Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 17

Prezidentė Briuselyje su ES lyderiais tarsis dėl stringančio „Brexit“ proceso

Prezidentė Dalia Grybauskaitė trečiadienį vyksta į Briuselį, kur su kitais Europos Sąjungos šalių lyderiais aptars stringantį Jungtinės Karalystės pasitraukimo iš bendrijos procesą.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

ES lyderiai spręs, ar derybose su Londonu pasiekta pažanga yra pakankama, kad lapkritį vertėtų rengti kitą viršūnių susitikimą, kur būtų galutinai sutarta dėl „Brexit“ sąlygų ir Britanijos santykių su bendrija ateities.

ES vyriausiasis „Brexit“ derybininkas Michelis Barnier susitikimo išvakarėse pareiškė, kad pasiekti susitarimui dėl „Brexit“ reikia daugiau laiko.

Briuselyje ir Londone pastaruoju metu vis daugėja būgštavimų, kad Jungtinei Karalystei teks iš ES kitąmet kovą pasitraukti neturint jokio susitarimo, nes derybų šalys vis dar nėra sutarusios dėl kelių svarbių klausimų.

Ypač opus ginčas kyla dėl to, ką daryti su sausumos siena tarp ES priklausančios Airijos Respublikos ir Jungtinės Karalystės dalies Šiaurės Airijos.

ES ir Britanija nori išvengti muitinės patikrinimų šalia šios sienos, tačiau tai sunkiai suderinama su Londono sprendimu trauktis iš ES bendrosios rinkos ir muitų sąjungos.

Europos Vadovų Taryboje taip pat bus aptariami ES išorės santykiai, sankcijų Rusijai, vidaus saugumo ir migracijos klausimai, rašoma Prezidentūros pranešime.

Be to, Lietuva kartu su grupe kitų šalių teikia iniciatyvą įvesti sankcijas ir už kibernetines atakas, augant Europos šalių nerimui dėl Rusijos išpuolių.

D.Grybauskaitė Briuselyje taip pat dalyvaus Azijos ir Europos viršūnių susitikime. Singapūro iniciatyva 1996 metais sukurto formato tikslas yra aptarti globalius iššūkius ir stiprinti bendradarbiavimą prekybos ir investicijų, darnaus vystymosi, klimato kaitos ir saugumo srityse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius