikęs siųsti savanorius, bet kol kas nėra vidaus reikalų ministrės sprendimų, kad būtų paprašyta dėl poreikio“, – sakė I.Frolova.

Iki šiol departamentas VST talkino Rūdninkų poligone veikusioje stovykloje, ten nuolat budėjo keli Kalėjimų departamento pareigūnų ekipažai. Netrukus taip pat turėtų būti sudarytos kelios pamainos ir buvusiuose Kybartų pataisos namuose, į kuriuos perkelti tie patys Rūdninkuose gyvenę migrantai.

Pataisos pareigūnai prie objektų apsaugos prisijungia tik savanoriškai, ne savo tiesioginio darbo metu. Kaip pabrėžė I.Frolova, kitokio būdo juos įpareigoti ar jiems nurodyti departamentas neturi.

VST vadas sakė, kol kas negalintis tiksliai įvardinti, kiek pareigūnų centro apsaugai iš viso reikėtų.

Dėl infrastruktūros trūkumo apsauga sudėtinga

R.Pociaus teigimu, Ruklos pabėgėlių priėmimo centro apsaugą apsunkina tai, kad jame nėra įrengta beveik jokios apsaugos infrastruktūros.

„Matote, ten nėra apsaugos priemonių jokių – ten ne kalėjimas, nėra jokių IT ar skaitmeninių apsaugos technologijų, tos tvoros ne žmonėms saugoti pritaikyti. Tai ir atsiliepia į gyvąją jėgą.

Su gyvąja jėga yra sunku skaičiuoti, nes rankom susikibę neapjuosime objekto arba prie kiekvieno pabėgėlio nepastatysime po pareigūną, nors noras toks didelis būtų“, – sakė jis.

Anot R.Pociaus, tarnyba stengsis sutelkti optimalias pareigūnų pajėgas, kad būtų užtikrintas objekto perimetro stebėjimas ir reakcija į pažeidimus bei pasišalinimus.

VST pareigūnai Rukloje budėti pradėjo nuo rugsėjo vidurio – tos dienos, kai pradėta vežti migrantus į šalia centro pastatytus papildomus modulinius namelius.

„Sulig ta diena, su tuo rytu mes pradėjome saugoti“, – sakė R.Pocius.

Iki tol centre migrantai gyveno gana laisvai, iš centro galėjo išeiti ir privalėjo iki vakaro į jį sugrįžti, o dedikuotos apsaugos centre nebuvo – į pažeidimus reaguodavo vietos policija.

Moduliniuose nameliuose – nuo rugsėjo vidurio

Rugsėjo viduryje į Ruklos PPC teritorijoje pastatytus modulinius namelius buvo perkelti pirmieji gyventojai, iš viso čia jų galės būti apgyvendinta iki 400.

Rukloje apgyvendinami tik migrantai iš pačių pažeidžiamiausių grupių – šeimos, suaugusieji su vaikais ar neįgalieji.

Dar neišplėstame pabėgėlių priėmimo centre iki tol gyveno apie 300 migrantų. Tai – didžiausias skaičius, kiek šis centras gali priimti. Žmonių skaičius Rukloje pastaruosius kelis mėnesius nuolat ir sparčiai augo. Anksčiau skelbta, kad gegužės mėnesį centre gyveno tik apie 80 užsieniečių, rugpjūtį – jau per 180.

Į Lietuvą šiemet neteisėtai atvyko daugiau kaip 4,1 tūkst. migrantų, tačiau šalyje likusiųjų skaičius yra keliais šimtais mažesnis. Daugiau kaip pusę jų, ministerijų duomenimis, sudaro pažeidžiami asmenys: šeimos su vaikais, neįgalieji.

Praėjusį savaitgalį centre kilo neramumai, vėliau pranešta, kad iš Ruklos pasišalino 21 migrantas. Dalis jų buvo sulaikyta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius