Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 07 12 /13:50

Apie šalutinį COVID-19 vakcinų poveikį pranešė rečiau, bet tarp jas patyrusių – ir vaikai

Per pusmetį, kai Lietuvoje žmonės skiepijami nuo COVID-19, nepageidaujamų reakcijų į vakcinas nuo COVID-19 iš viso užfiksuota 4301, o tai yra 0,21 proc. nuo bendro vakcinacijų skaičiaus (sunaudotas vakcinos dozių skaičius nuo vakcinacijos pradžios iki birželio 30 dienos siekė 2 078 955 dozes). Pastaruoju metu pranešimų mažėja, tačiau tai esą natūralu – mažėja ir vakcinavimo apimtys.

Daugiausia – dėl „Comirnaty“

Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos (VVKT) surengtoje spaudos konferencijoje apie nepageidaujamas reakcijas į vakcinas nuo COVID-19 ligos tarnybos viršininkas Gytis Andrulionis teigė, kad birželį gauti 736 pranešimai apie Lietuvoje pasireiškusias įtariamas nepageidaujamas reakcijas, susijusias su vakcinų nuo COVID-19 ligos vartojimu (ĮNR).

Šiuo metu Lietuvoje vakcinuojami gyventojai keturiomis vakcinomis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gytis Andrulionis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gytis Andrulionis

Po vakcinos „Comirnaty“ vartojimo buvo gauti 395 pranešimai, po vakcinos „Spikevax“ (buvusi „Moderna“) vartojimo buvo gauta 100 pranešimų, po vakcinos „Vaxzevria“ – 169 pranešimai, o po vakcinos „Janssen“ – 69 pranešimai. 3 pranešimuose apie ĮNR vakcinos pavadinimas nebuvo nurodytas.

„Kaip ir anksčiau, dominuoja lengvi arba vidutinio sunkumo pranešimai – tai yra 699 pranešimai, 37 atvejai klasifikuoti kaip sunkūs. Birželio mėnesį turėjome praneštus du miokardito atvejus po vakcinacijos „Comirnaty“ ir „Moderna“, tiesa, jie fiksuoti vyresnio amžiaus žmonėms.

Tik priminsiu, kad miokarditai įtraukti į vakcinų charakteristikų santrauką kaip itin retos nepageidaujamos reakcijos“, – sakė G.Andrulionis.

Moterys, kaip ir ankstesniais vakcinacijos mėnesiais, pateikė gerokai daugiau pranešimų nei vyrai – atitinkamai 489 ir 240.

Tarptautiniame kontekste mes neišsiskiriame – 0,21proc. nuo suvartotų dozių skaičiaus.

Taip pat gauta pranešimų ir apie sunkias reakcijas, kurias patyrė nepilnamečiai. Tad amžiaus ribos žmonių, pranešusių apie nepageidaujamas reakcijas, prasiplėtė nuo 12 iki 95 metų.

„Pagrindiniai pranešimai kaip ir ankstesniais mėnesiais yra labai panašūs – skausmas, patinimas, paraudimas injekcijos vietoje, rankos skausmas, šaltkrėtis, galvos skausmas, bėrimas, karščiavimas. Dažniausiai po dienos ar kelių reakcijos praeidavo.

Tarptautiniame kontekste mes neišsiskiriame – 0,21proc. nuo suvartotų dozių skaičiaus. Yra šalių, kur didesnis pranešimų procentas, tarkim, Norvegija, kur lygiai dvigubai daugiau pranešama, Latvijoje trečdaliu mažiau“, – kalbėjo G.Andrulionis.

Mažiau skiepų, mažiau pranešimų

Farmakologinio budrumo ir apsinuodijimų informacijos skyriaus vyresnioji patarėja Rugilė Pilvinienė teigė, kad per pusmetį iki gegužės vakcinacijos augo, gegužė pasižymėjo didžiausiu vakcinuotų žmonių skaičiumi visomis vakcinomis. Lyderė – „Comirnaty“ vakcina.

Birželį vakcinuotų žmonių skaičius jau sumažėjęs, tad sumažėjęs ir pranešimų srautas. Tačiau ir toliau daugiausia paskiepyta būtent „Comirnaty“ vakcina.

VIDEO: Pranešimų apie nepageidaujamas vakcinų reakcijas mažėja, bet jas patiria ir vaikai

„Pranešimai apie nepageidaujamas reakcijas dažniausiai buvo nesunkūs, sunkių pranešimų skaičiai žiūrint proporciškai nelabai skyrėsi nuo praeito mėnesio. Džiugina, kad nėra daug tokių reakcijų.

Žiūrint į atskiras vakcinas, tai daugiausia pranešimų gauta apie „Comirnaty“ vakcinos sukeltas reakcijas, bet to ir galima tikėtis, nes šios vakcinos labai daug suvartota. Žiūrint proporciškai pranešimų apie šitos vakcinos nepageidaujamą poveikį srautas yra nedidelis“, – teigė R.Pilvinienė.

Pagrindiniai nuo COVID-19 ligos paskiepytų žmonių pranešimai apie ĮNR, kurių sulaukė VVKT, kaip ir ankstesniais mėnesiais, labai panašūs: tai skausmas, patinimas ir paraudimas injekcijos vietoje, rankos skausmas, šaltkrėtis, galvos skausmas, bėrimas ir karščiavimas.

Dažniausiai šios reakcijos buvo lengvos arba vidutinio sunkumo ir praeidavo po kelių dienų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rugilė Pilvinienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rugilė Pilvinienė

R.Pilvinienė teigė, kad žiūrint į „Comirnaty“ klinikinių tyrimų duomenis, gauti pranešimai atitinka tuos gautus duomenis. Tačiau pagal juos dažniausias nustatytas poveikis buvo skausmas injekcijos vietoje, bet apie tai žmonės net nepraneša.

Besiskiepijusieji „Moderna“ vakcina paprastai skundžiasi irgi tomis pačiomis reakcijomis. Mažėja pranešimų apie „Vaxzevria“ vakcinos poveikį, tačiau ir besiskiepijusiųjų šia vakcina žmonių labai sumažėjo.

„Kalbant apie „Janssen“ vakciną, gauta beveik 70 pranešimų apie nepageidaujamą reakciją“, – teigė R.Pilvinienė.

Dažniausiai prie sunkių nepageidaujamų reakcijų minima „Comirnaty“ vakcina – šios vakcinos daugiausia ir gauta bei suvartota.

Klinikinių tyrimų metu nenustatyta, kad nepageidaujamas poveikis gali būti juostinė pūslelinė, tačiau jau ne pirmą mėnesį gauname pranešimų apie tai.

Anot R.Pilvinienės, gauta pranešimų apie tromboflebito atvejų, gauti pranešimai ir apie miokarditą – jis pasireiškė jaunesniems žmonėms, 52 metų moteriai ir vyrui.

„Kaip ir ankstesniais mėnesiais turime du pranešimus apie periferinį veido paralyžių. Klinikinių tyrimų metu nenustatyta, kad nepageidaujamas poveikis gali būti juostinė pūslelinė, tačiau jau ne pirmą mėnesį gauname pranešimų apie tai“, – teigė R.Pilvinienė.

Pranešama ir apie alpimus, vienas atvejis baigėsi rankos lūžiu.

Per birželį pranešta apie vieną mirtį po „Comirnaty“ vakcinos. Tačiau R.Pilvinienė teigė, kad 91 metų pacientas buvo paskiepytas kovą, o mirė balandį, tik artimieji apie tai pranešė praėjus net keliems mėnesiams.

Žmogus sirgo pneumonija, artimieji esą yra tikri, kad žmogus mirė dėl vakcinacijos. Šio atvejo, anot R.Pilvinienės, tarnyba negali nei patvirtinti, nei paneigti.

Paaugliai reaguoja taip pat

Paskiepyta jau daugiau nei 24 tūkst. paauglių, gauti vos 7 pranešimai apie nepageidaujamą poveikį. Vienas sunkus atvejis – tai buvo karščiavimas, kurio metu 17-metis apalpo, kurį laiką buvo nesąmoningas, paskui būklė pagerėjo.

Du pranešimai gauti iš gydymo įstaigų, kad paaugliai per klaidą paskiepyti ne „Comirnaty“ vakcina, nors tik ši vakcina šiuo metu patvirtinta kaip tinkama skiepyti vaikus ir paauglius. Tai buvo „Moderna“ vakcina, tačiau nepageidaujamų reakcijų šie paaugliai nepatyrė.

„Paauglių reakcija į skiepijimą „Comirnaty“ vakcina iš esmės nesiskiria nuo suaugusiųjų. Ir tai yra rašoma preparato charakteristikų santraukoje. Kažkokių išskirtinių vakcinos savybių mes irgi negalime pateikti, nes pranešimų srautas yra labai nedidelis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Naujasis vakcinacijos punktas Lukiškių aikštėje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Naujasis vakcinacijos punktas Lukiškių aikštėje

Mūsų žiniomis, buvo pranešta apie pykinimą, vėmimą, karščiavimą. Vienas vaikas, kurio amžius dar tikrai nesiekia to, nuo kada galima leisti vartoti vakciną, tai trejų metų vaikas, jo mama pranešė apie nepageidaujamą reakciją – bėrimą, kuris vaikui atsirado po to, kai žindanti mama pasiskiepijo viena iš vakcinų“, – teigė R.Pilvinienė.

Miokardas ir perikarditas – retai

Pirmadienį savo puslapyje VVKT paskelbė, kad Europos vaistų agentūros (EVA) Farmakologinio budrumo rizikos vertinimo komitetas (PRAC) padarė išvadą, kad labai retais atvejais po vakcinacijos COVID-19 vakcinomis „Comirnaty“ („BioNTech ir Pfizer“ gamintojo) ir „Spikevax“ (anksčiau vadinta „Moderna“ vakcina) žmonėms gali pasireikšti miokarditas ir perikarditas.

Todėl PRAC rekomenduoja miokarditą ir perikarditą, kaip naujus šalutinius poveikius, įtraukti į šių vakcinų informacinius dokumentus: preparato charakteristikų santrauką ir pakuotės lapelį bei taip įspėti sveikatos priežiūros specialistus bei žmones, vartojančius šias vakcinas.

Miokarditas ir perikarditas yra uždegiminės širdies ligos.

Tas pats komitetas taip pat padarė išvadą, kad asmenys, kuriems anksčiau buvo pasireiškęs kapiliarų pralaidumo sindromas, negali būti skiepijami vakcina „COVID-19 Vaccine Janssen“.

Plačiau skaitykite čia: Pasiskiepijusiems „Comirnaty“ ir „Spikevax“ vakcinomis – galimi labai reti miokardito ir perikardito atvejai.

Iš viso bent viena skiepo doze vakcinuotų gyventojų Lietuvoje jau yra 1 277 415. Kiek daugiau nei 1,074 mln. jau gavo abi skiepo dozes. Pilnai vakcinuotų gyventojų jau yra 1 134 216.

Nepanaudotų vakcinų, Statistikos departamento pirmadienio duomenimis, Lietuva šiuo metu turi 2 351 837.

Pirmadienį paskelbta, kad per pastarąją parą Lietuvoje išaiškinti 22 COVID-19 atvejai, mirčių nefiksuota.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius