-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 12

Politologai įvertino G.Nausėdos sprendimą neskirti ministro: reikėjo ieškoti stipresnių argumentų

Prezidentas Gitanas Nausėda trečiadienį atsisakė skirti ekonomikos ir inovacijų ministru premjero patarėją Luką Savicką. Politologų vertinimu, prezidentas rėmėsi silpnu motyvu, o pats sprendimas greičiausiai tėra atsakas susisiekimo ministro Jaroslavo Narkevičiaus neatleidusiam premjerui.
Saulius Skvernelis ir Gitanas Nausėda
Saulius Skvernelis ir Gitanas Nausėda / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Vytauto Didžiojo universiteto profesorius, politologas Lauras Bielinis 15min sakė, kad prezidento motyvas neskirti L.Savicko ministru, nes šis esą „dar nėra įrodęs, kad galės greitai įgyvendinti reikšmingus pokyčius“, yra silpnas.

„Tiesą sakant, tai nėra stiprus argumentas, nes kaip mes turime suvokti tą spėjimą ir kur tas greitis pamatuojamas? Jei prezidentas taip teigia, reiškia, jis žino tokį asmenį, kuris galėtų spėti. Bet turime atsiminti vieną paprastą konstitucinį niuansą: ministrus teikia premjeras, o prezidentas tvirtina arba ne. Taigi prezidentas, atmesdamas kandidatą, negali pasakyti, kad jis turi savo kandidatą, jis turi laukti kito. Ir kitą tvirtinti arba netvirtinti“, – kalbėjo L.Bielinis.

Tiesą sakant, tai nėra stiprus argumentas, nes kaip mes turime suvokti tą spėjimą ir kur tas greitis pamatuojamas?

Pasak jo, jei visgi yra rimtesnių motyvų neskirti L.Savicko, juos prezidentas turi išdėstyti viešai.

„Jeigu prezidentas išties turi stiprius argumentus, įrodančius, kad gali būti geresni kandidatai, jis juos turi pateikti. Jeigu prezidentas neturi argumentų, o tiesiog konstatuoja, kad šio kandidato netvirtina, tai kyla klausimų, ar tie motyvai yra išties dalykiniai, ar prezidentas demonstruoja kažkokį kitą savo interesą“, – kalbėjo L.Bielinis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Siekti valstybės vadovės posto ekonominės krizės metais Daliai Grybauskaitei, kaip ekonomistei, buvo paranku, teigia politologas Lauras Bielinis.
Luko Balandžio / 15min nuotr./Siekti valstybės vadovės posto ekonominės krizės metais Daliai Grybauskaitei, kaip ekonomistei, buvo paranku, teigia politologas Lauras Bielinis.

Konflikto nemato, tik kazusą

Politologas sako, kad prezidentas jokiu būdu negali kerštauti ir neskirti ekonomikos ir inovacijų ministro tik dėl to, kad premjeras neatleido susisiekimo ministro J.Narkevičiaus, kuriam G.Nausėda yra pareiškęs nepasitikėjimą.

„Jei iš tikrųjų tai sietina su J.Narkevičiaus klausimu, tada manyčiau, kad tai labai negera tendencija. Aukšto rango valdininkai – prezidentas, premjeras – turi suvokti, kad kiekvienas jų žingsnis yra ne jų asmeninės ambicijos raiška, o valstybės intereso stiprinimas. Jei toks argumentas, kad atmetu šį kandidatą, nes neatleidote man nepatinkančio ministro, tai būtų labai blogas argumentas“, – aiškino L.Bielinis.

Tai nėra dar konfliktas, dėl kurio galima laužyti ietis ir svaidyti žaibus.

Tiesa, jis nemano, kad tarp prezidento ir premjero kilęs konfliktas ir nenori situacijos vertinti sporto terminais.

„Nenorėčiau to vadinti konfliktu. Galbūt kazusu. Tai techninis nesusikalbėjimas, techninis interesų nesutapimas. Tai nėra dar konfliktas, dėl kurio galima laužyti ietis ir svaidyti žaibus“, – teigė politologas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis ir Gitanas Nausėda
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis ir Gitanas Nausėda

L.Bielinis mano, kad šioje situacijoje premjeras imsis lyderystės ieškoti išeičių.

„Manyčiau, premjeras bandys ieškoti išeičių. Gali būti keli keliai. Vienas, teikti kitą kandidatą arba tą patį kandidatą vėl, arba kitas kelias – neteikti kandidato išvis“, – teigė L.Bielinis ir akcentavo, kad antroji galimybė valstybei nieko gero neduotų.

Pademonstravo principingumą

Politologas, Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto profesorius Tomas Janeliūnas 15min sutiko, kad susisiekimo ministro Jaroslavo Narkevičiaus istorija buvo viena iš priežasčių, kodėl G.Nausėda neskyrė L.Savicko.

„Be abejo, yra labai aiški pozicija, kad, na, kodėl prezidentūra turėtų visąlaik tiesti ranką, jeigu S.Skvernelis nenori sutikti su prezidentūros labai aiškiais nurodymais, tarkime, dėl J.Narkevičiaus. Šiuo atveju yra demonstruojamas tam tikras politinio principingumo klausimas“, – kalbėjo jis.

T.Janeliūno teigimu, kita priežastis galėjo būti tai, kad prezidentas nenori prisidėti prie Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) rinkiminės kampanijos, nes yra įtarimų, kad L.Savickas galėtų būti nauja „valstiečių“ sąrašo žvaigždė būsimuose rinkimuose.

Šiuo atveju yra demonstruojamas tam tikras politinio principingumo klausimas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./15min studijoje – politologas Tomas Janeliūnas
Luko Balandžio / 15min nuotr./15min studijoje – politologas Tomas Janeliūnas

Ne pirmas kartas

Paklaustas, kaip gilėjantis premjero ir prezidento konfliktas gali atsiliepti valstybės gyvenimui – S.Skvernelis jau kalba, kad Ekonomikos ir inovacijų ministerija gali likti be vadovo iki kadencijos pabaigos, T.Janeliūnas tvirtino, jog susidūrus politinėms ambicijoms praktiniai klausimai atsiduria antrame plane.

„Ne pirmas kartas, sakyčiau, – kalbėjo jis. – Ministerijai ir konkretiems sprendimams turbūt nėra geras dalykas, kai įstaigoje nėra tikro vadovo ir suprantama, kad kai kurie ministerijos procesai gali šiek tiek strigti, nepaisant to, jog yra pavaduojantis ministras. Kita vertus, iš dalies S.Skvernelis galėjo tikėtis tokios reakcijos, nes atsisakydamas priimti prezidentūros siūlymą keisti susisiekimo ministrą, jis tokią riziką galėjo įžvelgti“.

Ar prezidentas, kaip moralinis autoritetas, neturėtų būti aukščiau viso to? Ar prezidentas nepadarė klaidos įsiveldamas į žaidimą „kaip jūs man, taip ir aš jums“?

T.Janeliūno teigimu, klaida buvo sutikti su tokia koalicija, kokią pasiūlė „valstiečiai“, įtraukiant Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos atstovus arba konkrečius asmenis, kurie jau tuo metu galėjo kelti klausimų dėl kompetencijos.

„Bet kadangi buvo priimta tokia nuostata, kad leiskime dirbti tai Vyriausybei iki galo ir žiūrėkime, kas iš to bus, tai dabar ir matome, kas iš to išėjo. Atitinkamai likęs Vyriausybės darbas yra šlubas, kreivas ir prezidentas, aišku, matyt, nėra linkęs visiškai paleisti savo politinės galios, nes jeigu jis visiškai nereaguotų į tokius ganėtinai nepagarbius sprendimus iš Vyriausybės ir valdančiosios daugumos pusės, natūralu, kad sulig kiekvienu tokiu ignoravimu jo autoritetas mažėtų“, – sakė jis.

Trečias atmestas S.Skvernelio ministras

Iki šiol iš S.Skvernelio teiktų kandidatų į ministrus prezidentams netiko trys. Dabar prezidentas G.Nausėda atmetė L.Savicko kandidatūrą į ekonomikos ir inovacijų ministrus.

Kadenciją baigusi prezidentė Dalia Grybauskaitė neskyrė dviejų S.Skvernelio į ministrus siūlytų kandidatų. Aplinkos ministre netapo Irma Gudžiūnaitė, o teisingumo – advokatas Giedrius Danėlius.

Sprendimą dėl I.Gudžiūnaitės tuomet prezidentė po susitikimo su kandidate motyvavo dalykinės patirties ir vadovavimui aplinkos apsaugos sektoriui reikiamų žinių ir kompetencijos stoka.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Dalia Grybauskaitė susitiko su kandidate į aplinkos ministrus Irma Gudžiūnaite
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Dalia Grybauskaitė susitiko su kandidate į aplinkos ministrus Irma Gudžiūnaite

Tuomet S.Skvernelis piktinosi, kad prezidentė atmetė jau suderintą kandidatę.

Su G.Danėliumi D.Grybauskaitė nė nesusitiko, tačiau jo neskyrė dėl galimo interesų konflikto, nes jis pasirinko atstovauti klientams konkrečioje politinės korupcijos byloje.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Giedrius Danėlius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Giedrius Danėlius

S.Skvernelis vėliau pripažino, kad G.Danėliaus, kaip kandidato į ministrus, pavardę viešai įvardino pats, nors ji nebuvo suderinta su D.Grybauskaite ir premjeras žinojo, kad kandidatas nebus paskirtas.

Šįkart S.Skvernelis pats pranešė ministru siūlantis L.Savicką, nors prezidentas viešai reikalavo kelių kandidatų, o per patarėjus abejojo L.Savicko galimybėmis tapti ministru.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius