Sportas gyvai
2016 11 24 /15:38

Kandidatė į švietimo ir mokslo ministres Jurgita Petrauskienė: „Tikiu įrodymais grįsta politika“

Prezidentė Dalia Grybauskaitė, ketvirtadienį pradėjusi darbinius susitikimus su pateiktais kandidatais į ministrus, susitiko su į švietimo ir mokslo ministres siūloma Jurgita Petrauskiene.
Jurgita Petrauskienė ir Dalia Grybauskaitė
Jurgita Petrauskienė ir Dalia Grybauskaitė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Po maždaug 20 minučių trukusio susitikimo 41 metų J.Petrauskienė stengėsi kalbėti labai aptakiai.

Mokslo ir studijų stebėsenos ir analizės centras (MOSTA), kuriam vadovauja kandidatė, yra pateikusi rekomendacijas, kad Lietuvai užtektų 3-5 universitetų, o Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos rinkimų programoje numatyta užtikrinti nemokamą mokslą visiems studentams ir apie universitetų skaičiaus mažinimą nekalbama.

Aš tikiu įrodymais grįsta politika, – sakė J.Petrauskienė.

Todėl kandidatė neturėjo nustebti iš žurnalistų sulaukusi kelių su šia tema susijusių klausimų. Tačiau konkretaus atsakymo ji nepateikė.

Taip pat aptakiai ji atsakinėjo į klausimą apie mokinio krepšelio naikinimą, kuris yra įrašytas „valstiečių“ programoje.

„Pagrindinis Vyriausybės siekis yra užtikrinti kokybišką švietimą Lietuvos žmonėms. Įvairiose švietimo formose. Tam reikalingos pertvarkos. Tam reikalinga peržiūrėti švietimo finansavimo sistemą, kokybės užtikrinimo sistemą, tinklą. Kokie yra geriausi sprendimai, yra sudėtinga pasakyti šiandien. Juos turėsime rasti kartu“, – kalbėjo J.Petrauskienė.

Ji pasidžiaugė, kad švietimas bus šios vyriausybės prioritetas, bet pabrėžė, kad pokyčiai negalės būti revoliuciniai, o bus kalbamasi su visomis suinteresuotomis šalimis.

„Aš tikiu įrodymais grįsta politika. Aš tikiu, kad reikalinga informacija, faktai, diskusijos priimant sprendimus. Manau, kad mano buvęs darbas suteikia man pakankamai patirties šioje srityje“, – sakė J.Petrauskienė.

Pasak jos, dabar finansavimas neveikia efektyviai, todėl reikia rasti būdų ir rasti tinkamiausią modelį.

Klausiama, kokie bus trys jos pirmieji darbai, J.Petrauskienė kalbėjo apie viziją ir strategiją.

„Yra svarbu sutarti dėl švietimo vizijos, švietimo strategijos. Manau, daugelis iš mūsų, nors ir suvokiame, kokia tai svarbi sritis, esame pametę tikėjimą tuo. Reikėtų rasti, kokios švietimo sistemos mes tikimės. Manau, tai yra labai svarbus darbas. Ir kokios priemonės padėtų tai sukurti. Finansavimo sistemos pertvarka, kokybės užtikrinimo sistemos pertvarka. Aišku, svarbu paminėti ir mokytojo prestižo atkūrimą“, – sakė kandidatė.

Kandidatė nevertino ir neseniai Švietimo ir mokslo ministerijos parengtos Lytiškumo ugdymo programos, ir būtinybės vaikams mokyklą pradėti lankyti nuo 6 metų amžiaus, ir privalomo istorijos brandos egzamino įvedimo.

Prezidentės vyriausiosios patarėjos Daivos Ulbinaitės teigimu, prezidentė visiems kandidatams kelia skaidrumo ir tiesioginiam pareigų vykdymui bei deramo atstovavimo Lietuvai užsienyje reikalingos kompetencijos kriterijus.

J.Petrauskienė pastaruoju metu vadovavo Mokslo ir studijų stebėsenos ir analizės centrui (MOSTA). Ši įstaiga vykdo mokslo ir studijų sistemos stebėseną, organizuoja ir atlieka mokslo ir studijų sistemos būklės analizę, teikia mokslo ir studijų politikai įgyvendinti reikalingą informaciją ir rekomendacijas dėl mokslo ir studijų politikos tobulinimo.

J.Petrauskienė yra baigusi anglų kalbos pedagogiką Lietuvos edukologijos universitete ir vėliau verslo administravimo studijas.

Iš Utenos kilusi kandidatė sakė visuomet svajojusi būti mokytoja.

Ja J.Petrauskienė ir tapo. Paskui dirbo Phare programoje profesinio rengimo srityje, mokslinių tyrimų srityje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Geriausia investicija – rūpinimasis savo sveikata
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Užsisakykite
15min naujienlaiškius