-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 21

Premjeras: parlamentinei veiklai skirtas lėšas Seimo nariai turėtų leisti savo apygardose

Parlamentinei veiklai skirtas lėšas Seimo nariai turėtų leisti savo apygardose pirkdami prekes ir paslaugas iš smulkiojo ir vidutinio verslo, teigia premjeras.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Anot jo, tokiu būdu politikai geriausiai solidarizuotųsi su ekonominius sunkumus dėl įvesto karantino patiriančiais gyventojais.

„Geriausias solidarumas būtų, kad šitos išlaidos (numatytos parlamentinei veiklai – BNS) būtų skirtos Seimo narių apygardose paremti smulkųjį ir vidutinį verslą, kad būtų perkamos ir paslaugos iš smulkiojo ir vidutinio verslo“, – antradienį Seime žurnalistams sakė Saulius Skvernelis.

„Tai būtų geriausias solidarumas. Taip pat – ir vietos žiniasklaidos rėmimas, jeigu būtų perkama informacija, skelbimai, skelbiamos veiklos ataskaitos. Tokiu būdu šitos lėšos būtų racionaliai panaudotos“, – tvirtino jis.

Vyriausybės vadovas teigė, kad lėšų taupymas būtų klaida.

„Bandymas vėl grįžti dešimt metų prie krizės valdymo, kai viskas buvo atimama, taupoma ir veržiami diržai, ir kuo tai išvirto, – manau, kad šiandien mes tokių sprendimų neturime priimti. Solidarumas geriausias yra, kad per vartojimą būtų paskatintas smulkus ir vidutinis verslas kiekvieno Seimo nario apygardoje“, – sakė S.Skvernelis.

Opoziciniai konservatoriai siekia, kad šalyje paskelbus ekstremalią situaciją Seimo nariams nebūtų mokamos lėšos, skirtos reprezentacijai ir parlamentinei veiklai.

Pagal jų parengtą Seimo statutą pataisą, šių lėšų mokėjimas parlamentarams būtų stabdomas paskelbus nepaprastąją padėtį, valstybės lygio ekstremaliąją situaciją, karantiną visoje šalies teritorijoje ir atnaujinamas jai pasibaigus.

Savo pataisą Seimo nariai Gabrielius Landsbergis, Ingrida Šimonytė, Irena Degutienė, Jurgis Razma, Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė ir Agnė Bilotaitė grindžia gresiančia ekonomine krize, kylančia dėl karantino uždarius dalį verslų.

Anot jų, Lietuvos bankas prognozuoja, kad pagal bazinį scenarijų, šalies ekonomika 2020 metais galėtų susitraukti 11,4 proc., o nedarbas pakilti iki 12,5 procento. Esant blogiausiam scenarijui ir karantinui užsitęsus iki keturių mėnesių, anot prognozių, šalies bendrasis vidaus produktas smuktų 20,8 proc., nedarbas išaugtų iki 16 procentų.

Projekto autorių teigimu, parlamentarai turi solidarizuotis su visuomene ir taupyti valstybės biudžeto lėšas, skirtas ekstremaliajai situacijai valdyti.

Pagal Seimo statutą, Seimo nariams kas mėnesį skiriama 0,8 vidutinio mėnesio darbo užmokesčio (VMDU) dydžio suma išlaidoms, susijusioms su jų parlamentine veikla.

Šiuo metu tai yra kiek daugiau nei 1 tūkst. eurų per mėnesį.

Dauguma parlamentarų šias lėšas skiria automobilių remontui, draudimui, eksploatacijai, perka gėlių, knygų, moka už telekomunikacijos, ryšio paslaugas, kompiuterinės įrangos, biuro nuomą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius