Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 28

Į laisvę paleistas V.Kažys prabilo apie kyšius: „Iš tų 8 teisėjų nei vienas nėra gavęs nė euro“

Nors penktadienį Apeliacinio teismo teisėjo Viktoro Kažio 10 dienų suėmimo terminas turėjo pasibaigti, Vilniaus apygardos teisme nuspręsta į laisvę jį paleisti viena para anksčiau. Pats teisėjas vos išėjęs iš Lukiškių sutiko duoti žurnalistams interviu.
Viktoras Kažys
Viktoras Kažys / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Jokio nusikaltimo nesu padaręs, – susirinkusiems žurnalistams sakė V.Kažys. – Man pareikšti įtarimai su teise turi mažai ką bendro. Tai yra daugiau politiniai ir viešųjų ryšių dalykai, o aš, kaip teisininkas, tokių dalykų nelabai galiu komentuoti.“

Perklaustas, ką turi omenyje, kalbėdamas apie politinius dalykus, V.Kažys žadėjo apie tai papasakoti vėliau.

„Iš čia išėjęs daug informacijos neturiu, buvau izoliuotas. Kai susipažinsiu su informacija, galbūt bylos medžiaga, tuomet“, – sakė teisėjas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktoras Kažys
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktoras Kažys

Jis pridūrė, kad apie kiekvieną rimtesnę bylą „pradeda suktis būriai žmonių“.

„Tie žmonės kažką kažkam žada, kažką kalba, tie pokalbiai būna įrašomi ir nesami pinigai tampa esamais“, – sakė V.Kažys.

VIDEO: Į laisvę išleistas teisėjas V.Kažys: „Visi įtarimai, kurie man pareikšti, su teise mažai ką turi bendro“

Kaip pasakojo V.Kažys, jam pareikšti įtarimai neturi nieko bendro su kitais įtariamais teisėjais. Tačiau jis pridūrė, kad tiki ir kitų kolegų sąžiningumu.

„Kiek teko susipažinti su spauda čia esant, skaičiau, kad inkriminuojamos kyšių sumos 400 tūkst. eurų. Mano nuomone, galiu ir klysti, iš tų 8 teisėjų nei vienas nėra gavęs nei euro“, – įsitikinęs teisėjas.

Pareigūnai ant V.Kažio durų slenksčio pasirodė su kratos orderiu, jie ieškojo pinigų ir ryšio priemonių. Turėtus grynuosius jis sakė atidavęs pats.

„Apie 3 tūkst. eurų buvo rasta, panašiai. Manau, kad tokia suma pas kiekvieną normalią šeimą namuose yra, tai mūsų šeimos mėnesinės pajamos“, – sakė jis.

Vertindamas sąlygas Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime, V.Kažys neturėjo kuo skųstis.

„Nieko nereikia skųstis, labai mandagūs, korektiški pareigūnai, tiek konvojaus, tiek Lukiškėse, jokių pretenzijų negaliu reikšti. Kalėjimas kaip kalėjimas, ne 5 žvaigždučių viešbutis“, – sakė jis.

Suprasti akimirksniu

  • Kyšininkavimu, prekyba poveikiu, papirkimu ir piktnaudžiavimu įtariami 3 Apeliacinio teismo teisėjai (Viktoras Kažys, Konstantinas Gurinas ir Valdimaras Bavėjanas), Aukščiausiojo Teismo teisėjas Egidijus Laužikas, Vilniaus apygardos teismo teisėjas Henrichas Jaglinskis, Vilniaus apygardos administracinio teismo teisėjas Arūnas Kaminskas, Regionų apygardos administracinio teismo Kauno rūmų teisėjas Gintaras Čekanauskas, Vilniaus m. apylinkės teismo teisėjas Robertas Rainys. 5 iš 8 teisėjų teismas leido suimti, 3 skirti švelnesni apribojimai
  • Tarp 34 sulaikytųjų yra ir 6 advokatai: Drąsutis Zagreckas, Romualdas Mikliušas, Giedrė Cimbolienė, Aivaras Surblys, Marius Navickas (praktikuojantis Klaipėdoje) ir Gintaras Ruseckas.
  • Tyrimo duomenimis, korupcinis teisėjų ir advokatų voratinklis buvo sukurtas dėl suinteresuotiems asmenims palankių teismo sprendimų, teigiama, kad sutartų kyšių sumos galėjo siekti 400 tūkst. eurų.
  • Viena iš konkrečiai paminėtų nešvarių bylų susijusi su garsiojo Vijūnėlės dvaro istorija. STT kreipėsi į VRK dėl Druskininkų mero Ričardo Malinausko teisinės neliečiamybės panaikinimo, o tuomet pareiškė jam įtarimus. Tuo pat metu teismas leido suimti R.Malinausko patarėją A.Kadziauską.
  • Generalinis prokuroras sudarė 5 prokurorų grupę, vadovaujančią šiam plataus masto ikiteisminiam tyrimui, į kurį įtraukta bemaž 100 teisėsaugos pareigūnų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius