Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 12 02

Prezidento patarėjas: baltarusių opozicionieriams labiausiai reikia mokymų, ne apsaugos

Lietuvoje esantiems Baltarusijos opozicijos veikėjams labiausiai reikia ne fizinės apsaugos nuo režimo persekiojimo, o mokymų, kaip tinkamai elgtis su informacija, jos neperduoti, atpažinti galimas rizikas, sako prezidento vyriausiasis patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Darius Kuliešius.

„Mes turime dešimtis žmonių, kurie Lietuvoje dirba ir gyvena. Ko labiausiai reikia jiems, tai mokymų, reikia instruktažo, supratimo, kaip elgtis viešoje erdvėje, kaip elgtis elektroninėje erdvėje, keliaujant, kaip atpažinti galimas rizikas, galimus sekimus, kaip nesidalinti informacija“, – kalbėjo D.Kuliešius.

15min ketvirtadienį paskelbė apie du atvejus, kai Baltarusijos režimas atsiuntė į Lietuvą žmones, kurie bandė įsilieti į Vilniuje veikiančios opozicijos gretas, rinko informaciją, o vėliau pabėgo atgal į Minską bei tapo Aliaksandro Lukašenkos propagandos įrankiais.

Baltarusijos ir Rusijos opozicijos atstovai jau kurį laiką dėl politinių ir geografinių aplinkybių pasirenka Vilnių kaip savo veiklos bazę, tačiau, ar gali jie čia jaustis saugūs ir ką dėl jų saugumo gali padaryti Lietuva?

Apie tai portalo 15min video laidoje „15/15“ diskutavo prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais D.Kuliešius ir Vilniaus Universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto docentas, politologas Laurynas Jonavičius.

Anot jų, režimai dažnai persekioja jiems oponuojančius veikėjus, tačiau bent jau kol kas nepanašu, kad Lietuvoje esantiems Baltarusijos ar Rusijos opozicionieriams kiltų reali fizinė grėsmė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius