Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2019 04 10

Premjero „numarintas“ K.Jaskelevičius atsiprašymą priima, bet susitikti neketina

Buvęs Seimo narys Kęstutis Jaskelevičius priėmė į prezidentus kandidatuojančio premjero Sauliaus Skvernelio viešą atsiprašymą dėl to, kad buvo „numarintas“. Pirmadienį per debatus su kitais kandidatais kalbėdamas apie savo tarnybinius pažeidimus S.Skvernelis atskleidė K.Jaskelevičiaus asmens duomenis ir paskelbė jį mirusiu. Tuo tarpu Vidaus reikalų ministerija vis dar neleidžia žurnalistams susipažinti su S.Skvernelio byla arba jo atžvilgiu atlikto tyrimo generaline išvada.
Saulius Skvernelis, Kęstutis Jaskelevičius
Saulius Skvernelis, Kęstutis Jaskelevičius / 15min nuotr.

„Atsiprašymą tai priimsiu, bet pasiūlymo [susitikti] negavau“, – trečiadienį 15min sakė Kęstutis Jaskelevičius. Paaiškinus, kad premjeras Saulius Skvernelis lankysis Trakuose ir planuoja į viešą susitikimą pakviesti ir jį, K.Jaskelevičius atsakė: „Matyt, man nėra prasmės su juo susitikti.“

Buvusio Seimo nario K.Jaskelevičiaus pavardė į viešumą iškilo šią savaitę, kai premjeras S.Skvernelis papasakojo apie savo padarytus tarnybinius nusižengimus.

1999-aisiais K.Jaskelevičius buvo nubaustas 2 tūkst. litų bauda, nes vairavo neblaivus. Administracinę bylą nagrinėjo Trakų kelių policijos viršininkas S.Skvernelis. Tada jis ir padarė tarnybinių pažeidimų, už kuriuos buvo nubaustas griežtu papeikimu, vėliau pakeistu į pastabą.

V. Kopūsto / ELTA nuotr./Kęstutis Jaskelevičius
V. Kopūsto / ELTA nuotr./Kęstutis Jaskelevičius

„Ant sprendimo, kuris buvo surašytas, priimtas bei įvykdytas, nebuvo antspaudo. Dėl didelio darbo krūvio padariau šią techninę klaidą, kuri bet kokiu atveju buvo mažareikšmė ir nesukėlė jokių neigiamų teisinių pasekmių: pažeidėjas banke sumokėjo 2000 litų baudą, pateikė tai įrodantį kvitą“, – įvykį aiškino S.Skvernelis.

Atsiprašymą tai priimsiu, bet pasiūlymo [susitikti] negavau, – sakė Kęstutis Jaskelevičius. – Matyt, man nėra prasmės su juo susitikti.

Tačiau K.Jaskelevičiaus bauda nėra vienintelis epizodas S.Skvernelio tarnybinės nuobaudos istorijoje. Kokios yra kitos aplinkybės – kol kas neaišku.

S.Skvernelio atžvilgiu atlikto tyrimo generalinė išvada yra saugoma Vidaus reikalų ministerijoje. Nors S.Skvernelis ne kartą žadėjo paviešinti dokumentus, bet ministerija iki šiol neleidžia žurnalistams su jais susipažinti.

„Numarino“ per debatus

Ši istorija į viešumą iškilo prieš kelias savaites, kovo 25-ąją, kai premjeras S.Skvernelis savo feisbuke paskelbė apie 1999-aisiais gautą griežtą papeikimą, kuris vėliau buvo pakeistas į pastabą.

Pagrįstai galima įtarti, kad apie tarnybinę nuobaudą S.Skvernelis prabilo reaguodamas į 15min klausimus, siųstus premjero komandai, Vidaus reikalų ministerijai ir Policijos departamentui. Šios institucijos į klausimus žurnalistams atsakė tik tada, kai savo versiją feisbuke publikavo pats S.Skvernelis.

Tuo situacija nesibaigė. Kurį laiką S.Skvernelio tarnybinio pažeidimo istorija buvo aptarinėjama socialiniuose tinkluose, užkulisiuose – žurnalistai bandė gauti (ir iki šiol bando) Vidaus reikalų ministerijos leidimą susipažinti su dokumentais.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

Pirmadienį BNS surengtuose kandidatų į prezidentus debatuose Gitanas Nausėda paklausė S.Skvernelio apie minėtą tarnybinę nuobaudą.

Į tai S.Skvernelis atsakė, kad anie pažeidimai tebuvę smulkūs ir formalūs. Jis papasakojo apie konkretų įvykį, – tai ir sukėlė visuomenės reakciją.

„Galiu ir šiandien įvardyti asmenį, jo jau nėra gyvo, tai ponas Kęstutis Jaskelevičius. Išnagrinėjus bylą, matyt, nemažai čia jūsų esančių, turėjo santykių su policija, kur nagrinėja bylą policininkas ir ant nutarimo uždeda antspaudą, kuriame yra jo vardas, pavardė ir dedamas parašas. Tai ant to nutarimo aš antspaudo savo neuždėjau, nors ir yra kvitas, čekis, sumokėta 2000 litų bauda už pažeidimą, susijusį su transporto priemonės vairavimu esant neblaiviam“, – sakė S.Skvernelis.

Kitą dieną, antradienį, „Laisvės TV“ tyrimų laida R.I.T.A. išsiaiškino, kad premjero „numarintas“ K.Jaskelevičius yra gyvas, sveikas ir iki šiol gyvena Trakuose.

„Sako, ką per anksti laidoja, tas dar ilgai gyvena“, – 15min juokavo K.Jaskelevičius.

Tą patį vakarą premjeras S.Skvernelis feisbuke atsiprašė K.Jaskelevičiaus ir palinkėjo jam ilgų metų.

Mano, jog pareigūnai tikėjosi kyšio

Pasakodamas apie 1999-aisiais gautą baudą, K.Jaskelevičius tvirtino važiavęs Trakų link, bet buvęs sustabdytas Vilniuje.

„Kylant į kalniuką, ties Vingio parku, matyt, spustelėjau pedalą ir kiek viršijau leistiną mieste greitį. Ten mane ir sustabdė kelių policijos ekipažas. Nustatė lengvą girtumą. Nepuoliau teisintis, nuolankiai pripažinau savo kaltę“, – rašė K.Jaskelevičius.

Kadangi buvo išgėręs, pareigūnai jam paskyrė maksimalią 2 tūkst. litų baudą.

K.Jaskelevičius leido suprasti manąs, kad kelių policijos pareigūnai tikėjosi kyšio: „Taip tiesiai nereikalavo, bet mykė: va, mums tavęs gaila, tu čia padorus žmogus. Aš nežinau, ar ten buvo S.Skvernelis, ar ne. Aš tiesiog negaliu dabar po tiek laiko atgaminti nei pavardės, nei išvaizdos. Tik tas kelių policininko gailestis pasirodė kaip užuomina, kad nebaustų.“

K.Jaskelevičius neprisiminė ir to, ar vėliau lankėsi Trakų kelių policijos viršininko S.Skvernelio kabinete. Vėliau jis BNS patikslino, kad greičiausiai nebuvo S.Skvernelio kabinete, nes tai prisimintų: „Su S.Skverneliu nebuvau susitikęs. Ko gero, jis už akių paskyrė tą baudą.“

Pats S.Skvernelis padėtį aiškino kiek kitaip.
„Aš buvau tas pareigūnas, kuris Trakų policijos komisariate, – pagal pažeidėjo gyvenamąją vietą,– išnagrinėjo administracinę bylą ir skyrė baudą – 2000 litų. Aš su juo bendravau tik kabinete“, – teigė pats S.Skvernelis.

Policijos tyrimas – kol kas paslaptis

Svarbu pabrėžti, jog iki šiol nėra aišku, ar šie viešai paskelbti atvejai yra S.Skverneliui skirtos tarnybinės nuobaudos esmė.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

15min prašė Vidaus reikalų ministerijos, kurios archyve saugoma S.Skvernelio byla ir jo atžvilgiu atlikto tyrimo generalinė išvada, kad ši leistų žurnalistams susipažinti su dokumentu. VRM atsisakė leisti susipažinti su byla.

„Manytume, kad jūsų prašomų dokumentų pateikti negalime“, – rašoma VRM kanclerio Karolio Vaitkevičiaus atsakyme.

Jo teigimu, žurnalistų prašoma informacija susijusi su viešojo asmens privačiu gyvenimu: „Pažymime, kad susijusi informacija apie viešojo asmens privatų gyvenimą, atskleidžianti visuomenei reikšmę turinčias privataus asmens gyvenimo aplinkybes ar asmenines savybes, jau yra pateikta viešai. Tuo tarpu vidaus tyrimo dokumentai, kurių pagrindu buvo priimti sprendimai dėl tarnybinių nuobaudų skyrimo yra įstaigos vidaus administravimo dokumentai, kurie yra neteiktini viešai.“

15min žurnalistai kreipėsi ir į premjerą S.Skvernelį ir prašė jo sutikimo susipažinti su archyve saugomu dokumentu. Tačiau kol kas oficialaus atsakymo nesulaukta.

S.Skvernelis ne kartą žadėjo pats paviešinti bylą, bet kol kas to nepadarė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius