Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 24 /18:59

Viltį apkabinti savo vaikus atgavusi Eglė Kručinskienė: „Su viskuo sutikome“

Trečiadienį Kaune kelias valandas vykusiame atvejo vadybos posėdyje nuspręsta Eglės ir Gintaro Kručinskų vaikus grąžinti į šeimą. Kol specialistai suko galvas, kaip pasielgti, už lango surengtas šios kauniečių šeimos tragedijai neabejingųjų piketas.
Eglė ir Gintaras Kručinskai
Valstybinės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos paskelbė sprendimą dėl iš kauniečių atimtų vaikų / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Prieš posėdį paklausta, kokio verdikto tikisi, atimtų mažylių mama E.Kručinskienė 15min teigė: „Manau, kad vaikų jie mums negrąžins šiandien. Kovos toliau. Yra supykę, kad viską paviešinom“.

Tačiau mamos nuojauta buvo klaidinga. Nuspręsta vaikus grąžinti šeimai. Pasak šeimos advokato, formaliai trečiadienį vaikai grąžinami tėvui, tačiau ketvirtadienį, sutvarkius dokumentus, mamai pritaikius nebe tokius griežtus apribojimus, jie galės pamatyti ir motiną.

„Rytoj vakare jie bus mamos glėbyje“, – sakė advokatas Saulius Dambrauskas. Pasak jo, prašymai dėl priemonių sušvelninimo mamai teisėsaugai bus pateikti dar trečiadienį, bet sprendimų laukiama ketvirtadienį. Advokatas neabejojo, kad šeima galės gyventi kartu.

Aš su viskuo sutinku, kad tik vaikus grąžintų

Jis pripažino, kad sprendimą paskubino žiniasklaidos ir visuomenės dėmesys.

Vaikus atgavusi šeima bus smarkiai prižiūrima: visiems keturiems bus teikiama psichologinė pagalba, suaugusieji turės lankyti pozityvios tėvystės kursus, vaikams bus atliekami medicininiai ir psichologiniai tyrimai. Pasak Kručinskų, posėdis priminė teismo procesą.

„Aš su viskuo sutinku, kad tik vaikus grąžintų, kad jie būtų ramioje aplinkoje (...) Mes sutinkame su viskuo. Turėsime klausyti visko, ką jie mums pasakys. Lankysime kursus, psichologai kalbėsis tiek su mumis, tiek su vaikais. Jiems bus daromi nuolatiniai tyrimai. Specialistai dažnai lankysis namuose. Vesti vaikus į darželį ar ne leido pasirinkti mums patiems. Kokia vaikų būklė? Dabar jau jie apraminti. Jau geriau“, – teigė E.Kručinskienė, neslėpdama džiaugsmo dėl priimto sprendimo.

„Vaikus išvysime artimiausiu metu. Tikslios datos dar nepasakė. Turi pasirašyti dokumentą kažkoks direktorius, duos įsakymą grąžinti vaikus. Iš pradžių grąžins man vienam. Ar tenkina sprendimas? Iš dalies tai yra kompromisas“, – teigė mažylių tėvas Gintaras Kručinskas.

E.Kručinskienė patikino, kad šiuo metu ji būti su vaikais dar negalės, tačiau šis sprendimas – postūmis į priekį. Posėdžio metu, pasak jos, rykštelių tema nebuvo liečiama.

Transliaciją iš Kauno stebėkite čia:

Apie tai, kad su vaikų teisių gynėjais bendradarbiaujančiam G.Kručinskui vaikai gali būti grąžinti, dar antradienį užsiminė Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba skubioje spaudos konferencijoje.

VIDEO: Kauniečių šeimos tragedijai neabejingi žmonės reikalavo grąžinti paimtus vaikus

Pagal policijos motinos atžvilgiu pradėtą ikiteisminį tyrimą šiuo metu E.Kručinskienei dar apribotos teisės bendrauti su sūnumi. Be to, vykdant ikiteisminį tyrimą dėl galimo smurto prieš sūnų jai apribota galimybė gyventi namuose, kur būtų ir vaikai. Tai, kaip tikino specialistai, irgi apsunkino vaikų grąžinimą šeimai.

Pastarąjį kartą tėvai laikinos globėjos šeimoje šiuo metu esančius savo dukrą ir sūnų matė prabėgus keletui dienų po įvykio – spalio pirmosiomis dienomis. 15min kalbinta vaikų mama E.Kručinskienė teigė, kad yra pasiruošusi išeiti iš namų, jei tik mažylius tarnyba nuspręs perduoti tėvo žinion. Tačiau, atrodo, to gali neprireikti.

VIDEO: Atimtų vaikų močiutė netvardė emocijų: nebuvo priežasčių paimti vaikus ir taip žiauriai šmeižti

Sprendimą, grąžinti vaikus tėvui ar ne, specialistai priiminėjo už uždarų durų. Posėdis truko ilgiau nei 4 valandas.

Po posėdžio su žiniasklaida kalbėjo tik paimtų vaikų tėvai ir jų advokatai, vaiko teisių apsaugos tarnybos atstovai iš Kauno miesto socialinių paslaugų centro pasišalino netarę nė žodžio, pasislėpę po kepurėmis ir šalikais. Gatvėje juos pasitikę žmonės skandavo: „Gėda, gėda!“.

15min žurnalistei nuėjus į kabinetą, kuriame buvo svarstomas vaikų likimas, pasiteirauti, ar kas nors iš vaiko teisių apsaugos specialistų žada suteikti komentarą, prieš jos nosį buvo užtrenktos durys. Kalbėti ryžosi tik posėdyje nedalyvavusi Kauno miesto socialinių paslaugų centro direktorės pavaduotoja Roberta Motiečienė. Paklausta, ar sprendimas, kad vaikai grįžta į šeimą, reiškia, jog specialistai pripažįsta savo klaidas, ji atsakė: „Nuo viešo komentaro susilaikysiu, tačiau turėdama teisę, visai Lietuvai pasakysiu, kad nė vienas tėvas negali naudoti smurto prieš savo vaikus. Nei fizinio, nei psichologinio. Sprendimas yra toks, koks yra. Vaikučiai bus grąžinti tėvui.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Edita Žiobienė ir Alina Jakavonienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Edita Žiobienė ir Alina Jakavonienė

Po dviejų valandų, kai posėdis vis dar vyko, išėjusi iš salės atimtų vaikų močiutė Laimutė Venclovaitė teigė, kad dukra susirūpino jos prasta sveikata: „Liepė dukra išeiti iš posėdžio, kad nepasidarytų bloga. Kas ten vyksta? Rodos, jie sprendžia ne tai, grąžinti ar ne vaikus, bet nori nuteisti Eglę ir jos vyrą“.

Netrukus išėjo ir susirūpinusi vaikų mama Eglė. Paklausta, kokia linkme vyksta posėdis, tuomet ji patikino, kad specialistai vis kartoja, kad ją ir jos vyrą reikia perauklėti.

Policija išprašė Seimo narį, Seimo narys – policiją

Prabėgus 3 valandoms nuo posėdžio pradžios, neapsikentęs Seimo narys „valstietis“ Mindaugas Puidokas įsiveržė į kabinetą, kuriame nagrinėjamas vaikų likimas. Politikas buvo išprašytas su policija, kurią viešajai tvarkai palaikyti, pasak M.Puidoko, buvo iškvietusi Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba.

Pats Seimo narys aiškino tenorėjęs paklausti, kiek dar truks posėdis. Sprendimas, anot jo, turėjo būti priimtas per valandą.

Sulaukęs patrulių prašymo pasišalinti, M.Puidokas pasipiktino. Jis paskambino Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkui Dariui Žukauskui ir ėmėsi aiškintis, kodėl policija išvis atvyko į posėdį. Po Seimo nario skambučio policininkai išvyko.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Piketas Kaune dėl atimtų vaikų
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Piketas Kaune dėl atimtų vaikų

Močiutė gina dukrą ir žentą

Tarp laukiančiųjų sprendimo dėl tolesnio vaikų likimo buvo ir jų močiutė, Eglės Kručinskienės mama Laimutė Venclovaitė. Ji žurnalistams piktinosi, kad dukrą galbūt ir gali bausti už tai, jog pakėlė ranką tądien lauke, jeigu to neleidžia įstatymas, bet svarstė, kodėl ją laikė dvi paras policijoje.

„Kodėl ji buvo nei maitinama, nei nieko. Reikėjo toms vaikų teisėms ateiti ir pasižiūrėti, kaip jie gyvena, kaip maitina tuos vaikelius. Mergytė gimė 700 gramų ir ji išaugino iki ketverių metukų tą mergytę. Sveika, be ligų, aš stebėjausi, kaip jie taip sugeba, tokie jau vyresni žmonės“, – kalbėjo susijaudinusi močiutė.

Ji tikino, kad dukra su žentu labai gražiai gyveno, augino vaikus, o dabar visi priversti žiniasklaidai teisintis, vos ne tapo recidyvistais.

Klausiama, ar tiesą sako vaiko teisių specialistai, kad galbūt rykšte mušti vaikai, moteris pratrūko: „Melagiai! Melagiai. Tie vaikai lauke būdavo, kaimynai buvo, visi už ją, gi mato kiekvieną dieną, girdi ir mato, gyvena daug žmonių aplink. Aš pati kas savaitę ateidavau, jeigu matyčiau, kad blogai augina mano dukra vaikus ar tikrai skriaudžia, pati būčiau, ir darželyje dirbusi, ir visur, visą vaikų psichologiją žinau, tikrai būčiau padėjusi, jeigu tos pagalbos jiems būtų reikėję.“

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Piketas Kaune dėl atimtų vaikų
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Piketas Kaune dėl atimtų vaikų

Moteris tikino, kad šmeižtas ir tai, jog namuose yra įrankių vaikus skriausti. Ji teigė bandžiusi pati imtis globoti vaikus, susitikusi su jais nebuvo. Esą ji norėjusi globoti vaikus nuo pat pirmos dienos.

Paklausta, kokio sprendimo tikisi, ji atsakė: „Jokio gero. Nesitikiu teisybės. Yra žmonių, nesakau, kad Lietuva visa be žmonių, be mąstančių žmonių, bet čia, vaiko teisėse, tai tikrai nemąstantys žmonės. (...) Ar tie, kur sėdi vaiko teisėse, ar jie paruošti dirbti su vaikais, su tokiais pažeidžiamais žmonėmis. Nežinau, vis tiek kokiom sąlygom, mamą atskirs nuo vaikų, tėtį atskirs, nežinau, koks tai augimas. Man skaudu.“

Ji patvirtino, kad tikrai sieks paimti vaikus globoti, jeigu jie nebus atiduoti tėvams, sakė atsinešusi visus reikalingus dokumentus. Laimutė teigė esanti pasiryžusi ir dukrą iš savo namų išregistruoti, jeigu to reikės, kad vaikai galėtų pas ją apsigyventi.

VIDEO: Atimtų vaikų močiutė netvardė emocijų: nebuvo priežasčių paimti vaikus ir taip žiauriai šmeižti

Surengė piketą

Kol buvo sprendžiamas vaikų likimas, Nemuno gatvėje buvo surengtas piketas. Jo organizatorius – kandidatas į prezidentus, Centro partijos pirmininkas, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos narys Seime, pagarsėjęs protestais, rengtais Garliavos skandalo metu, Naglis Puteikis.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Naglis Puteikis
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Naglis Puteikis

„Piketo metu reikalausime iš Kauno miesto Vaikų teisių komisijos, kad tuoj pat atiduotų atimtus vaikus tėvui Gintarui Kručinskui, kuris nėra niekuo kaltinamas. Piketas reikalingas, nes Vaiko teisių apsaugos darbuotojai niekaip negali sutikti, kad panaudojo perteklines priemones. Todėl žūtbūt bando sugalvoti nors menkiausią užsikabinimą savo teisumo pagrindimui – jie teigia, kad „policija rytoj (spalio 24 dieną – aut. past.) gali pateikti tėvų bute galimai surastus smurto įrankius“. Iš to sprendžiant, tokiais išgalvotais pretekstais gali būti mėginama tėvui vaikų neatiduoti“, – tokiu tekstu į piketą kvietė Seimo narys.

Kauno miesto savivaldybė 15min patikino gavusi N.Puteikio pranešimą apie spalio 24 dieną 14 valandą Nemuno gatvėje rengiamą piketą. Informuota, kad jame dalyvaus ne daugiau kaip 15 piketuotojų. Tokiu atveju savivaldybės leidimas nėra reikalingas, užtenka tik informuoti apie rengiamą piketą.

Protestuotojų atvyko daugiau nei 15. Tarp jų, be N.Puteikio, pasirodė ir „valstietis“ Seimo narys Mindaugas Puidokas, taip pat buvęs Kauno meras Vytautas Šustauskas.

Protestuotojus stebėjo policijos pareigūnai.

„Gėda, gėda“, – ėmė skanduoti protestuotojai, posėdžiui dar tik prasidedant.

„Vaikai aprengti, prižiūrimi. Graži šeima. Įvyko kažkoks nesusipratimas, nesąmonė. Negalima šitaip. Kokios traumos vaikams. Tikrai niekada jie neauklėjo savo vaikų jokiomis priemonėmis, nesmurtavo. Mergaitė tokia ramesnė, o berniukas – padaužiukas. Niekad nemačiau mušant. Kaip sudrausminti, jei bėga į gatvę?“, – tikino liudyti į posėdį iškviestas Kručinskų kaimynas Algimantas.

Internetinėje erdvėje pirmadienį ėmė sklisti informacija ir apie kitą akciją, susijusią su Kručinskų šeimos istorija, – trečiadienio popietę rengiamą eiseną nuo prokuratūros iki Valstybinės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Kauno miesto vaiko teisių apsaugos skyriaus, tačiau pastaroji, regis, buvo atšaukta.

Rasti smurto prieš vaikus įrankiai?

15min primena, kad kauniečių Gintaro ir Eglės Kručinskų šeima viešai pasiskundė esą jų vaikai buvo atimti dėl pliaukštelėjimo per dvimečio sūnaus ranką Panemunės šile Kaune. Ar tikrai pakako tik vieno praeivio skambučio ir šios poros atžalos buvo išplėštos iš tėvų rankų?

Spalio 23 dieną surengtoje spaudos konferencijoje vaiko teisių apsaugos specialistai tikino, kad skambutis nebuvo lemiamas. A.Jakavonienė pabrėžė, kad vaikai iš šeimos buvo paimti tikrai ne dėl pliaukštelėjimo.

„Buvo nustatyti tam tikri grėsmės veiksniai ir nuspręsta, kad aplinka, kurioje auga vaikai, tuo momentu buvo nesaugi. Vaikai paimti iš šeimos, nes nustatyta smurto rizika.

Labai gaila, bet negalime paminėti visų rizikos veiksnių, nes tai susiję su asmens duomenų apsauga ir šeimos teise į privatų gyvenimą. Tačiau vienas iš rizikos veiksnių buvo šeimoje taikomi auklėjimo ir drausminimo metodai, kurie atitinka smurto sąvoką ir požymius. Netgi buvo konkretūs įrankiai, kuriais tėvai auklėjo vaikus“, – antradienį kalbėjo A.Jakavonienė.

Jos teigimu, šeimą vertinant pagal grėsmės lygio kriterijus, be to, atsižvelgiant į medikų išvadas, buvo nuspręsta, kad vaikams šeimoje nesaugu. Buvo galima įtarti, kad prieš juos nuolat smurtauta.

15min pakalbinta vaikų mama Eglė tikino net neįsivaizduojanti, apie kokius įrankius kalba tarnybos vadovė. Antradienio vakarą specialistai LRT laidoje „Dienos tema“ paviešino, kad tai – rykštelė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius