Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 11 26

Po reformos – nauja reforma: visos ministerijos iki sausio turi atrodyti kaip viena

Šiemet nemažai ministerijų jau įvykdė didesnes ar mažesnes reformas, kai kurios dar ir dabar persitvarko: keičia departamentus ir skyrius, atleidžia dalį darbuotojų. Tačiau neseniai paaiškėjo, kad teks persitvarkyti dar kartą. Vidaus reikalų ministerija parengė pavyzdinės ministerijos projektą, kurį palaimino ir Vyriausybė. Pagal jį visos ministerijos turėtų būti sušukuotos pagal pavyzdį iki sausio 1-osiosios. Tačiau jau dabar aišku, kad taip nebus.
Saulius Skvernelis
Sauliaus Skvernelio Vyriausybė užsimojo dar kartą reformuoti ministerijas pagal vieną pavyzdį. / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Reforma siekiama paskatinti vienodą ministerijų administracijų struktūrų formavimo praktiką.

„Įstaigų struktūros pakankamai hierarchizuotos, todėl yra labiau orientuotos į procesą, o ne į rezultatą. Galimybė steigti didelius ir griežtai hierarchizuotus įstaigos administracijos padalinius nepagrįstai ir neretai dirbtinai išpučia pačias struktūras ir pareigybių sąrašus, apsunkinamas užduočių kelias nuo įstaigos vadovo iki tiesioginio užduoties vykdytojo ir atgal, dažnai iškraipant ir pačią užduotį“, – nurodė Vidaus reikalų ministerija (VRM), inicijavusi reformą.

Anot ministerijos, dėl minėtų priežasčių padidėja laiko sąnaudos užduotims vykdyti, išauga klaidų, įstaigų darbuotojų piktnaudžiavimo ir korupcijos rizika.

Lrs.lt/Pavyzdinė ministerijos administracijos struktūra
Lrs.lt/Pavyzdinė ministerijos administracijos struktūra

Vidaus reikalų ministerija rodo pavyzdį

Lapkričio pradžioje pertvarką įgyvendinusi VRM, darbuotojų skaičių susimažino nuo 235 iki 189, likusiems 100–150 eurų atskaičius mokesčius turėtų kilti algos, įstaiga suformavo departamentus ir politikos grupes.

„Oficialiai pertvarka baigsis vasario 5-ąją. Po to bus tokia struktūra, kokia turėtų pasekti ir kitos ministerijos. Pokyčiai šiuo metu dar vyksta [...], dar turi atsirasti Strategijos komunikacijos skyrius“, – 15min komentavo vidaus reikalų ministro patarėjas Karolis Vaitkevičius, pridūręs, kad darbuotojų skaičius jau nebesikeis.

Tiesa, išeinantiems darbuotojams teks išmokėti išeitines kompensacijas, tikslios jų sumos patarėjas nenurodė.

Aplinkos ministerija naikins 15 pareigybių

Pagal naujos struktūros projektą, anot aplinkos ministro patarėjo Mindaugo Bajarūno, ministerijoje veiks šios politikos formavimo grupės: atliekų, taršos prevencijos, gamtos apsaugos ir miškų, statybos ir teritorijų planavimo, klimato kaitos ir darnaus vystymosi.

Taip pat bus įkurti trys departamentai: išteklių, administravimo, Europos Sąjungos investicijų ir ekonominių priemonių.

„Planuojama panaikinti 15 pareigybių“, – rašoma 15min siųstame atsakyme.

M.Bajarūnas taip pat pažymi, kad atlikus struktūrinę pertvarką valstybės tarnautojų atlyginimai vidutiniškai padidės apie 100 eurų, o pertvarkai reikės apie 300 tūkst. eurų.

Patarėjo teigimu, ministerijos struktūros projektas ir jį įgyvendinančių teisės aktų projektai šiuo metu yra derinami su Darbo taryba.

„Derybas planuojama baigti per šią savaitę ir tada struktūrą bus galima tvirtinti“, – tikina jis.

Mato Miežonio / 15min nuotr./Švietimo ir mokslo ministerija
Mato Miežonio / 15min nuotr./Švietimo ir mokslo ministerija

Švietimo ir mokslo ministerija dar tik rengia planą

„Nuo 2019 metų sausio 1 dieną Švietimo ir mokslo ministerijos pavadinimą pakeitus į Švietimo, mokslo ir sporto ministeriją, ministerijoje numatoma įsteigti atskirą Sporto padalinį ir atlikti kitus struktūrinius pakeitimus“, – tokį atsakymą į klausimus apie pertvarką atsiuntė Švietimo ir mokslo ministerija ir nurodė, kad struktūros pertvarkos planas kol kas rengiamas.

Susisiekimo ministerija dar tik ruošiasi

Susisiekimo ministerijos Komunikacijos skyriaus vedėja Edita Banienė taip pat nurodė, kad pertvarkai ruošiamasi: „Nes būtina ne tik mechaniškai „perdėlioti“ struktūrą, bet organizuoti procesus naujojoje struktūroje taip, kad jie būtų efektyvesni, spartesni, lankstesni.“

E.Banienė nepaminėjo, kokios konkrečios grupės veiks įgyvendinus pertvarką, tačiau pažymėjo, kad darbuotojų skaičius ministerijoje nepasikeis.

„Darbo užmokestis turėtų didėti šiuo metu mažiausiai uždirbantiems valstybės tarnautojams“, – teigė ji ir pridūrė, kad pertvarka bus įgyvendinama esamo biudžeto ribose.

Užsienio reikalų ministerija steigia darbo grupę

Užsienio reikalų ministerija raštu siųstame atsakyme nurodė šiuo metu steigianti darbo grupę, kuri atliks analizę ir iki šių metų pabaigos parengs siūlymus dėl ministerijos struktūros peržiūros poreikių ir galimybių.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lietuvos užsienio reikalų ministerija
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lietuvos užsienio reikalų ministerija

„Todėl šiuo metu dar negalime pateikti konkrečių atsakymų į kitus jūsų klausimus“, – teigiama komentare.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija reformuosis antrą kartą

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija pažymėjo struktūrinę įstaigos pertvarką įvykdžiusi vasarą, tad įgyvendinant naująją pertvarką, bendro ministerijos valstybės tarnautojų ir darbuotojų skaičiaus teigia nemažinsianti.

Jų algos esą keisis pagal kitąmet įsigaliosiančią Valstybės tarnybos įstatymo redakciją.

„[...] Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje analizuojama ir vertinama, kurie iš dabartinių ministerijos administracijos padalinių atitinka nuo 2019 metų įsigaliosiančią Viešojo administravimo įstatymu apibrėžtos grupės sąvoką, t.y., grupė gali būti steigiama sudėtingiems, kompleksiniams, su politikos formavimu susijusiems viešojo administravimo įstaigos uždaviniams spręsti“, – rašoma ministerijos atsakyme.

Jame taip pat rašoma, kad įstaiga rengia naują administracijos struktūros projektą: „Kuris artimiausiu metu bus pateiktas ministerijos darbuotojų profesinei sąjungai.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Žemės ūkio ministerija
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Žemės ūkio ministerija

Žemės ūkio ministerijoje vyksta diskusijos

„Šiuo metu Žemės ūkio ministerijoje (ŽŪM) vyksta diskusijos, konkretūs sprendimai dar nėra priimti“, – tokį atsakymą apie pertvarką atsiuntė ministerija, taip pat nurodžiusi, kad esminę reformą įvykdė liepos 1-ąją.

Tada ministerijoje esą sumažėjo daugiau kaip 40 pareigybių.

Anot įstaigos, nuo sausio planuojami pakeitimai bus minimalūs, pritaikyti prie pavyzdinės struktūros, darbuotojų algos keisis tik tiek, kiek numatyta pagal Valstybės tarnybos įstatymą.

„Mažinant išlaidas valdymui, Žemės ūkio ministerija turės išsiversti su esamais resursais ir sutilpti į rėmus, kurie numatyti valstybės biudžete“, – rašoma atsakyme.

Jau reformuota Finansų ministerija svarsto, ką daryti

Finansų ministerijos Komunikacijos skyriaus specialistė Daiva Šalc 15min nurodė, kad ministerija pertvarką įgyvendino šių metų pradžioje.

„Dabartinis priimtas įstatymas nepakeičia mūsų ilgai ruoštos, išdiskutuotos ir apgalvotos ministerijos struktūros, kuri buvo kurta efektyviau siekti ministerijos išsikeltų strateginių tikslų. Tačiau dabar vertiname rekomendacinę ministerijų struktūrą. Po to bus priimti atitinkami sprendimai dėl tam tikrų struktūrinių padalinių“, – dėsto ji.

Mato Miežonio / 15min nuotr./Finansų ministerija
Mato Miežonio / 15min nuotr./Finansų ministerija

Anot D.Šalc, dėl minėtų galimų pokyčių darbuotojų skaičius ar atlyginimai neturėtų keistis.

Energetikos ministerija rengs planą

Energetikos ministerijos vyriausiasis specialistas komunikacijai Andrius Jovaiša nurodė, kad dėl naujos ministerijos struktūros, pareigybių pokyčių ketinama apsispręsti per šį mėnesį ir artimiausiu metu parengti planą.

„Reikėtų pastebėti, kad Energetikos ministerijos struktūra iš esmės jau dabar yra pakankamai artima siūlomai pavyzdinei struktūrai“, – rašoma atsakyme ir priduriama, kad „esant didesniam lėšų poreikiui darbo užmokesčiui, pirmiausia bus ieškoma vidinių resursų“.

Ūkio ministerija pertvarką daro nuo vasaros

Po to, kai Ūkio ministerija tapo inovacijų politikos, skaitmeninės ekonomikos formuotoja, kai ministerijai buvo patikėta šalies informacinių išteklių konsolidacija, o Informacinės visuomenės plėtros komitetas tapo jai pavaldus, dar vasarą buvo pradėta vykdyti ministerijos pertvarka. Tokį atsakymą apie pertvarką atsiuntė Ūkio ministerijos Viešųjų ryšių ir protokolo skyriaus vedėja Aušra Ramoškaitė.

„Sudaryta darbo grupė, patvirtinta struktūra ir ministerijos pertvarkos planas“, – nurodė ji ir pridūrė, kad šią pertvarką planuojama pabaigti.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ūkio ministerija
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ūkio ministerija

„Pažymėtina, kad vykdoma pertvarka nukreipta ne į mechaninį pareigybių mažinimą, o į veiklos efektyvinimą, struktūros atitikimą tikslams ir uždaviniams“, – teigia A.Ramoškaitė.

Kol vyksta pertvarka, norima „susilaikyti nuo tikslių skaičių pateikimo“.

„Tačiau [...] drastiškų pokyčių neturėtų būti. Papildomų išlaidų pertvarkai vykdyti iš biudžeto nėra prašoma“, – komentuoja A.Ramošakitė.

Sveikatos apsaugos ministerija persitvarkė anksčiau

„Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) savo iniciatyva šių metų spalio 15-tą dieną įgyvendino ministerijos struktūros pokyčius, apie kuriuos paskelbė pranešime spaudai.

Jų metu buvo siekiama išgryninti darbuotojų funkcijas, nustatyti darbuotojų aiškias kompetencijas ir atsakomybės ribas bei optimizuoti veiklos procesus, tam, kad ministerijos finansiniai ir žmogiškieji ištekliai būtų paskirstyti racionaliai ir efektyviai“, – teigia sveikatos apsaugos ministro patarėja Vilma Srogė.

Administracijos struktūros pakeitimai, anot jos, planuojami ir nuo sausio 1-osios.

„Visos pokyčių metu sutaupytos lėšos bus skirtos darbuotojų atlyginimų didinimui, siekiant ministerijoje išlaikyti aukštos kvalifikacijos ir efektyvius specialistus“, – komentuoja ministro patarėja.

Pertvarką įgyvendinusi ministerija nurodė išmokėjusi 112 171 eurą išeitinių.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Sveikatos apsaugos ministerija
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Sveikatos apsaugos ministerija

„Galutinė išeitinių išmokų suma priklauso nuo to, ar išėję valstybės tarnautojai įsidarbins kitose iš biudžeto išlaikomose įstaigose, kadangi tokiais atvejais išeitinės išmokos mokėjimas yra nutraukiamas“, – rašoma ministerijos atsakyme.

Krašto apsaugos ministerija persitvarkys dar kartą

Anot Krašto apsaugos ministerijos Visuomenės informavimo skyriaus vedėjos Astos Galdikaitės, nauja ministerijos struktūra įsigaliojo šių metų pradžioje, ji esą išgrynino planavimo ir įsigijimų valdymo sistemą.

„Šios reformos rezultatas – sumažintas KAM departamentų skaičius, apjungęs keturis departamentus į vieną, atsakingą už vieningą, gynybos politikos prioritetais ir krašto apsaugos sistemai skiriamais resursais grįstą gynybos planavimą, sustiprintas Lietuvos kariuomenės Gynybos štabas, įsteigta Gynybos resursų agentūra, atsakinga už krašto apsaugos sistemos įsigijimus.

Paraleliai buvo vykdoma kibernetinių pajėgumų konsolidacija. Peržiūrėjus visus su tuo susijusius padalinius ir išgryninus jų funkcijas, jos buvo iš naujo paskirstytos jau egzistavusiam Kibernetinio saugumo ir informacinių technologijų departamentui ministerijoje ir įstaigoms prie Krašto apsaugos ministerijos – Nacionaliniam kibernetinio saugumo centrui ir Informacinių technologijų tarnybai“, – nurodė A.Galdikaitė.

Mato Miežonio / 15min nuotr./Krašto apsaugos ministerija
Mato Miežonio / 15min nuotr./Krašto apsaugos ministerija

Jos teigimu, ministerijoje sudaryta darbo grupė išvadas dėl naujos įstaigos pertvarkos turėtų parengti iki lapkričio pabaigos.

„Naujoji KAM struktūra turėtų būti patvirtinta iki šių metų pabaigos. Tuomet galutinai paaiškės, kokios bus įkurtos naujos grupės, kaip keisis darbuotojų skaičius ir panašiai“, – tikina specialistė.

Kultūros ministerija beveik nieko nekeis

Kultūros ministerija įstaigos pertvarką įvykdė šių metų sausį. Tuomet darbo neteko trys darbuotojai, struktūra, pasak patarėjo Arūno Malinovskio, „praktiškai buvo suformuota pagal naujuosius įstatymo reikalavimus“.

„Ją peržiūrėjus, esminio pokyčio nebus, – 15min komentavo patarėjas. – [Darbuotojų skaičius] nesikeis, nes mūsų ministerija ir taip yra viena mažiausių.“

Teisingumo ministerija: darbuotojų tiek pat, bet algos – didesnės

Teisingumo ministerijos Visuomenės informavimo skyriaus patarėjas Audris Kutrevičius nurodė, kad ministerija persitvarkyti pradėjo nuo spalio.

„Administracijos struktūroje yra Administracinės ir baudžiamosios justicijos grupė, Tarptautinės teisės grupė, Teisės sistemos grupė, Teisinės apsaugos grupė, Teisinių institucijų grupė, Strateginio planavimo ir stebėsenos grupė, taip pat keli savarankiški skyriai. Departamentų nėra“, – dėsto patarėjas.

Anot jo, įvykdžius įstaigos struktūros reformą, darbuotojų skaičius nesikeis, pertvarka papildomai nekainuos.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./ Teisingumo ministerija
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./ Teisingumo ministerija

Tiesa, skaičiuojama, kaip po pertvarkos keisis darbuotojų atlyginimai.

„Šiuo metu tikslinami skaičiavimai. Kadangi Teisingumo ministerijoje yra neužimtų pareigybių, planuojama, kad panaudojus sutaupytas lėšas, darbo užmokestis ministerijos darbuotojams didės apie 15 proc.“, – nurodė A.Kutrevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius