Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2018 05 31 /11:07

„Valstiečiai“ ragina imtis naujų tyrimų dėl verslo poveikio politikai

Valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderiai ketvirtadienį paragino imtis naujų tyrimų dėl verslo poveikio politikai. „Valstiečių“ deleguotas ministras pirmininkas Saulius Skvernelis sako, kad Seime patvirtinus Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) atlikto parlamentinio tyrimo išvadą tolimesni tyrimai turėtų atskleisti galbūt neskaidriais politinių partijų finansavimo aplinkybes.
Seimo posėdis
Seimo posėdis / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

„Jeigu yra neatskleistos politinių partijų galbūt neskaidraus finansavimo aplinkybės įvairiu laikotarpiu, tai tuos tyrimus reikėtų tęsti“, – žurnalistams Seime sakė premjeras.

Jis taip pat svarstė, ar patvirtinus NSGK išvadas teisėsauga neturėtų patikrinti kai kurių savo procesinių sprendimų atsisakyti arba nutraukti ikiteisminius tyrimus.

„Matyt, tai būtų ir Seimas, ir kitos institucijos“, – tvirtino ministras pirmininkas, paklaustas, kas galėtų atlikti visus šiuos tyrimus.

„Valstiečių“ pirmininkas Ramūnas Karbauskis taip pat ragino tęsti tyrimą Seime.

„Aš tikiuosi, kad Seimas vis dėlto pratęs šitą tyrimą. Tie žmonės, kurie dar šypsosi Seime sėdėdami, nematydami savo pavardžių ir tam tikrų situacijų įvertinimo, jie labai ne už ilgo nebesišypsos“, – teigė parlamentaras.

Pasak jo, dabartinės NSGK išvados kelia įspūdį, kad nederamą įtaką politikams darė verslas, bet neatskleidžia pačių politikų atsakomybės.

„Aš manau, kad apie atsakomybę politikų pirmiausia reikia šnekėti, nes jeigu politikai būtų neleidę šitai situacijai plėtotis, jos tiesiog nebūtų“, – kalbėjo R.Karbauskis.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

Vis dėlto jis atkreipė dėmesį, kad tyrimais nenorima pakenkti Seime nagrinėjamai koncerno „MG Baltic“ ir kelių partijų politinės korupcijos bylai.

„Valstiečių“ lyderis pareiškė nenorintis, kad ši byla „baigtųsi taip, kaip baigėsi juodosios buhalterijos Darbo partijos byla, tai yra niekuo“.

„Norėtųsi iš tikrųjų tokių bausmių, kurios yra adekvačios tam, kas buvo padaryta“, – tvirtino R. Karbauskis.

VIDEO: Svarbiausios verslo įtaką politikams tyrusio Seimo komiteto išvados

Premjeras: NSGK tyrimas neatsakė į visus kylančius klausimus

Premjeras sako, kad Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) tyrimas dėl verslo poveikio politiniams procesams neatsakė į visus kylančius klausimus. Jis neatmeta galimybės, kad tas aplinkybes ateityje galėtų tirti naujos Seimo komisijos.

„Ar viskas ištirta, visos tos kryptys apimtos yra, čia irgi galima diskutuoti. (...) Tikrai man atrodo, kad ne visos svarbios sritys yra paliestos arba atskleistos iki galo“, – Žinių radijui ketvirtadienį sakė S.Skvernelis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

Ministras pirmininkas taip pat sakė pasigendantis detalesnio tyrimo apie partijų finansavimą ir jas galėjusius pasiekti pinigus iš Rusijos.

„Pasigesčiau to tyrimo apie finansavimą, partijų finansavimą ir čia, matyt, yra giluminiai dalykai: tos sudėtingos finansavimo schemos, kurios buvo ne per viešas įstaigas, ne per fondus, bet per tam tikras viešųjų ryšių agentūras, per įmones, kurios tuo metu buvo stambios valstybinės įmonės ir naudojo viešinimo pinigus. Aš manau, kad čia yra pakankamai rimta, kadangi tai susiję su grėsme iš Rytų, su, kaip dabar madinga sakyti, Kremliaus pinigais. Čia, manau, nėra iki galo įsigilinta ir atskleista“, – kalbėjo S.Skvernelis.

Jis teigė, kad po šio tyrimo išvadų galėtų būti kreipiamasi į teisėsaugą, bet neatmeta ir galimybės, jog „gali atsirasti dar viena kita laikinoji tyrimo komisija Seime“.

Palaikytų žvalgybos ombudsmeno institucijos kūrimą

Premjeras sako, kad palaikytų Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) siūlymą įsteigti žvalgybos ombudsmeno instituciją, padėsiančią užtikrinti geresnę saugumo tarnybų kontrolę.

„Jeigu toks siūlymas yra, jis tikrai labai svarbus yra, aš tikrai palaikau“, – ketvirtadienį Žinių radijui sakė S.Skvernelis.

Jis pridūrė, kad specialiosios tarnybos yra vertos pasitikėjimo, bet „visuomet atsiranda teorinė galimybė, kad kažkas gali piktnaudžiauti“.

„Buvimas šitokio saugiklio, jis tikrai leidžia ir visuomenei turėti didesnį pasitikėjimą specialiosiomis tarnybomis“, – mano premjeras.

Po daugiau nei pusmetį vykusio NSGK tyrimo išvadas patvirtino trečiadienio vakarą. Pasak komiteto pirmininko, tirti politinės korupcijos reiškiniai, o pats tyrimas parodė, kokių silpnybių turi valstybė.

VIDEO: Vytautas Bakas apie NSGK tyrimo išvadas: „Tuos žmones reikia sustabdyti“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius