Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 28

Prezidentas atsakė R.Karbauskiui: teiks tas pačias kandidates, bet gali neskubėti

Prezidentas Gitanas Nausėda antradienį pakartojo ketinantis pakartotinai advokatę Giedrę Lastauskienę teikti į Konstitucinio Teismo teisėjos pareigas, o teisėją Sigitą Rudėnaitę – į Lietuvos Aukščiausiojo teismo pirmininkės pareigas. Valstybės vadovas užsiminė, kad su teikimu dabar gali ir neskubėti – sulaukti net vasaros pabaigos.
Gitanas Nausėda
Gitanas Nausėda / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Prezidentas tikino, kad neišgirdo nė vieno argumento, kodėl Seimui netiko jo siūlytos kandidatės.

Todėl jis neatsisako tas pačias kandidates teikti pakartotinai.

„Iš tikrųjų aš pasakiau tai, ką čia pasakiau penktadienį, kad šito svarstymo metu aš neišgirdau argumentų, kodėl abi teisininkės netinka užimti šitas pareigas. Jokių. Ta prasme, tai šiek tiek glumina. Kadangi tokių argumentų aš negavau, aš nematau pagrindo ir net nežinau, ką galėčiau pasiūlyti geriau, nežinodamas, kokių kriterijų Seimas šiuo atveju pageidautų.

Kada aš tai teiksiu, tai yra mano dispozicijos dalykas. Aš galiu tai padaryti, kad ir vasaros viduryje ar pabaigoje“, – užsiminė prezidentas.

Jis neatmetė galimybės, kad tuomet Seimas turės teisę kreiptis į Konstitucinį Teismą.

Antradienį Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis Seime žurnalistams sakė abejojantis, kad valstybės vadovas gali tą patį kandidatą teikti du kartus iš eilės.

Anot jo, pagal Seimo statutą, atmetus įstatymo projektą tokį patį pasiūlymą parlamentui galima teikti tik po pusės metų.

R.Karbauskis analogiją įžvelgė ir su Seimo nutarimu priimamu teisėjų paskyrimu.

„Šiuo atveju mums kyla klausimas, ar teikti tuos pačius kandidatus, kur Seimo nutarimas yra įstatymo lygmens, ar negaliotų tas pats reikalavimas dėl pusės metų laikotarpio“, – teigė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos vadovas.

„Jeigu bus toks teikimas, mes tikriausiai kreipsimės į Konstitucinį Teismą išaiškinimo“, – sakė jis.

Prezidentas Gitanas Nausėda praėjusią savaitę teigė iš naujo Seimui teiksiąs šio neseniai atmestas kandidatūras į KT teisėjus ir LAT pirmininkus. Jis tvirtino neišgirdęs iš Seimo narių argumentų, kodėl advokatė Giedrė Lastauskienė netinka eiti Konstitucinio Teismo teisėjos pareigas, o teisėja Sigita Rudėnaitė – LAT pirmininkės.

Seimas praėjusį antradienį per slaptą balsavimą G. Lastauskienės nepaskyrė KT teisėja, o S. Rudėnaitės ne tik nepaskyrė LAT pirmininke, bet ir atleido iš Civilinių bylų skyriaus pirmininkės pareigų.

Seimo Etikos ir procedūrų komisija siūlo Seimui nutarimą dėl S.Rudėnaitės atleidimo ir LAT Civilinių bylų skyriaus pirmininkės pareigų pripažinti negaliojančiu.

Pagal Teismų įstatymą, atleisti LAT skyriaus pirmininką iš pareigų būtinas pagrindas, pavyzdžiui, – baigiasi kadencija, jis atsistatydina savo noru, dėl sveikatos būklės negali dirbti, pažemina teisėjo vardą, padaro nusikaltimą arba su jo sutikimu perkeliamas į kitas pareigas.

Pagal Konstituciją, LAT pirmininką skiria ir atleidžia Seimas prezidento teikimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius