-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 08 25

Politikai rengiasi skelbti Ch.Sugiharos metus, tikisi impulso santykiams su Tokiju

Keliasdešimt parlamentarų šią savaitę registravo iniciatyvą paskelbti 2020-uosius žydus nuo Holokausto Lietuvoje gelbėjusio japonų diplomato Chiunes Sugiharos metais. Politikai tikisi, kad renginių gausa tokia proga suteiks naują impulsą santykiams su Japonija.
Čijunė Sugihara
Čijunė Sugihara / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

2020 metais bus minimos 80-osios Ch.Sugiharos veiklos Lietuvoje metinės ir 120-osios paties diplomato gimimo metinės.

„Tai puiki proga paminėti išskirtinį žygdarbį, įtvirtinti mūsų bičiuliškus, partneriškus santykius su Japonija“, – BNS sakė viena iš 35 projektą pasirašiusių parlamentarų liberalė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Pasak jos, metinės turėtų būti išnaudojamos siekiant sustiprinti žmogiškuosius ryšius su Japonija.

„Mes turėtumėme kviesti Japonijos atstovus apsilankyti Lietuvoje. Tai (metinės) galėtų tapti platforma dar labiau sustiprinti mūsų politinius visuomeninius, kultūrinius ryšius“, – kalbėjo politikė.

Japonijos konsulas Ch.Sugihara konsulatą Kaune atidarė 1939 metų rudenį. Jam buvo pavesta rinkti žvalgybinę medžiagą apie karinę situaciją regione.

Europos prasidėjus Antrajam pasauliniam karui, naciams ir sovietams padalijus Lenkiją, tūkstančiai žydų iš šios šalies atvyko ieškoti prieglobsčio Lietuvoje. Tačiau čia santykinė ramybė tęsėsi neilgai, ir Raudonajai Armijai okupavus šalį, jie ėmė ieškoti būdų pasprukti nuo karo.

Ignoruodamas griežtas Japonijos vyriausybės instrukcijas, Ch.Sugihara 1940-ųjų vasarą išdavė kelis tūkstančius tranzitinių vizų. Jas gavę, tūkstančiai žydų traukiniu per Sibirą pasiekė Japoniją. Istorikų teigimu, Ch.Sugiharos dėka Holokausto išvengė 6 tūkst. žydų.

Projektą dėl metinių parėmęs „socialdarbiečių“ lyderis Gediminas Kirkilas BNS sakė, kad Ch.Sugiharos veikla „pastatė mūsų santykius su Japonija į ypatingą vietą“.

„Panašaus lygio santykių neturi nė viena kaimyninė šalis, net didesnė, tokia kaip Lenkija“, – teigė parlamentaras.

Pasak jo, Ch.Sugiharos veikla japonams yra vienas nedaugelio atvejų, kada su Adolfo Hitlerio Vokietija sąjungą sudaręs Tokijas gali iš Antrojo pasaulinio karo istorijos pateikti ką nors pozityvaus.

G.Kirkilas tvirtino, kad augant įtampai dėl globalios prekybos, ryšiai su Japonija Lietuvai gali būti kertiniai.

Anot Seimo vicepirmininko, 2020 metais Lietuvoje galima tikėtis aukšto rango Japonijos pareigūno vizito.

„Manau, kad reikėtų pagalvoti apie kokių nors rimtesnių konferencijų (suorganizavimą), kur būtų galima detaliau įvertinti mūsų bendradarbiavimo laikotarpį. Būtų gerai, kad tai vyktų dalyvaujant aukštiems Japonijos svečiams“, – kalbėjo G. Kirkilas.

Lietuva Japoniją laiko svarbiausiu politiniu ir ekonominiu partneriu Azijoje. Japonijos premjeras Shinzo Abe Lietuvoje viešėjo 2018 metų sausį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius