Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 28 /2020 03 29

Šeštadienį – 12 naujų koronaviruso infekcijos atvejų, iš viso – 394, Klaipėdoje dar keli sunkūs ligoniai

Šeštadienį vakare nuo koronaviruso užgeso septinto paciento gyvybė, pranešė Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas. Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos duomenimis, iš viso šiuo metu Lietuvoje patvirtinti 394 užsikrėtimo koronavirusine infekcija (COVID-19) atvejai.
Iš viešbučio „Urbihop“ paleidžiami izoliacijoje laikyti žmonės
Patikra / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.
Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Vilniuje nusileido specialus lėktuvas iš Londono

00:21

Šeštadienį prieš vidurnaktį Vilniuje nusileido specialaus lėktuvas su lietuviais iš Londono.

Orlaivis nusileido 23.27 val., juo atvyko 208 keleiviai, BNS informavo Lietuvos oro uostų atstovė Lina Beišinė.

Specialūs ministerijos organizuojami skrydžiai Jungtinėje Karalystėje dėl koronaviruso pandemijos įstrigusiems piliečiams rengiami ir sekmadienį bei antradienį.

Siekiant suvaldyti koronaviruso plitimą, atšaukti dauguma reguliarių skrydžių, todėl Vyriausybe bei šalies diplomatai organizuoja specialius reisus namo negalintiems grįžti lietuviams iš įvairių pasaulio vietų.

Visiems grįžusiesiems į Lietuvą privalomas 14 dienų karantinas, už jo pažeidimą gresia teisinė atsakomybė.

Klaipėdos ligoninės Akių ligų skyriuje koronavirusas nustatytas dar keliems ligoniams

22:03

Koronaviruso židiniu tapusiame Klaipėdos universitetinės ligoninės Akių ligų skyriuje koronavirusas nustatytas dar keliems sunkiomis lėtinėmis ligomis sergantiems pacientams.

„Tiksliai nepasakysiu, bet jų yra penki–šeši“, – BNS šeštadienio vakarą sakė ligoninės vyriausiasis gydytojas Vinsas Janušonis.

„Jų būklės, kadangi ten dauguma yra pacientai paliatyvios (slaugos–BNS), tie, kurie nei kalba, nei juda, be abejonės, jų būklės yra sudėtingos, bet jokiais būdais ne dėl viruso“, – sakė jis.

Pasak ligoninės vadovo, visi pacientai, kuriems nustatytas virusas, iš karto buvo perkelti į kitą skyrių.

Akių ligų skyriuje šiuo metu gauti jau visų pacientų tyrimai dėl koronaviruso, tačiau dar laukiama rezultatų dėl kito atvejo, kai koronavirusas nustatytas šios ligoninės gydytojui neurochirurgui.

„Šaltinis – visiškai neaiškus, jokių kontaktų, kiek mums pavyko nustatyti, neturėjo. Ten pacientams taip pat paimti tyrimai, bet jų atsakymus turėsime rytoj ryte“, – sakė V.Janušonis.

Tiriama 13 su chirurgu kontaktą turėjusių pacientų, jie – po operacijų, todėl irgi gana sunkios būklės.

„Ten yra po operacijų galvos smegenų pacientai. Jie, be abejonės, sunkūs, bet kito profilio“, – sakė jis.

V.Janušonis teigė besitikintis, kad šie pacientai virusu užsikrėtę nebus, nes su jais gydytojos bendravo būdamas su pilna apsauga.

Ligoninėje saviizoliacijoje šiuo metu yra apie 40 medicinos personalo, tačiau dalis jų nesusiję su ligoninėje nustatytais koronaviruso atvejais.

Koronavirusas nustatytas septyniems slaugytojams, penkiems gydytojams ir trims pagalbiniams ligoninės darbuotojams. Jie, vadovo teigimu, jaučiasi gana neblogai.

Židinys – Akių ligų skyrius

Šeštadienį mirė ligoninės Akių ligų skyriuje gydytas senyvo amžiaus ligonis. Pasak V.Janušonio, koronavirusas jam nustatytas atliekant profilaktinį skyriaus pacientų patikrinimą.

Pacientas, pasak ligoninės vadovo, turėjo daug kitų sunkių ligų ir buvo slaugomas.

„Sunku nustatyti šaltinį, bet tikėtina, kad tai yra skyriuje užsikrėtęs“, – sakė jis.

Tai antras miręs šio skyriaus ligonis šią savaitę. Palaikomojo gydymo ir paliatyviosios pagalbos skyriaus pacientai į Akių ligų ir kitus skyrius perkelti siekiant atlaisvinti vietos Infekcinių ligų korpuse, kur šiuo metu gydomi koronavirusu sergantys pacientai.

„Mes visą eilę skyrių uždarėme ne dėl to, kad yra virusas, o dėl to, kad reikėjo perkelti pacientus“, – pabrėžė jis.

Pasak V.Janušonio, tuo metu nebuvo žinoma, kad šiame skyriuje virusas galėjo pasklisti per saviizoliacijos nesilaikiusius sutuoktinius.

„Tai, kad grįžę nesiizoliavo, grįžęs vyras iš Vokietijos, kas gali numatyti? Čia kaip stichinė nelaimė. (...) Mūsų darbuotojos vyras buvo, mes patikrinome ją, kada pradėjo seniau sloguoti. Susirgo daktarė, pradėjome aiškintis, iš kur galėjo būti. Tada patikrinome šitą moterį, ji sirgo, tada norėjome vyrą, bet vyras atsisakė, tai paskui vos ne su policija. Kadangi vyras sirgo, tapo aišku iš kur visa tai“, – pasakojo ligoninės vadovas.

„Mes pacientus, kas paėmė į namus, mėginome visus atiduoti, kada atsirado grėsmė, tačiau tam tikras skaičius liko, kurių niekas negalėjo paimti: žmonės neturėjo sąlygų ar kiti dalykai“, – sakė jis.

Vis dėlto, anot V.Janušonio, Klaipėdos ligoninės, taip kaip Ukmergėje, uždaryti kol kas nesirengiama, bet jis nesiryžo prognozuoti, kaip situacija klostytis vėliau.

„Uždarymas kol kas negresia, bet gi niekas negali garantuoti, kas ir kaip. Du paskutiniai gydytojai jokių kontaktų su niekuo neturėję – nei su sergančiais, nei su niekuo“, – sakė ligoninės vadovas.

Ligoninėje koronavirusas nustatytas ir Pulmonologijos skyriuje gulėjusiam ligoniui, bet patikrinus visus su juo kontaktavusius medikus bei kitus pacientus, daugiau atvejų nenustatyta.

Lietuvoje koronavirusas nustatytas 394 žmonėms, septyni žmonės mirė, vienas pasveiko.

Šeštadienio ryto duomenimis, iki šiol iš viso ištirta 6,9 tūkst. ėminių dėl įtariamo koronaviruso. 

Į karantiną siunčiamiems Alytaus greitosios darbuotojams už tai nemokama

22:00

Po kontakto su koronavirusu užsikrėtusia kolege į karantiną siunčiami Alytaus rajono greitosios medicinos pagalbos stoties darbuotojai turi pasirašyti, kad darbo užmokestis už tą laikotarpį jiems nebus mokamas, LRT televizijai pasakojo šios stoties medikė.

Be to, jos teigimu, stoties medikams po iškvietimų esą nurodoma respiratorius saugoti maišeliuose ir naudoti pakartotinai, praneša LRT „Panorama“.

„Mums davė pasirašyti sutartį iš Visuomenės sveikatos centro, kad esame supažindinti su saviizoliacija, ir pateikė lapą, kuriame buvo toks įdomus įrašas – direktoriaus įsakymas, jog mes esame nušalinti nuo darbo 14 dienų arba kol bus tyrimo atsakymai, tol mums už tas dienas nemokės pinigų“, – sakė LRT televizijos kalbinta medikė.

Greitosios medicinos pagalbos stoties direktorius Aleksandras Bružas teigia, kad vadovaujasi darbo kodeksu. Išsiųstieji į karantiną, pasak direktoriaus, galės kreiptis dėl nedarbingumo išmokos.

Jis taip pat neigė, kad greitosios darbuotojams net ir po kontakto su galimai užsikrėtusiais koronavirusu buvo liepiama maišeliuose laikyti ir pakartotinai naudoti respiratorius.

„Nesąmonė. Jeigu tai daro, tai ji blogai daro, bet niekas to neverčia ir niekas to nedaro. Neklausykime, ką žmonės sako. Ką aš žinau, kur ta nuotrauka padaryta, arba ta nuotrauka sumontuota“, – atkerta A.Bružas.

LRT teigia gavę laišką, skirtą Alytaus rajono greitosios pagalbos medicinos stoties medikams, kuriame nurodoma panaudotus respiratorius dezinfekuoti ir maišelyje parsivežti, kaip rašoma, kitiems kartams.

Paaiškėjo pusšimčio su koronavirusu kovojančių Kauno klinikinės ligoninės medikų testų rezultatai

20:33

Kauno klinikinės ligoninės medikams penktadienį atlikta 50 testų dėl COVID-19, o šeštadienį paaiškėjo, kad visi jie neigiami.

„Mes labai laukėme, kuomet prasidės medicinos darbuotojų testavimas dėl COVID-19 infekcijos. Aš labai džiaugiuosi, kad viso Infekcinių ligų klinikos kolektyvo, 50 asmenų, tyrimai yra neigiami. Tai akivaizdus įrodymas, kad mūsų kolektyvas dirba su saugiomis priemonėmis ir saugiomis sąlygomis“, – komentavo LASMU Infekcinių ligų klinikos vadovė, Kauno klinikinės ligoninės infektologė prof. Auksė Mickienė.

Asmeninio albumo nuotr./Kauno klinikinės ligoninės infektologai
Asmeninio albumo nuotr./Kauno klinikinės ligoninės infektologai

Šiuo metu dėl COVID-19 namuose gydosi viena Kauno klinikinės ligoninės slaugytoja, kuriai liga kovo 26 d. diagnozuota turint nedarbingumo pažymėjimą. Pirminiais duomenimis, ji užsikrėtė ne ligoninėje, o nuo savo sergančio sutuoktinio, kuris yra tolimųjų reisų vairuotojas.

Kauno klinikinės ligoninės darbuotojai taip pat pareiškė pasitikėjimą savo nušalintu vadovu Albinu Naudžiūnu.

Kauno klinikinės ligoninės infekcinių ligų gydytojai, administracija, ligoninės Ekstremalios situacijos darbo grupė, kuriai pavesta koordinuoti kovą su COVID-19, reiškiame visišką pasitikėjimą mūsų įstaigos generaliniu direktoriumi prof. A.Naudžiūnu. Manome, kad sprendimas laikinai jį nušalinti nuo pareigų šiuo nelengvu visiems laikotarpiu buvo skubotas ir remiantis nepagrįstomis interpretacijomis. 

Vadovaudamas sudarytai darbo grupei A.Naudžiūnas atsakingai įvertino patikėtą mūsų įstaigai misiją būti priešakinėje kovos su COVID-19 fronto linijoje. Jis dar neišplitus virusui Europos šalyse kvietė kurti strategiją apsirūpinti resursais, kad medikai būtų saugūs gydydami viruso susargdintus žmones. Tai daryta ir dėl bendrų humaniškų priežasčių, ir dėl visuomenės intereso – juk kas gi daugiau, jei ne medikai gelbėja gyvybes pasaulį apėmusios pandemijos metu? Jų sveikata yra kaip niekada svarbi mums visiems. Todėl skaudu matyti skleidžiamą iškraipytą informaciją, kuri nuvertina šį rūpestį.


Šiuo metu esame apsirūpinę būtinomis priemonėmis ir tam atvejui, jei šalį ištiktų itin plataus masto epidemija, taip pat rengėmės ir katastrofiškam scenarijui, kurį matome Italijoje, kitose Europos ir pasaulio šalyse. Tačiau kategoriškai neigiame, kad kaip nors rizikavome darbuotojų sveikata. Sprendimus priėmėme kolegialiai, išklausę infektologų pastabas ir atsižvelgdami į Pasaulinės sveikatos organizacijos, Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro rekomendacijas.


Dėl to dar kartą atsakingai pareiškiame visišką pasitikėjimą prof. A.Naudžiūnu ir kviečiame šiuo nelengvu šaliai ir visam pasauliui laikotarpiu dirbti susitelkus, negaištant laiko skaldymuisi ir nepagrįstiems kaltinimams. Esame labai nelengvame kelyje, todėl sveikas protas ir profesionalumas dabar kaip niekada svarbus.

Šeštadienį nustatyta dar 12 užsikrėtusių asmenų – iš viso 394

20:03

Šeštadienį vakare patvirtinta dar 12 užsikrėtimo koronavirusine infekcija (COVID-19) atvejų, naujausius Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos duomenims pateikė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

Šiuo metu Lietuvoje patvirtintų ligos atvejų – 394, kovo 28 d. 9 val. duomenimis iki šiol iš viso ištirti 6900 ėminiai dėl įtariamo koronaviruso. Duomenys surinkti iš visų laboratorijų, kuriuose šie tyrimai atliekami.

Visais atvejais jau pradėti arba bus pradėti epidemiologiniai tyrimai, o mobiliuose punktuose tyrimus atlikę asmenys bus informuoti apie savo tyrimo rezultatus.

Pranešama apie septintąją mirtį

17:28

Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas pranešė, kad šeštadienio pavakarę mirė 78 metų pacientas, kuris buvo gydomas akių ligų skyriuje.

„Ir nors ligų tokiame amžiuje buvo tikrai ne viena, bet COVID-19 virusas identifikuotas taip pat. Nuoširdi užuojauta artimiesiems“, – feisbuke rašo V.Grubliauskas.

Penktadienį 15min rašė, kad Klaipėdos universitetinėje ligoninėje (KUL) – 14 sergančių darbuotojų. Akių ligų skyriuje buvo užfiksuotas židinys tarp medikų.

Klaipėdos universitetinės ligoninės vyriausiasis gydytojas Vinsas Janušonis įsitikinęs, kad pacientas mirė ne nuo COVID-19, nors jis ir buvo nustatytas.

„Ne, čia korona su mirtimi nieko bendro neturi. Pacientas ilgai visą puokštę sunkių ligų turėjęs ir nieko bendro mirtis su korona neturi. Jam buvo nustatyta korona prieš porą dienų, kada profilaktiškai tikrinome iš Akių ligų skyriaus, kur, kaip žinote, yra židinys“, – sako V.Janušonis.

Jis sako, kad ligoninės laboratorija dirba visą parą be sustojimo, ir atlieka po 200 tyrimų.

Mažeikiuose nustatyti trys susiję koronaviruso atvejai

16:27

Mažeikių rajone nustatyti trys tarpusavyje susiję koronaviruso atvejai, šeštadienį pranešė savivaldybės meras.

„Šiandien mes turime tris atvejus ir visi trys atvejai – susiję. Pasirodo, grįžo į Anglijos pilietis, suorganizavo pobūvį ir trys pobūvio dalyviai šiandien yra infekuoti“, – tiesioginės transliacijos iš savivaldybės metu sakė rajono meras Vidmantas Macevičius.

Pasak jo, vienas užsikrėtęs asmuo atsidūrė ligoninėje, jo šeimai taip pat atlikti tyrimai, jie saviizoliavosi.

Kiti du užsikrėtusieji yra sutuoktiniai, jie laikosi saviizoliacijos.  

Jis ragino gyventojus laikytis karantino reikalavimų, nesiburti parkuose ir kitose erdvėse, saugoti save ir artimuosius.

Lietuvoje patvirtinti 382 koronaviruso atvejai, šeši žmonės mirė.

Ministerija: patvirtintas šeštasis mirties nuo koronavirusinės infekcijos atvejis

15:41

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pranešė, kad Lietuvoje patvirtintas šeštasis mirties nuo koronaviruso (COVID-19) atvejis. Asmuo, apie kurį pirmiausia pranešė Ukmergės savivaldybės atstovai, mirė miesto ligoninėje. SAM teigimu, diagnozė patvirtinta pacientui dar esant gyvam. Mirusysis priklausė rizikos grupei.

Ministras Aurelijus Veryga reiškia užuojautą šeimai, artimiesiems.

Šalyje paskelbus karantiną žmonės raginami maksimaliai vengti žmonių susibūrimų, esant galimybei dirbti iš namų, bendraujant gyvai išlaikyti atstumą vienas nuo kito, skirti ypatingą dėmesį rankų, paviršių higienai bei kita. Pajutus ligos simptomus kreiptis medikų pagalbos telefonu, nevykti patiems į gydymo įstaigas.

Karantino režimo trukmė – iki balandžio 13 d. 24 val.

Dar vienam mirusiajam Ukmergėje nustatytas koronavirusas

14:41

„Kovo 28 d. 13 valandai Ukmergės rajone registruota 20 korona susirgimų atvejų, tame tarpe 4 mirę“, – tokiu įrašu feisbuke pasidalijo Ukmergės savivaldybės administracijos direktorius Darius Varnas. 

Jei ši informacija teisinga, tai būtų jau 6 auka Lietuvoje, kuriai nustatytas koronavirusas. Kol kas Vyriausybės Visuomenės informavimo grupė tokios informacijos neturi.

15min D.Varnas  patikslino, kad kovo 26 dieną miręs asmuo Ukmergėje buvo užsikrėtęs koronavirusu, testo rezultatai paaiškėjo tik šiandien. Tačiau D.Varnas abejoja, kad asmuo mirė būtent nuo COVID-19, kadangi jis sunkiai sirgo.

„Slaugos skyriuje kiekvieną dieną miršta žmonės, anksčiau niekas netikrindavo, jokių testų, ar gripu sirgo, ar dar kažkuo. Šiai dienai tai pilietis, kuris mirė, jis turintis ilgą bagažą ligų, gulėjęs slaugos skyriuje ir numirė, bet jo testas atėjo teigiamas“, – sako D.Varnas.

D.Varnas vertina, kad tiesmukai mirtys neturėtų būti priskiriamos naujajam virusui,

„Man tik įdomu, kodėl iškart rodoma, kad mirė nuo tos ligos. O jei žmogus nukris nuo stogo, o jo testas bus teigiamas, ar irgi sakysime, kad numirė nuo koronos?“, – svarstė D.Varnas.

Klaipėdoje diegiama įranga, kuri padidins atliekamų koronaviruso tyrimų skaičių

12:57

Klaipėdos universitetinėje ligoninėje diegiama įranga, kuri leis padidinti atliekamų koronaviruso tyrimų skaičių.

Klaipėdos universitetinės ligoninės vyriausiasis gydytojas Vinsas Janušonis BNS sakė, kad pagal sutartį su bendrove laboratorija galės šalia dabartinių 200 atlikti papildomai dar 300 tyrimų per parą.

„Dabar maksimaliai dirbant darome 200 per parą. „Cobas“ aparato galingumas yra iki 30 tūkst. per mėnesį, o mums jie įsipareigojo reagentų tiekti 10 tūkst. tyrimų per mėnesį. Išeina kažkur apie 300 per dieną, tai maždaug antra tiek galėsime daryti, kiek darom“, – BNS sakė V.Janušonis.

Pasak bendrovės pranešimo, laboratorijoje diegiama „Roche“ sistema per parą maksimaliai leistų atlikti iki 1 tūkst. 440 tyrimų.

Pasak „Roche Lietuva“ generalinės direktorės Rasos Jonušienės, tyrimo rezultatas bus gaunamas per 3,5 valandos, o naudojama metodika leis užtikrinti, kad tyrimo nereikės kartoti.

„Naudojant „Cobas 6800“ sistemą, vienu metu mėginyje yra tiriami du taikiniai, todėl remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijomis, gavus jo rezultatą nėra reikalingas pakartotinis mėginio ištyrimas“, – teigia R.Jonušienė.

Sistemos diegimo darbai pradėti šeštadienį, planuojama, kad veikti ji pradėtų nuo balandžio 8 dienos.

Klaipėdos ir Panevėžio ligoninės sako vienkartinių priemonių pakartotinai nenaudojančios

12:56

Paaiškėjus, kad Kauno klinikinėje ligoninėje vienkartinės apsaugos priemonės galėjo būti naudojamos po kelis kartus, kitų su koronavirusu kovojančių ligoninių atstovai sako panašios praktikos netaikantys.

„Mes antrą kartą nenaudojame, tokios praktikos nebuvo ir nėra“, – BNS šeštadienį sakė Klaipėdos universitetinės ligoninės vyriausiasis gydytojas Vinsas Janušonis.

„Žinoma, jeigu yra bėda, įvairių dalykų yra, bet pas mus dar tokių nebuvo, nereikėjo ir nenaudojome antrą kartą“, – sakė jis.

Vis dėlto ligoninės vadovas sako nematantis problemos, jeigu pakartotinai naudojamos priemonės buvo sterilizuojamos.

„Jeigu ir naudoti – aš nežinau Kauno situacijos, negaliu absoliučiai komentuoti, bet jeigu jie naudojo sterilizuotas, aš nematau nieko blogo, nes jau ir mokslininkai pasisako, kad iki penkių kartų galima naudoti sterilizuotus. Bet mes nenaudojome kol kas“, – sakė V. Janušonis.

Respublikinės Panevėžio ligoninės atstovas Vytautas Riaubiškis taip pat sakė, kad ligoninė turi pakankamai apsaugos priemonių ir šitokiais būdais jų taupyti nereikia.

„Ligoninė iš tiesų šiam momentui visada turėjo ir turi pakankamą kiekį apsaugos priemonių ir šitokiu būdu nėra taupomos jos. Jos naudojamos taip, kaip privalu jas naudoti ir ne kitaip“, – teigė jis.

Pasak V. Riaubiškio, šeštadienio naktį ligoninė gavo apsaugos priemonių iš valstybės rezervo, o iki sekmadienio tikimasi sulaukti ir iš Kinijos turinčių atvykti apsaugos priemonių.

„Mes iki šiol jos ir neturėjome, vertėmės ir turėjome atsargas, o dabar iš tiesų turėsime tiek, kiek reikia ir ilgam laikui“, – sakė jis.

Penktadienio vakarą premjeras Saulius Skvernelis paragino sveikatos apsaugos ministrą Aurelijų Verygą atleisti Kauno klinikinės ligoninės vadovą, paaiškėjus, kad dalis vienkartinių apsaugos priemonių ligoninėje galėjo būti naudojamos pakartotinai.

Premjeras „skandalinga ir pasibaisėtina“ bei „nusikalstama“ vadino socialiniame tinkle pasirodžiusią informaciją su nuotraukomis, kuriose matyti į maišelius supakuoti vienkartiniai Kauno klinikinės ligoninės medikų kostiumai, kurie naudojami pakartotinai.

A. Veryga, reaguodamas į premjero S. Skvernelio raginimą, dar penktadienio naktį pranešė, kad ligoninės vadovas yra nušalinamas nuo pareigų. Jis taip pat pavedė atlikti vidinį tyrimą.

Nuo pareigų nušalintas Kauno klinikinės ligoninės vadovas Albinas Naudžiūnas sako, kad premjeras jį atleisti ragina, neįsigilinęs į situaciją ligoninėje, o apsaugos priemones šiuo metu, pasak jo, taupo visas pasaulis ir vienkartiniai rūbai, jeigu jie nėra panaudoti bendraujant su infekciniais ligoniais, yra švarūs.

Ligoninėje, anot A. Naudžiūno, apsaugos priemonių medikams pakanka.

Klaipėdos meras skaičiuoja 8 naujus atvejus

12:39

Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas feisbuke pasidalino įrašu, kad mieste identifikuoti 8 nauji užsikrėtimo COVID-19 virusu atvejai.

„Deja, bet ir vėl tenka konstatuoti, kad vienas iš teigiamų testų yra ir gydytojo iš KUL Neurochirurgijos skyriaus ir tai dar viena didelį nerimą ir rūpestį kelianti situacija. Siekiant užkirsti bet kokias galimybės viruso plėtrai, izoliuota 10 medikų ir personalo, dirbančių šiame skyriuje. Šiuo metu KUL gydomi 49 šiuo virusu užkrėstieji, o dar 19 laukia savųjų jau atliktų tyrimų rezultatų, o dar du pacientai išleisti pabaigti gydymą namuose“, – rašo meras.

Anot jo, kelte patikra buvo operatyvi, visi keleiviai patikrinti per kelias valandas, tik trys asmenys pristatyti į viešbutį laikinam buvimui, kol jie saugiu transportu ir saugiu būdu iškeliaus į privalomąją saviizoliacijos vietą.

Šeštadienį Klaipėdoje dar planuojama priimti tris keltus.

Koronaviruso infekcija nustatyta Klaipėdos ligoninės medikui

11:13

Koronaviruso infekcija šeštadienio naktį buvo nustatyta Klaipėdos universitetinės ligoninės gydytojui.

„Yra vienam gydytojui nustatytas atvejis, pranešė mūsų laboratorija, dabar sprendžiam, kiek medikų saviizoliuosim, turbūt kokį dešimt žmonių“, – BNS sakė Klaipėdos universitetinės ligoninės vyriausiasis gydytojas Vinsas Janušonis.

„Jie visi dirbo su apsauga, tai, iš vienos pusės, pagal nustatytą tvarką, kaip ir nereikėtų izoliuotis, bet atsarga gėdos nedaro“, – teigė ligoninės vadovas.

Lietuvoje šiuo metu yra patvirtinti iš viso 382 užsikrėtimo koronavirusu atvejai, šeštadienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

Palyginti su penktadienio vakaro duomenimis, koronaviruso atvejų padaugėjo 24-iais: buvo skelbiama, jog nustatyti 358 atvejai.

Per penktadienį Lietuvos laboratorijose buvo ištirti 1405 ėminiai.

Bendrai iki šiol iš viso ištirta 6,9 tūkst. ėminių dėl įtariamo koronaviruso.

Lietuvoje – 24 nauji COVID-19 atvejai

10:21

Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos (NVSPL) duomenimis, šiuo metu Lietuvoje patvirtinti 382 užsikrėtimo koronavirusine infekcija (COVID-19) atvejai.

Per vakar dieną ištirti 1405 ėminiai. Bendrai iki šiol iš viso ištirti 6900 ėminiai dėl įtariamo koronaviruso.

Šie duomenys surinkti iš visų laboratorijų, kuriuose šie tyrimai atliekami.  

Specialiuoju reisu iš Londono grįžo 214 lietuvių

09:50

Penktadienį prieš vidurnaktį į Lietuvą iš Londono parskrido specialiuoju reisu vykęs lėktuvas.

Kaip BNS šeštadienį informavo Lietuvos oro uostų atstovė Lina Beišinė, 23.38 val. Vilniuje nusileidusiu lėktuvu skrido 214 keleivių.

Šeštadienį Vilniuje turėtų leistis lėktuvai iš Minsko ir Londono, jų keleivių skaičius kol kas nėra aiškus.

Susisiekimo ministro atstovė spaudai Aldona Grinienė BNS anksčiau sakė, kad į specialų skrydį iš Londono išpirkti visi 220 bilietų.

Lėktuvu iš Minsko sudaryta galimybė su persėdimu parvykti Lietuvos piliečiams iš Paryžiaus ir Frankfurto.  

Siekiant suvaldyti koronaviruso plitimą, atšaukti dauguma reguliarių skrydžių, todėl Vyriausybe bei šalies diplomatai organizuoja specialius reisus namo negalintiems grįžti lietuviams iš įvairių pasaulio vietų.

Visiems grįžusiesiems į Lietuvą privalomas 14 dienų karantinas, už jo pažeidimą gresia teisinė atsakomybė

Į Lietuvą pargabenama dalis Kinijoje pirktų medicininių apsaugos priemonių

09:49

Šeštadienį Kauno oro uoste laukiama nusileidžiant lėktuvo iš Kinijos su medicininių apsaugos priemonių kroviniu.

Lietuvos oro uostų atstovė Lina Beišinė BNS šeštadienio rytą informavo, jog lėktuvas, preliminariais duomenimis, turėtų leistis prieš vidurdienį.

„Ten yra 200 tūkst. apsaugos kaukių, yra vienkartinių pirštinių ir kitų apsaugos priemonių, antbačių“, – penktadienį per spaudos konferenciją sakė sveikatos apsaugos viceministras Algirdas Šešelgis.

Jo teigimu, gautos priemonės iškart bus išdalytos ir išvežtos į penkias vadinamąsias strategines ligonines, kurios daugiausia susiduria su užsikrėtusiais koronavirusu žmonėmis. Dalis priemonių bus skirta savivaldybėms, kur veikia mobilieji punktai.

Viceministro teigimu, vėliau laukiama dar kelių lėktuvų su likusia užsakytos siuntos dalimi.

„Kiekvieną dieną leisis lėktuvai“, – teigė A.Šešelgis.

Vyriausybė skelbė, kad Kinijoje iš viso užsakyta 1,8 mln. respiratorių, 5,7 mln. veido kaukių, 1,8 mln. vienkartinių kepuraičių, 0,8 mln. apsauginių akinių, 1,8 mln. vienkartinių chalatų, per 1 mln. apsauginių kombinezonų su gobtuvu, 15 mln. vienkartinių pirštinių, 3,6 mln. antbačių.

Šioms priemonėms pirkti Vyriausybė skyrė 24 mln. eurų.

Policijai pranešta apie 359 karantino pažeidimus

09:47

Per praėjusią parą policijai pranešta apie 359 karantino pažeidimus, BNS šeštadienio rytą sakė Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis.

Ketvirtadienį pranešimų sulaukta šiek tiek daugiau – 365. Iš viso nuo Lietuvoje įvesto karantino pradžios policija sulaukė daugiau nei 3 tūkst. pranešimų dėl karantino ar saviizoliacijos pažeidimų.

Karantinas šalyje įvestas kovo 16-ąją, siekiant sulėtinti koronaviruso plitimą, jis truks mažiausiai iki balandžio 13 dienos. 

Jo metu uždrausta prekyba beveik visose parduotuvėse, išskyrus prekiaujančias maisto prekėmis ar vaistais.

Gyventojai įpareigoti parkuose ir kitose atvirose viešosiose vietose lankytis ir būti ne didesnėmis nei dviejų asmenų grupėmis, išskyrus vienos šeimos narius, laikytis saugaus kontakto, vengti fizinio kontakto, laikytis higienos, taip pat prekybos ir paslaugų vietose lankytis po vieną šeimos narį.

Barams ir kavinėms uždrausta veikti, išskyrus teikiant maistą išsinešimui. 

Visai sustabdyta SPA centrų, kirpyklų, grožio salonų veikla. Uždaryti kazino ir lošimų automatų salonai. 

Visiems iš užsienio grįžusiems žmonėms ir asmenims, kuriems įtariamas koronavirusas, privaloma izoliuotis dviejų savaičių laikotarpiui. 

Vyriausybė trečiadienį priėmė nutarimą dėl bausmių už karantino pažeidimus griežtinimą. Jei Seimas priims įstatymą, baudos fiziniams asmenims už taisyklių pažeidimą sieks nuo 500 iki 1500 eurų, įmonėms – nuo 1500 iki 6000 eurų, o teisę surašyti nusižengimų protokolus įgis policija. 

Iki šiol baudas galėjo skirti tik Nacionalinio visuomenės sveikatos centro darbuotojai. 

Vyriausybė taip pat siūlo griežtinti laisvės atėmimo bausmes, jei dėl taisyklių pažeidimų išplistų susirgimas ar kiltų ligos protrūkis – dabar už tai gresia iki trejų metų nelaisvės, siūloma maksimalią bausmę didinti iki penkerių metų.

Paskutinis atnaujinimas 2020-03-28 09:47

Trisdešimties iš 51 mediko, buvusių karantine po Panevėžio ligoninėje pacientui nustatyto koronaviruso, pakartotiniai tyrimai neigiami, jie galės grįžti į darbą.

„Yra gauti apie 30 atsakymų, jie visi neigiami, o kitų atsakymų yra laukiama“, – BNS šeštadienio rytą sakė Respublikinės Panevėžio ligoninės atstovas Vytautas Riaubiškis.

„Jau vakar vienas grįžo pats pirmasis, o kiti – artimiausiu metu, pagal sustatytus grafikus, grįš į darbus“, – sakė jis.

Likusių medikų atsakymų kol kas tebėra laukiama.

Medikai dėl koronaviruso COVID-19 tirti po to, kai nustatyta, kad į ligoninę paguldytas iš Pietų Afrikos Respublikos grįžęs pacientas serga naujuoju koronavirusu.

Šis sunkios būklės pacientas ligoninėje mirė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius