-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 09 01 /12:39

Pateikė daugiau informacijos apie pareigūno žūtį: toks sužeidimas pasitaiko vienas iš milijono

Po ugniagesio žūties Baltarusijos pasienyje bus daroma viskas, kad tvorą statantys pareigūnai būtų saugūs, teigia vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė. Pareigūnų profsąjunga paragino pareigūnus aprūpinti apsauginiais rūbais, o Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) vadovas Saulius Greičius leido suprasti, kad pareigūnas Egidijus Karla mirė nukraujavęs.

Ugniagesių gelbėtojų profesinės sąjungos (UGPS) pirmininkas Saulius Džiautas teigė, jog atliekant ruošimo ar tvoros statymo darbus netoliese turėtų budėti greitoji medicinos pagalba, o drabužiai turi būti tinkami būtent tam darbui, taip pat – neperpjaunamomis kelnėmis, kai dirbama su grandininiu pjūklu.

„Visos darbo saugos priemonės turi būti tinkamos būtent tam darbui. Ugniagesio uniforma yra specifinė, apsauganti nuo gaisrų ir ne visada yra apsauganti dirbant kitus darbus, pavyzdžiui, pjaunat medžius ar krūmus“, – pabrėžė jis.

UGPS trečiadienį išplatino informaciją, kad darbai, kuriuos atliko ugniagesys, turėjo būti atlikti su specialia apsaugine apranga, kurios pareigūnas greičiausiai neturėjo.

Sužeidimas – vienas iš milijono

15min šaltinių teigimu, pareigūnas žuvo dėl pažeistos kirkšnies arterijos.

PAGD vadovas Saulius Greičius trečiadienį nedetalizavo, kaip įvyko nelaimė, tačiau sakė, kad tokie sužeidimai, kad nepavyktų sustabdyti kraujavimo, yra labai reti.

„Nepaprastai apmaudus atvejis, kada ir greta buvę kolegos, kurie ir žino, kaip suteikti pagalbą, kurie ne kartą gelbėję ir kitų gyvybes, tiesiog nesugebėjo sustabdyti kraujavimo. Galbūt toks atvejis, toks sužeidimas gali pasitaikyti vienas iš milijono, kai nieko beveik neįmanoma padaryti“, – sakė jis.

Anot jo, ugniagesio kolegoms prireikė psichologų pagalbos.

Nelaimė, anot jo, nutiko antradienį ryte apie 10–11 valandą.

„Anksti ryte, tai negalima būtų sakyti, kad nuovargis ar kitos kažkokios priežastys“, – sakė jis.

Paklaustas, kada atvyko greitoji pagalba, PAGD vadovas sakė tai žinantis, bet negalintis to atskleisti, nes vyksta tyrimas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Greičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Greičius

Tuo metu, anot S.Greičiaus, netoli buvo ir pareigūno kolegos.

S.Greičiaus teigimu, pasienyje dirba 45–47 ugniagesiai.

A.Bilotaitė: siena turi būti pastatyta, o pareigūnai – saugūs

A.Bilotaitė trečiadienį teigė, kad žuvusiojo šeimai bus išmokėtos visos pagal statutą priklausančios išmokos, valstybė padengs laidojimo išlaidas.

Ministrė sakė, kad turime padaryti viską, kad siena būtų pastatyta, o pareigūnai, atliekantys darbus, būtų saugūs.

„Priėmėme sprendimus, kad koncertina bus statoma ir toliau, bet bus atsižvelgta į tai, kad papildomai bus pastiprinta apsauga, pirmiausia susijusi su medicinine pagalba. Šiuo metu paramedikai užkardose budi, bet stiprinsime koordinavimą“, – sakė ji.

A.Bilotaitė sakė, kad bus įsigyta papildomų priemonių, tačiau kokių, nedetalizavo.

Dėl atvejo vyksta ikiteisminis tyrimas ir tarnybinis patikrinimas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Agnė Bilotaitė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Agnė Bilotaitė

„Tikimės, kad jiems pasibaigus žinosime daugiau aplinkybių“, – sakė A.Bilotaitė.

Ministrė trečiadienį pareiškė užuojautą žuvusio pareigūno šeimai.

„Pareigūnas garbingai tarnavęs tėvynės labui, turėjęs didžiulę patirtį, sąžiningas, stropus, pareigingas. Kuriam pareiga savo šaliai buvo svarbiausia. Reiškiu nuoširdžią užuojautą tiek šeimos nariams, tiek bendruomenei. Ir noriu patikinti, kad parama, kuri priklauso pagal mūsų statutą – 93 mėnesių vidutinio darbo užmokesčio – šeimai bus išmokėta (…) Suprantame, kad šios kompensacijos negali kompensuoti netekties, bet tikimės, kad tai bus nedidelis kompensavimas šioje nelaimėje“, – sakė A.Bilotaitė.

Kaip pranešė VRM, šiuo metu pagrindiniai koncertinos statymo darbai vyksta Valstybės sienos apsaugos tarnybos Varėnos pasienio rinktinės Aleksandro Barausko užkardos pasienio ruože. Čia dirba kariuomenė, PAGD pareigūnai ir privati bendrovė, laimėjusi konkursą. A.Barausko pasienio ruože pastatyta 10 km.

Antradienį pasienyje su Baltarusija, Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Varėnos pasienio rinktinės Aleksandro Barausko užkardos pasienio ruože, rengiantis tiesti ir montuoti koncertiną, kirsdamas krūmą grandininiu pjūklu mirtinai susižalojo ugniagesys gelbėtojas Egidijus Karla, kuriam trečiadienį būtų sukakę 47-eri metai.

Komentuodamas ugniagesio žūtį Baltarusijos pasienyje, ugniagesių gelbėtojų profesinės sąjungos pirmininkas Saulius Džiautas atkreipė dėmesį, kad pasienyje nebuvo medikų, galinčių padėti ten dirbantiems pareigūnams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius